Een heerlijke basis aardappelsalade die je naar wens makkelijk aan kunt passen met extra ingredienten. Check de tips hieronder voor een klassieke aardappelsalade die je keer op keer weer wilt maken.

aardappelsalade

Klassieke aardappelsalade

Een kleine check hier op de site geeft al snel aan dat ik wel vaker een aardappelsalade met jullie heb gedeeld. Logisch ook want een goede aardappelsalade is altijd lekker, makkelijk en bovendien heel goed aan te passen naar jouw wensen. Deze klassieke aardappelsalade is dus een basisrecept waarmee je zelf aan de slag kunt gaan.

Dat gezegd hebbende; ook zonder aanpassingen is dit een heerlijke salade.

Waar moet je op letten?

Om te beginnen is het handig om te zorgen dat je vastkokende aardappels gebruikt voor het maken van de aardappelsalade. Kruimig kan in principe wel maar dan wordt het geheel een beetje rommelig en je wilt wel dat de blokjes aardappel heel blijven. Vastkokend dus.

Het is handig als je alle blokjes ongeveer in hetzelfde formaat snijdt zodat alles tegelijk gaar wordt. Dat hoef je natuurlijk niet exact af te meten maar een beetje gelijkmatig snijden is een goed idee.

Klassieke aardappelsalade

Wat doe je erdoor?

In dit klassieke aardappelsalade recept zitten eigenlijk maar een paar ingredienten. Dat zijn de rode ui en de kappertjes. De rode ui gebruik je rauw maar je laat het wel even ‘marineren’ in de rode wijnazijn. Daardoor gaat het rauwe van de ui af en wordt het zachter en ietsje zoeter. Ik gebruik hier ook vaak appelciderazijn voor. Dat is zeker ook een goede optie.

Variaties

Deze aardappelsalade kun je heel goed aanpassen naar wens met een van de volgende ingrediënten:

  • Augurkjes
  • kip
  • ontbijtspek
  • ei
  • worst
  • bieslook

In negen van de tien gevallen vind ik het heerlijk om wat krokant uitgebakken spek over de salade te strooien. Een eitje erdoor is ook heerlijk.

Vlees kun je er naar wens doorheen doen, maar is natuurlijk geen must. De kappertjes vervang ik soms door zoet-zure augurkjes. Stukjes komkommer erdoor of tomaatjes erdoor kan ook.

Klassieke aardappelsalade

Vegan aardappelsalade

Wil je de klassieke aardappelsalade vegan maken dan kan dat ook heel makkelijk. In dat geval vervang je de mayonaise door veganaise. De yoghurt laat je weg en vervang je door diezelfde veganaise. Je kunt het ook vervangen voor soja yoghurt of kokosyoghurt, maar kokos heeft natuurlijk een andere smaak en ik ben geen fan van soja yoghurt. Maar het kan natuurlijk wel.

Wat serveer je bij de aardappelsalade?

Dit is natuurlijk een ideaal gerecht voor bij de BBQ. Ideaal omdat je het van tevoren kunt klaarmaken, zodat je daar niet meer over na hoeft te denken en bijna iedereen houdt wel van een lekkere aardappelsalade. Je kunt het ook goed serveren bij een mooi gebakken biefstukje of een lekkere moot zalm.

Check ook deze aardappelsalades:

aardappelsalade

Klassieke aardappelsalade met kappertjes en rode ui

5 van 1 stem
GangHoofdgerecht, Maaltijdsalade
KeukenHollandse keuken

Een heerlijke aardappelsalade die je makkelijk aan kunt passen naar wens
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 15 minuten
totaal 30 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 1 kg vastkokende aardappels
  • 1 rode ui
  • 30 ml rode wijnazijn
  • 3 el kappertjes
  • 4 takjes peterselie blaadjes fijngesneden
  • 2 el mosterd
  • 3 el yoghurt
  • 1 el mayonaise

  • Schil de aardappels en snijd in blokjes van ongeveer 2,5 bij 2,5 cm. Zet op met gezouten, koud water en breng aan de kook. Kook in ongeveer 15 minuten beetgaar, giet af en laat op een bord of plank afkoelen.
  • Snijd de rode ui in dunne ringen. Doe de rode wijnazijn in een kommetje en laat de uienringen er 15 minuten in marineren.
  • Meng in een kommetje de mosterd, yoghurt en mayonaise en meng de fijngesneden peterselie erdoor.
  • Hussel de aardappel door de dressing en meng de kappertjes erdoor. Breng eventueel nog op smaak met extra peper en zout.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 244kcal | Koolhydraten: 48g | Eiwit: 6g | Vet: 4g | Verzadigd vet: 1g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 1g | Transvet: 0.01g | Cholesterol: 3mg | Natrium: 307mg | Kalium: 1139mg | Vezels: 7g | Suiker: 4g | Vitamine A: 121IU | Vitamine C: 53mg | Calcium: 64mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.