Steak tartaar op de klassieke manier
Ben je op zoek naar een lekker en makkelijke opening van je kerstdiner, dan zit je met een steak tartaar goed. Dit klassieke recept is een klassieker voor een reden. Makkelijk en altijd lekker!
Koken met Eva
Vorige week hadden Eva (van Eefkooktzo) en ik een kookdagje ingepland om een aantal kerstrecepten te maken. Een van die recepten was steak tartaar. Ik ben dol op dit eenvoudige gerecht wat volledig draait om de kwaliteit van het vlees wat je gebruikt. Ik had het al vaak gegeten in diverse restaurants, maar nog nooit zelf gemaakt. In restaurants heb ik hele lekkere maar ook hele slechte gegeten. Tijd dus om het zelf te proberen!
Goede biefstuk
Voor de steak tartaar heb je mooi vers vlees nodig. Wij gebruikten hier kogelbiefstuk van de slager en sneden dat met een mes fijn. Je kunt het vlees ook in een hakmolentje doen, maar het risico bestaat dat je er een puree van maakt. En dat is niet wat je wilt. Het vlees moet klein gesneden zijn maar niet tot pulp. Snijden is dan de beste optie, maar vind je dat teveel gedoe dan kan een hakmolentje wel. Let dan wel goed op dat je het niet te lang maalt.
Ik maakte al vaker een zalmtartaar maar dit is wel echt heel anders en misschien wel nog lekkerder. In ieder geval uitermate geschikt voor een kerstvoorgerecht.
Verse kruiden
Wij brachten het vlees op smaak met verse kruiden, tabasco, worcestersaus, een fijn gesneden uitje en natuurlijk peper en zout. We serveerden er een rauwe eidooier op. Dat is heerlijk om door het vlees te doen als je het gaat eten. Vind je een rauw ei nou teveel van het goede dan kun je het ei ook pocheren of zacht koken en zo serveren. Je kunt het in de eischaal doen en zo op het vlees zetten of je kunt de eidooier rechtstreeks op de tartaar leggen. Zorg dan wel dat je een deukje hebt gemaakt van tevoren, anders glijdt het er zo weer af.
Twijfel je vraag het dan aan je slager en vertel waar je het voor gaat gebruiken. Biefstuk is het makkelijkste en overal te krijgen.
Cornichons zijn hele kleine augurkjes die vaak gebruikt worden in een steak tartaar. De cornichons zijn ingelegd met azijn en over het algemeen niet heel zoet. Je snijdt ze heel klein zodat het mooi mengt met het vlees.
Gebruik tabasco (ongeveer 6 druppels op 200 gr vlees), worcestersaus, peper en zout, verse kruiden, mosterd, een uitje en eventueel nog andere smaakmakers naar keus. Belangrijkste: proef voor je het serveert!
Snij het vlees een paar uur van tevoren en bewaar – eventueel al op smaak gemaakt – in de koeling. Het opmaken van de steak tartaar kun je het beste zo kort mogelijk van tevoren doen. Het eitje doe je er vlak voor serveren op.
Een rauwe eidooier is wel de traditionele manier waarop de steak tartaar geserveerd wordt. Je kunt dit ook vervangen voor een gepocheerd ei of een zacht gekookt ei.
Nee, rauw vlees wordt niet aanbevolen tijdens de zwangerschap.
Steak tartaar is lekker met mooie toast of heel dun gebakken stukjes brood.
Steak tartaar
Ingrediënten
- 200 gr goede kwaliteit biefstuk
- 1 el mosterd niet te scherp
- 2 tl worcestershiresaus
- 6 druppels tabasco of meer naar smaak
- 4 cornichons fijn gesneden
- ½ sjalotje fijn gesneden
- 1 el verse bieslook fijngesneden
- 1 el verse peterselie fijngesneden
- 2 eidooiers
- Zout en peper
- Lekkere croutons of toast
- Cress om te serveren
Instructies
- Snij de biefstuk met een scherp mes zo klein mogelijk. Dit kan ook in een keukenmachine maar let op dat je het niet tot een puree maalt!
- Meng de gehakte biefstuk met de mosterd, worcestershiresaus, tabasco, cornichons, sjalotje, verse kruiden en breng op smaak met zout en peper. Proef of het naar smaak is.
- Serveer de steak tartaar met een eidooier erop. Dit kun je het beste doen door een serveerring te gebruiken en het vlees hierin te drukken. Maak een kuiltje aan de bovenkant voor de eidooier.
Notities
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Jammer dat ik zoveel reclame tegenkwam . Dan is het lastig lezen. Ik ga zeker snel de bloemkool recepten maken. Dank je wel
Ik heb een vraagje: mag ik de Nederlandse foutjes uit de tekst verbeteren? Ik heb er 2 gezien die regelmatig voorkomen.
Groetjes van IRA
Hoi Ira,
Ja hoor, dat mag altijd. Ik hoor het wel.