Ben je op zoek naar een lekker en makkelijke opening van je kerstdiner, dan zit je met een steak tartaar goed. Dit klassieke recept is een klassieker voor een reden. Makkelijk en altijd lekker!

steak tartaar

Koken met Eva

Vorige week hadden Eva (van Eefkooktzo) en ik een kookdagje ingepland om een aantal kerstrecepten te maken. Een van die recepten was steak tartaar. Ik ben dol op dit eenvoudige gerecht wat volledig draait om de kwaliteit van het vlees wat je gebruikt. Ik had het al vaak gegeten in diverse restaurants, maar nog nooit zelf gemaakt. In restaurants heb ik hele lekkere maar ook hele slechte gegeten. Tijd dus om het zelf te proberen!

Ingredienten voor steak tartaar

Goede biefstuk

Voor de steak tartaar heb je mooi vers vlees nodig. Wij gebruikten hier kogelbiefstuk van de slager en sneden dat met een mes fijn. Je kunt het vlees ook in een hakmolentje doen, maar het risico bestaat dat je er een puree van maakt. En dat is niet wat je wilt. Het vlees moet klein gesneden zijn maar niet tot pulp. Snijden is dan de beste optie, maar vind je dat teveel gedoe dan kan een hakmolentje wel. Let dan wel goed op dat je het niet te lang maalt.

Ik maakte al vaker een zalmtartaar maar dit is wel echt heel anders en misschien wel nog lekkerder. In ieder geval uitermate geschikt voor een kerstvoorgerecht.

steak tartaar

Verse kruiden

Wij brachten het vlees op smaak met verse kruiden, tabasco, worcestersaus, een fijn gesneden uitje en natuurlijk peper en zout. We serveerden er een rauwe eidooier op. Dat is heerlijk om door het vlees te doen als je het gaat eten. Vind je een rauw ei nou teveel van het goede dan kun je het ei ook pocheren of zacht koken en zo serveren. Je kunt het in de eischaal doen en zo op het vlees zetten of je kunt de eidooier rechtstreeks op de tartaar leggen. Zorg dan wel dat je een deukje hebt gemaakt van tevoren, anders glijdt het er zo weer af.

Steak tartaar

Wat voor vlees kan ik gebruiken voor de steak tartaar?

Twijfel je vraag het dan aan je slager en vertel waar je het voor gaat gebruiken. Biefstuk is het makkelijkste en overal te krijgen.

Wat zijn cornichons?

Cornichons zijn hele kleine augurkjes die vaak gebruikt worden in een steak tartaar. De cornichons zijn ingelegd met azijn en over het algemeen niet heel zoet. Je snijdt ze heel klein zodat het mooi mengt met het vlees.

Hoe breng ik de steak tartaar goed op smaak?

Gebruik tabasco (ongeveer 6 druppels op 200 gr vlees), worcestersaus, peper en zout, verse kruiden, mosterd, een uitje en eventueel nog andere smaakmakers naar keus. Belangrijkste: proef voor je het serveert!

Hoelang van tevoren kan ik de steak tartaar maken?

Snij het vlees een paar uur van tevoren en bewaar – eventueel al op smaak gemaakt – in de koeling. Het opmaken van de steak tartaar kun je het beste zo kort mogelijk van tevoren doen. Het eitje doe je er vlak voor serveren op.

Moet ik een rauw ei gebruiken?

Een rauwe eidooier is wel de traditionele manier waarop de steak tartaar geserveerd wordt. Je kunt dit ook vervangen voor een gepocheerd ei of een zacht gekookt ei.

Kun je een steak tartaar serveren aan een zwangere?

Nee, rauw vlees wordt niet aanbevolen tijdens de zwangerschap.

Waar serveer je de steak tartaar mee?

Steak tartaar is lekker met mooie toast of heel dun gebakken stukjes brood.

steak tartaar

Steak tartaar

5 van 2 stemmen
GangVoorgerecht
KeukenKerst

Het ultieme klassieke kerstvoorgerecht met deze steak tartaar
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 10 minuten
totaal 20 minuten

2 personen

Ingrediënten

  • 200 gr goede kwaliteit biefstuk
  • 1 el mosterd niet te scherp
  • 2 tl worcestershiresaus
  • 6 druppels tabasco of meer naar smaak
  • 4 cornichons fijn gesneden
  • ½ sjalotje fijn gesneden
  • 1 el verse bieslook fijngesneden
  • 1 el verse peterselie fijngesneden
  • 2 eidooiers
  • Zout en peper
  • Lekkere croutons of toast
  • Cress om te serveren

  • Snij de biefstuk met een scherp mes zo klein mogelijk. Dit kan ook in een keukenmachine maar let op dat je het niet tot een puree maalt!
  • Meng de gehakte biefstuk met de mosterd, worcestershiresaus, tabasco, cornichons, sjalotje, verse kruiden en breng op smaak met zout en peper. Proef of het naar smaak is.
  • Serveer de steak tartaar met een eidooier erop. Dit kun je het beste doen door een serveerring te gebruiken en het vlees hierin te drukken. Maak een kuiltje aan de bovenkant voor de eidooier.

Notities

Als je de eidooier wilt serveren zoals hier in de eischaal, zorg dan dat deze goed schoon is. Dit kan het beste door even kort in kokend water te leggen zodat alle bacteriën van de schaal zijn verwijderd.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 282kcal | Koolhydraten: 4g | Eiwit: 24g | Vet: 19g | Verzadigd vet: 8g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 9g | Cholesterol: 256mg | Natrium: 310mg | Kalium: 387mg | Vezels: 1g | Suiker: 1g | Vitamine A: 519IU | Vitamine C: 7mg | Calcium: 48mg | Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.