Voorgerecht: Zalmtartaar met rucola olie (paleo)
Zalmtartaar met rucola olie
Dit is eigenlijk een klassieker zoals ik hem al een aantal jaren maak maar dan met een paleo twist. In het oorspronkelijke recept gebruiken we namelijk creme fraiche. Natuurlijk is het verschil minimaal maar voor het paleo kerstmenu dat morgen online komt leek het me handig om beide versies online te hebben staan!
Rucola olie
Voor dit gerecht is het maken van de rucola olie essentieel en heel erg lekker. Dat bittere van de rucola combineert heel goed met het romige van de zalm. Voor de tartaar gebruik je ‘kakelverse’ zalmfilet want deze eet je rauw. Niet eten dus als je zwanger bent.
De rucola olie heeft even tijd nodig om zijn smaak te ontwikkelen. Laat deze dus even staan voordat je het eet. Het beste is om het een uurtje van tevoren klaar te maken (maar eerder kan natuurlijk ook)
(Paleo) zalmtartaar met rucola olie
Benodigdheden
Ingrediënten
- 25 gr rucola
- 200 ml olijfolie
- 500 gr zalm filet
- 300 gr gerookte zalm
- 1 limoen
- 3-4 el mayonaise Laat de hoeveelheid afhangen van hoe romig je het wilt hebben
- 15 gr bieslook fijn gesneden
Instructies
- Verwijder de dikkere delen van de rucola waar nodig en doe het in de keukenmachine. Terwijl de machine draait voeg je langzaam de olie toe.
- Zet het weg voor een uur op kamertemperatuur en voeg daarna zout naar smaak toe.
- Snij de zalmfilet en de gerookte zalm in blokjes. Snij 8 dunne plakjes van de limoen en knijp de rest uit. Meng beide zalmsoorten door elkaar met citroensap, mayonaise en ongeveer 3/4 van de bieslook. Dek af en zet in de koelkast tot gebruik.
- Gebruik een ronde ring om de zalm op het bord mee te vormen. Druk stevig aan met de achterkant van een lepel. Verwijder de ring. Doe een schijfje limoen op de zalmtartaar en was sprietjes van de bieslook.
- Druppel de rucola olie eromheen en serveer meteen.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.