Twee versies van zalmtartaar met rucola olie
Ben je op zoek naar een makkelijk voorgerecht voor de feestdagen? Dan is dit het ideale snelle gerecht. De zalmtartaar maak je met verse zalmfilet en serveer je met een prachtig groene rucola olie.
Zalmtartaar met rucola olie
Zalmtartaar is zonder meer en klassieker. Het is makkelijk en het fijne is dat je het van tevoren kunt klaarmaken. Dat betekent minder stress op de avond van je (kerst)diner. Ik maak dit vaak dus ik heb twee versies voor je. De eerste is een paleo versie zonder creme fraiche en de tweede is met creme fraiche. Dat is eigenlijk het enige verschil. Beiden zijn heerlijk, dus wil jij geen room gebruiken omdat je een lactose intolerantie hebt dan laat je de creme fraiche eenvoudig weg.
Wat vind je terug in deze post?
Rucola olie
Voor de zalmtartaar begin je eerst met het maken van de rucola olie. Het grappige is namelijk dat de smaken van de olie zich ontwikkelen. Heb je het net gedraaid dan is het wat bitter en niet zo lekker, maar als e het een tijdje laat staan worden de smaken steeds lekkerder. Je voegt een beetje zout toe en je rucola olie is klaar. Je kunt het het beste minimaal een uur van tevoren klaarmaken. Laat staan op kamertemperatuur. Wil je de olie zonder ‘stukjes’ gebruiken? Dan haal je het door een zeef. Op die manier heb je alleen die heldere groene kleur maar niet de gepureerde rucola erbij.
Rauwe zalmfilet
Deze zalmtartaar is een mix van verse zalmfilet en gerookte zalm. Ik gebruik meestal 500 gr vers en 300 gr gerookt. Maar dat is flexibel in te vullen. Gebruik niet té veel gerookte zalm want dan wordt het geheel snel te machtig en te zout.
Zorg ook dat de zalmfilet echt mooi vers is. Vertel bij de visboer dat je het gaat gebruiken in een gerecht waar de zalm rauw wordt verwerkt. Als het niet helemaal kakelvers is dan is dat niet lekker voor de smaak. Uiteraard is dit gerecht overigens niet geschikt voor zwangere vrouwen. Ik meld het er maar even bij voor de zekerheid.
Hoe lang moet de zalm gemixt worden in de keukenmachine?
Je doet de zalmfilet in blokjes samen met de gerookte zalm in de kom van de keukenmachine en je pulst het een paar keer. Je wilt wel nog structuur zien. Het moet zeker geen puree worden. Je kunt aan de foto’s wel ongeveer zien hoe grof de zalmtartaar is.
Met mayonaise of met creme fraiche
Nu komt het erop aan; wil je de zalmtartaar maken met creme fraiche of met mayonaise? In beide gevallen gebruik je een paar eetlepels tot je een mooie romige massa hebt. Niet teveel want het moet nog wel stevig genoeg zijn om in een ring te serveren. Behalve creme fraiche of mayonaise voeg je nog wat bieslook en limoensap toe.
Hoe lang van tevoren kan ik de zalmtartaar met rucola olie maken?
Ik zou aanraden om de zalmtartaar niet té lang van tevoren te maken. Je kunt het prima de ochtend van je diner maken. Bewaar het nog in de kom (afgedekt met folie en in de koeling) tot je klaar bent om de bordjes op te maken.
Hoe maak ik de zalmtartaar op?
Voor het opmaken van de zalmtartaar gebruik ik serveerringen. Die heb je in verschillende maten. Ga niet groter dan 10 centimeter. Voor de 10 cm versie maak je de zalmtartaar niet te hoog. Bij de ringen zit meestal een aanstamper. Dat is makkelijk om te zorgen dat de tartaar stevig in elkaar zit. Maar je kunt hiervoor ook een lepel gebruiken of een glaasje om het aan te drukken. Het is handig om de binnenrand van de zalmtartaar met wat olie in te wrijven. Dan komt de ring er mooier vanaf.
Vervolgens haal je de ring er voorzichtig af en je serveert op elke zalmtartaar een partje limoen, wat bieslook en eventueel wat druppeltjes rucola olie.
Zalmtartaar met rucola olie
Benodigdheden
- Serveerring van 10 cm
Ingrediënten
- 25 gr rucola
- 200 ml olijfolie
- 500 gr zalm filet
- 300 gr gerookte zalm
- 1 limoen
- 3-4 el mayonaise of creme fraiche Laat de hoeveelheid afhangen van hoe romig je het wilt hebben
- 15 gr bieslook fijn gesneden
Instructies
- Verwijder de dikkere delen van de rucola waar nodig en doe het in de keukenmachine. Terwijl de machine draait voeg je langzaam de olie toe.
- Zet het weg voor een uur op kamertemperatuur en voeg daarna zout naar smaak toe.
- Snij de zalmfilet en de gerookte zalm in blokjes. Snij 8 dunne plakjes van de limoen en knijp de rest uit. Meng beide zalmsoorten door elkaar met limoensap, mayonaise of creme fraiche en ongeveer 3/4 van de bieslook. Dek af en zet in de koelkast tot gebruik.
- Gebruik een ronde ring om de zalm op het bord mee te vormen. Druk stevig aan met de achterkant van een lepel. Verwijder de ring. Doe een schijfje limoen op de zalmtartaar en was sprietjes van de bieslook.
- Druppel de rucola olie eromheen en serveer meteen.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Dag Simone,
Kun je in dit gerecht van de zalmtartaar de mayonaise of creme fraiche ook vervangen door ricotta?
He Carla,
Ja dat kan denk ik wel. Ricotta is iets dikker dan creme fraiche dus je zal wat harder moeten roeren om het goed te mengen maar op zich qua smaak kan het prima.