Simone's Kitchen

Dude Food Dinsdag: Uienringen

Uienringen | simoneskitchen.nl

Ok. Vorige week hebben we als mannenrecept de uien voor bij de hamburger behandeld.
Weten jullie nog dat ik had gezegd om gerust wat extra uien in te kopen voor deze week?
Ik hoop van wel en dat jullie daarom ook de uien kant en klaar in de Dude Food keuken hebben liggen.
Zo niet, dan zul je toch nog even je mannengrot uit moeten op jacht naar voedsel; de ingrediënten voor deze week.
De favoriete jachtvelden van tegenwoordig: de markt! Al dan niet in ‘super’ vorm.
Zorg er dan wel voor dat je de andere ingrediënten ook bij elkaar jaagt (zie hieronder).

Uienringen | simoneskitchen.nl

 

Vandaag speelt de ui (weer) de hoofdrol, maar dit keer in de vorm van de ultieme mannensnack; de gefrituurde uienring!
Wow, wat is dat toch een geweldige snack. Heerlijk voor wanneer je, na een dag lang buiten jagen, weer in je mannengrot op je berenvel zit… voor dat kristallen ruit met uitzicht op de rest van de wereld… naar sport te kijken.
Maar ook om indruk te maken op je vrouw en deze uienringen als bijgerechtje op tafel te zetten, wanneer je besloten hebt om voor haar jouw manneneten te koken.

Voordat we met het recept beginnen eerst nog even dit:
Mannen en uien zijn vanaf de prehistorie al goede vrienden van elkaar.
“Ja, maar waarom dan?”, hoor ik menigeen nu denken.

Uienringen | simoneskitchen.nl

Wel, dat komt omdat van uien moet je… huilen. En echte mannen huilen niet; behalve als we uien moeten snijden.
Dan hebben we een geldig excuus en mogen we de waterlanders de vrije loop laten.
Natuurlijk moet een echte man wel voor de rest van de wereld de schijn ophouden en doen alsof hij alles in het werk heeft gesteld om tranen bij het snijden te voorkomen.
Wat voor een (onmannelijke) trucs zijn er niet bedacht om het uiten van stil verdriet in de keuken in de kiem te smoren?
Kaars aansteken bij het snijden? Te romantisch; afgekeurd.
Gezicht onder de ogen nat maken? Lijkt het op voorhand al of je hebt gejankt en kun je de uien de schuld niet geven.
Mes onder de kraan houden? Dit lijkt op afwassen en koken tegelijk. En echte mannen doen niet aan multitasken; die doen in plaats van meerdere dingen tegelijk middelmatig, gewoon 1 ding tegelijk heel goed.

Nee, het meest mannelijke trucje om huilen te voorkomen is dan toch: het woest bijten op een houten pollepel bij het uien snijden.
Niet dat het helpt, hoor. Geen enkel trucje helpt.
Maar zo’n stuk hout tussen je tanden staat dan wel stoer en je kunt hierna met biggelende tranen gerust zeggen: “Poeh, waren pittige uitjes dit keer, zeg!”

Hoogste tijd nu om wat eten uit de mannenkeuken te gaan toveren; gefrituurde uienringen in bierbeslag.
Leg de houten lepel maar vast klaar en laat je tranen naar hartelust lopen bij dit recept.

Uienringen | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Gefrituurde uienringen in bierbeslag

Pittige snack van gefrituurde uienringen in een krokant jasje van bierbeslag
Voorbereidingstijd: 5 min
Bereidingstijd: 5 min
Totale tijd: 10 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • Drie grote rode uien wit mag ook, hoor. Zie je uiteindelijk niets van maar je proeft wel verschil
  • 150 gram bloem
  • 250 ml koud bier hoe kouder hoe beter, want hier wordt het beslag luchtiger van
  • 2 eieren
  • Snuf zwarte peper
  • 2 Snuffen zout
  • Snuf cayennepeper
  • Paprikapoeder
  • Olie slaolie, zonnebloemolie en genoeg om een flinke bodem van je wok of diepe pan te vullen

Instructies

  • Zet de wok of pan met olie op het vuur en verhit tot 180 graden. Echte mannen voelen met de temperatuur met hun vingers; slimme mannen vragen aan hun vrouw waar de keukenthermometer ligt.
  • Maak de uien schoon en snijdt ze in ringen van ongeveer een halve centimeter dik.
  • Klop 1 ei los in een ruime schaal en weeg dertig gram bloem af (drie flinke eetlepels) die je in een tweede schaal doet.
  • In een derde schaal klop je de 120 gram bloem, het ijskoude bier en het andere ei tot een luchtig beslag.
  • Niet te hard of te lang kloppen, anders sla je de luchtigheid eruit.
  • Strooi tijdens het kloppen de beide pepers en één van de snuffen zout door het beslag.
  •  
  • Haal de uienringen eerst door de bloem, dan door het geklopte ei en tenslotte door het beslag.
  • Hierna direct in de hete olie gooien en frituren tot ze mooi goudgeel met een beetje bruin zijn (ongeveer een minuut of drie). Zorg ervoor dat je niet te grote porties in een keer bakt. De ringen worden het lekkerst en krokantst wanneer ze ruim in de frituur kunnen zwemmen.
  • Met schuimspaan de gefrituurde ringen uit de olie scheppen en even laten uitlekken op keukenpapier. De ringen overgooien in een schaal om te serveren en bestrooien met de tweede snuf zout en het paprikapoeder.

Delen is fijn!

Avatar

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.

8 comments

  1. Avatar

    Los dat ik van dude food houd, schrijf je ook enorm leuk! Complimentjes!

  2. Avatar

    Lekker recept Tom! Gaan we proberen.

  3. Avatar

    Dude food, leuk! Hoewel ik haast geen vleeseter ben, houd ik wel van dude food. Smaakvol, knallers, (vaak) grote porties om lekker weg te eten. Groot liefhebber van uienringen!

  4. Avatar

    Ja. Ook goed! Ik wil nog steeds eens die blooming ui-dinges eens maken….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.