Bloemkool knolselderij soep met zalmfilet
Bloemkool knolselderijsoep
Als het tegen de herfst aanloopt maak ik nog vaker dan anders soep. Ik vind het een heerlijke manier om groente op een makkelijke manier in mijn maaltijden te verwerken. Neem nu deze bloemkool knolselderijsoep. Een heel makkelijke soep die bomvol met smaak zit en door de toevoeging van de zalmfilet bevat het alles wat je nodig hebt voor een gezonde maaltijd.
Kokosmelk
Voor het maken van de bloemkool knolselderijsoep gebruikte ik hier kokosmelk. Wil je nu liever geen kokossmaak aan de soep maar wil je het wel lactosevrij houden? Gebruik dan bijvoorbeeld amandelmelk. Dat is wat minder romig dan de kokosmelk uit een blik, maar dan ben je wel de kokossmaak kwijt.
Zalmmoot
Voor het maken van de bloemkool knolselderijsoep met zalmfilet gebruik ik graag een flinke moot zalm die ik dan eerst krokant bak in de pan. Vind je dat iets teveel gedoe dan kun je er ook voor kiezen om in plaats van de zalmfilet te kiezen voor gerookte zalm.
Dat maakt het nog sneller om deze soep te maken. Hou je helemaal niet van zalm dan kun je dit ook goed maken met krokant uitgebakken spekjes of – niet paleo – met krokant gebakken kikkererwten als topping. Of croutons. Dat is ook lekker.
Veelzijdige soep
Voor het maken van de bloemkool knolselderijsoep verhit ik een grote pan met wat kokos- of olijfolie. Vervolgens bak ik hierin de prei voor een paar minuutjes. Wil je geen prei gebruiken dan kun je ook prima kiezen voor een gesnipperde ui. Dat is niet helemaal hetzelfde qua smaak maar komt wel in de buurt.
Na het aanbakken van de prei voeg je de knolselderij toe. Dit bak je even mee en voeg nu de kokosmelk en bouillon toe. Na een minuutje of 5 voeg je de bloemkool er ook bij en je roert het geheel om.
Laat nu koken voor ongeveer 15 minuten of tot de bloemkool en de knolselderij gaar genoeg zijn. Ik check dit met een vork. Als de vork er makkelijk in gaat zijn de groenten klaar om te pureren.
Pureer de bloemkool knolselderijsoep met een staafmixer of doe het in de blender. Kies je voor de blender, let dan op met hete vloeistoffen. Druk een theedoek goed op de bovenkant van de blender voor je hem aanzet. En let op met weer openmaken.
Ik geef de voorkeur aan een staafmixer, maar heb je die niet ga dan voor de blender.
In de tussentijd dat de soep kookt kun je de zalmfilet in een koekenpan bakken. Is het een erg dikke moot zalm kies er dan voor om het te garen in de oven. Dat gaat meestal iets gelijkmatiger. Maar aangezien de zalm toch in stukken op de soep gaat kun je de zalm ook in kleinere stukken bakken. Let dan wel op dat het niet te snel gaat.
Probeer ook eens deze bloemkoolsoep met spekjes
Bloemkool knolselderijsoep met zalmfilet
Ingrediënten
- 750 ml kippenbouillon
- 2 stengels prei
- halve knolselderij ongeveer 350 gr
- Halve bloemkool ongeveer 500 gr
- 310 ml kokosmelk
- peper
- zout
- dille
- 200 gr verse zalmfilet
Instructies
- Snij de prei in kleine stukjes en zet een grote pan op het vuur waarin je de kokosolie smelt. Voeg hier de prei aan toe en laat zachtjes een paar minuten bakken. Voeg nu de knolselderij toe en de bouillon, de kokosmelk en zout en peper en laat vijf minuten koken voor je de bloemkool eraan toevoegt. Laat dit ongeveer 10 minuten koken of tot de bloemkool gaar is. Pureer met een handmixer en laat even opzij staan terwijl je de zalmfilet (zout en peper gebruiken voor de zalm) bakt in een koekenpan.
- Schep de soep in een bord en doe stukjes van de zalm erin en serveer met wat verse dille
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Pingback: Wat kun je allemaal met bloemkool? | Simone's Kitchen
Ik doe dan geen whole30, maar ik vind de recepten eigenlijk wel errug lekker! Deze soep ga ik dan ook zeker maken binnenkort, weer wat variatie in ons vaste assortiment 😀
Ik heb trouwens laatst een gehaktbrood van kipgehakt gemaakt. Past dat ook in de whole30?
Ja hoor dat past helemaal in de whole30. Althans het ligt eraan wat er allemaal in gaat, maar in principe wel. Ik ben overigens gestopt met de whole30. We eten nog wel nagenoeg gelijk maar iets flexibeler. Dus wel havermout en quinoa bijvoorbeeld. Werd die eieren zoooo zat in de ochtend, 🙂
In het gehaktbrood ging kipgehakt, spinazie, ei, boekweitmeel en kruiden. Volgens mij eet ik gewoon Paleo zonder dat ik dat zelf weet ;D
Ik snap dat je de eieren in de ochtend zat wordt. Elke dat is wel wat veel van het goede…
Ooo dat klinkt heerlijk en ja hoor het is niet whole30 (boekweitmeel mag volgens mij niet) maar wel paleo… 🙂 staat ie op je blog?
Prachtige foto en lekker gerecht!!!
Gr. Julie
Dankjewel Julie!
Hahah typisch iets voor jou om te vergeten dat je een abonnement had….
Ja goed he… 🙂 Ga binnenkort ook een Donna Hay challenge doen…. In maart!