Simone's Kitchen

Heerlijke bloemkoolsoep met knapperig spek – whole30

Bloemkool soep met gebakken spek | simoneskitchen.nl

Bloemkoolsoep met spek

Een heerlijke bloemkoolsoep met spek die vol zit met lekker veel bloemkool en als finishing touch de uitgebakken spekjes aan de bovenkant heeft. De bloemkoolsoep is bovendien whole30 en paleo.

Soep is wat mij betreft een gerecht wat altijd kan. Het is snel, makkelijk en de ideale manier om extra groente naar binnen te krijgen én om groentes uit de koelkast op te maken. Deze soep maakten we als onderdeel van onze whole30.

Bloemkool soep met bacon | simoneskitchen.nl

Bereiden van de bloemkoolsoep

Het bereiden van de bloemkoolsoep met spek is heel eenvoudig. Ik gebruikte in dit geval kokosmelk om de soep extra romig te maken, maar wil je geen kokossmaak aan je soep dan kun je er ook voor kiezen om in plaats daarvan amandelmelk te gebruiken.

Bloemkoolsoep met spek

Voor het knapperige effect van het spek aan de bovenkant gebruikte ik plakjes ontbijtspek. Je kunt ook echte spekjes gebruiken, maar ik vind de plakjes altijd beter krokant worden dus dat heeft mijn voorkeur.

Bloemkool soep met bacon | simoneskitchen.nl

Niet alleen in de winter

Natuurlijk is de herfst en winter hét seizoen bij uitstek als het aankomt op soep. Maar hoewel dat zo blijft vind ik niet dat je het maken van deze bloemkoolsoep met spek moet beperken tot die twee seizoenen. Ik vind eerlijk gezegd dat het altijd lekker is.

Wil je de soep vegetarisch of zelfs vegan maken dan kan dat heel makkelijk door de runderbouillon te vervangen voor groentebouillon en het uitgebakken spek weg te laten. Wil je toch wat knapperigs aan de bovenkant dan kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld een lekker nootje krokant uit te bakken en dat bovenop de soep te strooien.

Of – als je brood eet – dan kun je krokant gebakken croutons maken als topping. Of je kunt de topping helemaal weglaten op de bloemkoolsoep. Dat is natuurlijk ook een optie.

Ben je gek op bloemkoolsoep? Probeer dan zeker eens de bloemkoolsoep met rode biet. Roze soep! Wie wil dat nou niet?

Bloemkool soep met gebakken spek | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
5 van 1 stem

Bloemkool soep met bacon

Voorbereidingstijd: 10 min
Bereidingstijd: 45 min
Totale tijd: 55 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 1 flinke bloemkool
  • 1 el kokosolie
  • 1 ui gesneden
  • 2 flinke wortels schoongemaakt en in blokjes
  • 2 teentjes knoflook fijn gehakt
  • 500 ml runderbouillon
  • 250 ml water
  • 1 tl zout
  • 1/2 tl gemalen zwarte peper
  • 125 ml kokosmelk
  • paar plakjes ontbijtspek/bacon

Instructies

  • Maak de bloemkool schoon en snijd grof in stukken, Zet apart.
  • Verhit een flinke soeppan op medium vuur en voeg de kokosolie toe. Zodra de olie is gesmolten voeg je de uien, wortels en knoflook toe. Roer goed door met een pollepel en bak dit tot ze zacht zijn, ongeveer 5 minuten. Voeg de gehakte bloemkool eraan toe en kook dit tot het een beetje bruin begint te worden (ongeveer 5 minuten)
  • Voeg de bouillon toe en het water, breng aan de kook. Zet het vuur vervolgens lager en kook dit, met deksel op de pan, tot de groente zacht is geworden, ongeveer 30-45 minuten
  • Pureer de groentes met een staafmixer in de pan of doe het in een blender (maar pas in dat geval op voor de ontsnappende stoom! Hou een handdoek of theedoek erop als je hem aanzet.)
  • Voeg zout en peper toe naar smaak en roer de kokosmelk erdoor. Verwarm nog even indien nodig en serveer met krokant uitgebakken spek.

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Momenteel in opleiding tot Oersterk Coach. Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.