Bloemkoolsoep met knapperig spek
Bloemkoolsoep met een beetje wortel, romig gemaakt met kokosmelk en geserveerd met lekker knapperig uitgebakken spek.
Bloemkoolsoep met spek
Een heerlijke bloemkoolsoep met spek die vol zit met lekker veel bloemkool en als finishing touch de uitgebakken spekjes aan de bovenkant heeft. De bloemkoolsoep is bovendien whole30 en paleo.
Soep is wat mij betreft een gerecht wat altijd kan. Het is snel, makkelijk en de ideale manier om extra groente naar binnen te krijgen én om groentes uit de koelkast op te maken. Nu gebruik ik bloemkool zo ongeveer overal in, dus die heb ik zelden over, maar voor deze soep koop ik het graag in.
Bereiden van de bloemkoolsoep
Het bereiden van de bloemkoolsoep met spek is heel eenvoudig. Ik gebruikte in dit geval kokosmelk om de soep extra romig te maken, maar wil je geen kokossmaak aan je soep dan kun je er ook voor kiezen om in plaats daarvan amandelmelk te gebruiken.
Om te beginnen neem je een flinke soeppan en hierin verhit je wat kokosolie. Je voegt hier de ui, knoflook en de wortels aan toe. Die wortels zijn overigens optioneel. Daardoor ziet deze bloemkoolsoep er niet romig wit uit maar heeft het een klein beetje een oranje gloed. Wil je dat nou niet dan kun je die wortel weglaten natuurlijk. De soep leent zich trouwens ook bij uitstek voor het toevoegen van allerlei andere groentes. Met spinazie wordt ie gezellig groen bijvoorbeeld. En met pompoen ook oranje.
Bloemkoolsoep met spek
Omdat elke soep lekkerder wordt met een knapperig element erbij, gebruikte ik dit keer krokant uitgebakken ontbijtspek. Ik bak de plakjes in de koekenpan tot mooi bruin en dan laat ik ze uitlekken op keukenpapier. Die laatste stap zorgt ervoor dat het spek lekker krokant wordt.
Niet alleen in de winter
Natuurlijk is de herfst en winter hét seizoen bij uitstek als het aankomt op soep. Maar hoewel dat zo blijft vind ik niet dat je het maken van deze bloemkoolsoep met spek moet beperken tot die twee seizoenen. Ik vind eerlijk gezegd dat het altijd lekker is.
Wil je de soep vegetarisch of zelfs vegan maken dan kan dat heel makkelijk door de runderbouillon te vervangen voor groentebouillon en het uitgebakken spek weg te laten. Wil je toch wat knapperigs aan de bovenkant dan kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld een lekker nootje krokant uit te bakken en dat bovenop de soep te strooien.
Of – als je brood eet – dan kun je krokant gebakken croutons maken als topping. Of je kunt de topping helemaal weglaten op de bloemkoolsoep. Dat is natuurlijk ook een optie.
Ben je gek op bloemkoolsoep? Probeer dan zeker eens de bloemkoolsoep met rode biet. Roze soep! Wie wil dat nou niet?
Bloemkoolsoep met bacon
Ingrediënten
Instructies
- Maak de bloemkool schoon en snijd grof in stukken, Zet apart.
- Verhit een flinke soeppan op medium vuur en voeg de kokosolie toe. Zodra de olie is gesmolten voeg je de uien, wortels en knoflook toe. Roer goed door met een pollepel en bak dit tot ze zacht zijn, ongeveer 5 minuten. Voeg de gehakte bloemkool eraan toe en kook dit tot het een beetje bruin begint te worden (ongeveer 5 minuten)
- Voeg de bouillon toe en het water, breng aan de kook. Zet het vuur vervolgens lager en kook dit, met deksel op de pan, tot de groente zacht is geworden, ongeveer 30-45 minuten
- Pureer de groentes met een staafmixer in de pan of doe het in een blender (maar pas in dat geval op voor de ontsnappende stoom! Hou een handdoek of theedoek erop als je hem aanzet.)
- Voeg zout en peper toe naar smaak en roer de kokosmelk erdoor. Verwarm nog even indien nodig en serveer met krokant uitgebakken spek.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.