Geroosterde kikkererwten en Deliciously Ella
Gezonde snacks met geroosterde kikkererwten
Er gaat hier bijna geen dag voorbij of de postbode staat weer voor de deur met een of ander pakket. In de meeste gevallen weet ik niet wat er nu weer wordt geleverd, want ja, ik krijg best veel pakketten toegestuurd via PR bureaus en die kondigen dat lang niet altijd aan. Ik vraag me altijd af wat de postbode nu denkt dat we hier uitspoken. Zou hij denken dat we hier een soort vreemde illegale handel drijven? Of zou hij denken dat ik een gestoorde huisvrouw ben die koopziek is en wekelijks voor een vermogen aan spul bij postorderbedrijven bestel ofzo? Of zou hij gewoon niks denken en simpelweg geen mening hebben over wat wij hier doen? Niet dat het nou zo belangrijk is wat de postbode denkt, maar ik vraag het me stiekem toch wel een beetje af.
Ik zou het hem natuurlijk kunnen vragen. Het is tenslotte nagenoeg altijd dezelfde man, maar dat is er nog niet van gekomen. Of misschien moet ik het net zo doen als Joke Boon. Die heeft een goede relatie met haar postbode. Bij haar verwacht de beste man elke dag wat lekkers. Koekje, appeltje, wat dan ook. Geweldig vind ik dat. Maar onze postbode is nogal serieus. Ik maak wel eens een grapje, maar hij kijkt altijd een beetje bozig. Dat nodigt niet eten uit tot een praatje he.
Hoe kom ik nu weer op de postbode? O ja, ik ben me de laatste tijd dus echt te buiten gegaan aan het kopen van nieuwe kookboeken. En die komen dan niet allemaal netjes tegelijk maar één voor één.
Zo kocht ik Zoet & Shoot van Linda Lomelino, een paar boeken over voeding, de nieuwe van Jamie Oliver (waarover later meer) en dus Deliciously Ella. Ik was benieuwd naar dit boek. Ella was een jonge vitale meid die ineens gevloerd werd door een mysterieuze ziekte. De artsen stonden in eerste instantie voor een raadsel en toen uiteindelijk de diagnose kwam (Postural Tachycardia Syndrome) hielp dat nog niet veel, want een remedie was er niet. Dus besloot Ella uiteindelijk – na maanden aan bed gekluisterd te zijn en niet meer te kunnen lopen – om haar eetpatroon drastisch om te gooien. Al vrij snel kwam er verbetering en inmiddels is ze volledig genezen en voelt zich beter dan ooit.
Haar blog begon ze als een manier om haar verhaal te delen en om zichzelf te dwingen te leren koken. En het werd een groot succes. In het boek deelt ze niet alleen recepten, maar geeft ze ook veel informatie over productgroepen. Basisrecepten en hoe je die maakt en nog veel meer interessante weetjes. Haar recepten zijn op basis van planten, glutenvrij, zuivelvrij en natuurlijk.
Geroosterde kikkererwten had ik al een tijdje op de planning staan dus toen ik het recept tegenkwam in het boek was de beslissing snel gemaakt. Ik was alleen stom genoeg om ze te bewaren in een bakje met plastic folie eroverheen. Dan worden die lekkere krokante kikkererwten dus taai. Niet doen dus en gewoon meteen opeten! Volgende week deel ik nog een recept uit het boek maar dit keer met een ontbijt.
Pittige geroosterde kikkererwten
Ingrediënten
- 500 gr kikkererwten uit blik
- 1 el paprikapoeder
- 1 el gemalen komijn
- 2 tl chilivlokken
- 2 el maple syrup ahornsiroop
- sap van 1 limoen
- olijfolie
- zout en peper
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200˚C.
- Laat de kikkererwten uitlekken (spoel ze ook even af) en spreid ze uit op een grote bakplaat.
- Strooi de paprika, komijn, chili vlokken en zout en peper eroverheen en bedruppel met de citroensap, de maple syrup en de olijfolie. Roer alles goed door zodat alle erwten een laag krijgen.
- Rooster voor ongeveer 45 minuten in de oven of tot ze lekker krokant zijn
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Wat is maple syrup en wanneer gebruik ik dat zie het alleen bij de ingrediënten staan
Zou het graag een keer maken
Alvast heel erg bedankt Elma
Hoi Elma. Maple syrup is Ahornsiroop. Je kunt het meestal vinden bij de Albert Heijn of andere supermarkt maar lukt dat niet dan kun je het ook vervangen door honing. Ik zag inderdaad dat ik vergeten was toe te voegen wanneer je het erbij doet. Dat heb ik nu aangepast!
Geroosterde kikkererwten, mmm. Ik ben dol op Ella’s recepten, top vrouw!
Ja leuk is Ella he! 😉