Pittige geroosterde bloemkool
Bloemkool is typisch zo’n groente waar je enorm veel mee kunt doen. Een van mijn favoriete manieren om bloemkool te bereiden is geroosterde bloemkool. Met dit eenvoudige recept heb je een goede basis te pakken om er je eigen twist aan te geven!
Pittige geroosterde bloemkool
Voor dit makkelijke recept met geroosterde bloemkool gebruik ik bloemkool, hazelnootjes en chilivlokken. Ik hou meestal één bloemkool aan voor twee personen, maar uiteraard is een en ander nogal afhankelijk van het formaat van je bloemkool. Daar zijn nogal veel verschillen in te vinden. Een flinke bloemkool is voldoende voor twee personen als bijgerecht.
Ik ben weer helemaal into de groentes de laatste tijd. Je kunt er zoveel mee doen en eigenlijk doen we massaal te weinig met groenten. Vind ik dan. Tijd om daar eens verandering in te brengen, toch? Dit superlekkere en makkelijke recept voor geroosterde bloemkool is een van mijn favoriete manieren om bloemkool te bereiden.
Dat ik fan ben van bloemkool is misschien geen verrassing meer, maar jee, kun je je nog die maizena papjes herinneren die je vroeger standaard bij de bloemkool kreeg? Althans als mijn moeder het maakte zat dat er standaard bij. Dat was in die tijd ook echt wel de enige manier om bloemkool te bereiden: tot snot koken en serveren met een laf sausje.
Lekker met hazelnoten
Dit recept voor geroosterde bloemkool heeft daar echter helemaal niks meer mee te maken. Bloemkool koken doe ik sowieso eigenlijk zelden tot nooit. Ik kies meestal voor roosteren zoals hier, al kan het soms gebeuren dat ik even kort voorkook. Afhankelijk van de rest van de bereidingswijze. Voor een bloemkoolovenschotel kies ik meestal voor voorkoken. Anders worden de roosjes niet lekker gaar en hoewel je bloemkool natuurlijk prima rauw kunt eten, is dat wel het lekkerste als dat ook daadwerkelijk de bedoeling is.
Belangrijk bij dit recept is dat je de bloemkool lang genoeg laat roosteren. Ik wil nog wel eens ongeduldig zijn en na een minuut of 20 de bloemkool uit de oven halen. Dat kan prima, maar het is het allerlekkerste als de roosjes een beetje bruin beginnen te kleuren en mooi beetgaar zijn. In de meeste gevallen is 30 minuten in de oven op 210˚C daarvoor voldoende.
Wil je de geroosterde bloemkool aanpassen? Dan kun je er bijvoorbeeld ook lekker wat spekjes overheen strooien en zo de oven in doen. De spekjes bakken terwijl de bloemkool ook bakt dus dat is twee vliegen in een klap.
Geroosterde bloemkool met hazelnoten
Ingrediënten
- 1 grote bloemkool
- 50 gr hazelnoten
- 1 el olijfolie
- zout
- peper
- provencaalse of Italiaanse gedroogde kruiden
- 1 tl chilivlokken optioneel
Instructies
- Verwarm de oven voor op 210˚C
- Breek de bloemkool in kleine roosjes en spreid deze uit op een flinke bakplaat. Liefst in een enkele laag. Strooi de hazelnoten eroverheen. Besprenkel met olijfolie, zout en peper en de kruiden en hussel het even goed door met je handen.
- Zet in de oven en schep het na 15 minuten nog een keer om zodat de bloemkool overal een beetje bruin wordt. Serveer meteen
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Ik mis het pittige in het recept, wat maakt het pittig?
De chili vlokken! 😊
Ben benieuwd of ’t met zo’n topper hier word als de pompoen liefs sabine
Nou dat moet haast wel. Ik vind het echt heerlijk!
Ik neem aan dat je de hazelnoten er ook meteen bij doet?
He Marianne. Ja klopt. Ben ik dat vergeten te melden? Zal het er even bijzetten nog!