Bloemkool is typisch zo’n groente waar je enorm veel mee kunt doen. Een van mijn favoriete manieren om bloemkool te bereiden is geroosterde bloemkool. Met dit eenvoudige recept heb je een goede basis te pakken om er je eigen twist aan te geven!

Geroosterde bloemkool

Pittige geroosterde bloemkool

Voor dit makkelijke recept met geroosterde bloemkool gebruik ik bloemkool, hazelnootjes en chilivlokken. Ik hou meestal één bloemkool aan voor twee personen, maar uiteraard is een en ander nogal afhankelijk van het formaat van je bloemkool. Daar zijn nogal veel verschillen in te vinden. Een flinke bloemkool is voldoende voor twee personen als bijgerecht.

Ik ben weer helemaal into de groentes de laatste tijd. Je kunt er zoveel mee doen en eigenlijk doen we massaal te weinig met groenten. Vind ik dan. Tijd om daar eens verandering in te brengen, toch? Dit superlekkere en makkelijke recept voor geroosterde bloemkool is een van mijn favoriete manieren om bloemkool te bereiden.

Dat ik fan ben van bloemkool is misschien geen verrassing meer, maar jee, kun je je nog die maizena papjes herinneren die je vroeger standaard bij de bloemkool kreeg? Althans als mijn moeder het maakte zat dat er standaard bij. Dat was in die tijd ook echt wel de enige manier om bloemkool te bereiden: tot snot koken en serveren met een laf sausje.

Geroosterde bloemkool

Lekker met hazelnoten

Dit recept voor geroosterde bloemkool heeft daar echter helemaal niks meer mee te maken. Bloemkool koken doe ik sowieso eigenlijk zelden tot nooit. Ik kies meestal voor roosteren zoals hier, al kan het soms gebeuren dat ik even kort voorkook. Afhankelijk van de rest van de bereidingswijze. Voor een bloemkoolovenschotel kies ik meestal voor voorkoken. Anders worden de roosjes niet lekker gaar en hoewel je bloemkool natuurlijk prima rauw kunt eten, is dat wel het lekkerste als dat ook daadwerkelijk de bedoeling is.

Belangrijk bij dit recept is dat je de bloemkool lang genoeg laat roosteren. Ik wil nog wel eens ongeduldig zijn en na een minuut of 20 de bloemkool uit de oven halen. Dat kan prima, maar het is het allerlekkerste als de roosjes een beetje bruin beginnen te kleuren en mooi beetgaar zijn. In de meeste gevallen is 30 minuten in de oven op 210˚C daarvoor voldoende.

Wil je de geroosterde bloemkool aanpassen? Dan kun je er bijvoorbeeld ook lekker wat spekjes overheen strooien en zo de oven in doen. De spekjes bakken terwijl de bloemkool ook bakt dus dat is twee vliegen in een klap.

Geroosterde bloemkool

Geroosterde bloemkool met hazelnoten

4.50 van 4 stemmen
GangBijgerecht
KeukenHollandse keuken

Dit gerecht is voor meer of minder personen afhankelijk van het formaat van je bloemkool en wat je er nog meer bij eet. Wij eten dit door de week vaak met alleen bloemkool (dus geen aardappelen erbij) en een stukje vlees of vis. Dan is 1 flinke bloemkool voor 2 personen. Als bijgerecht kun je er met vier van eten.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 20 minuten
totaal 30 minuten

2 personen

Ingrediënten

  • 1 grote bloemkool
  • 50 gr hazelnoten
  • 1 el olijfolie
  • zout
  • peper
  • provencaalse of Italiaanse gedroogde kruiden
  • 1 tl chilivlokken optioneel

  • Verwarm de oven voor op 210˚C
  • Breek de bloemkool in kleine roosjes en spreid deze uit op een flinke bakplaat. Liefst in een enkele laag. Strooi de hazelnoten eroverheen. Besprenkel met olijfolie, zout en peper en de kruiden en hussel het even goed door met je handen.
  • Zet in de oven en schep het na 15 minuten nog een keer om zodat de bloemkool overal een beetje bruin wordt. Serveer meteen

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 297kcal | Koolhydraten: 20g | Eiwit: 10g | Vet: 23g | Verzadigd vet: 2g | Meervoudigd onverzadigd vet: 3g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 17g | Natrium: 107mg | Kalium: 1087mg | Vezels: 9g | Suiker: 7g | Vitamine A: 302IU | Vitamine C: 146mg | Calcium: 98mg | Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Bewaren

Bewaren

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.