Wat kun je allemaal met bloemkool?
Bloemkool met maizena papje
Als je een beetje van mijn generatie bent, dan ken je het vast nog wel: compleet tot snot gekookte bloemkool overgoten met een ‘heerlijk’ maizena-papje. Dat moest dan de bloemkoolsaus voorstellen. Mijn moeder was er kampioen in, dus dat ik het uberhaupt nog lekker ben blijven vinden is wellicht een klein wonder. Toch bleef ik in de eerste jaren dat ik zelf aan het koken sloeg, de bloemkool ofwel vermijden of ik kookte het op ongeveer dezelfde manier als mijn moeder toen deed. Wist ik veel…
Whole30
Pas tijdens mijn eerste whole30 ontdekte ik dat je de meest wonderbaarlijke dingen met bloemkool kon doen. Je kon er puree van maken, soep, je kon het roosteren, bakken, roerbakken, rauw eten. Je kon er rijst van maken en zelfs een pizza. Sinds die tijd is bloemkool een van mijn favoriete groentesoorten. Maar omdat lang niet iedereen weet wat voor leuks je met bloemkool kunt doen, hier een overzicht wat je allemaal moet bloemkool kunt doen, met een paar links naar recepten.
Koken
Dit is wellicht voor de hand liggend en tevens de manier zoals de meeste mensen bloemkool nog steeds bereiden. Ik moet eerlijk zeggen dat ik mijn bloemkool al sinds jaar en dag nooit meer kook. Wil je het toch koken, zorg dan dat de bloemkool nog wel voldoende bite heeft. Je wilt geen snot op je bord, toch?
Bakken/wokken/roosteren
Bloemkool leent zich uitstekend om te bakken, te roosteren of te wokken. Mijn favoriete manier is roosteren in de oven. Breek hiervoor de bloemkool in kleine roosjes en spreid deze uit op een bakplaat. Besprenkel met olijfolie, peper en zout en strooi er wat hazelnootjes of amandelen overheen. Ook lekker om de bloemkool te bestrooien met chilivlokken of Italiaanse gedroogde kruiden. Rooster het voor een half uur in de oven op 220˚C en schep het halverwege een keer om.
Bij wokken moet je er rekening mee houden dat de bloemkool veel meer bite blijft houden. Hou je daar niet van kook het dan eerst kort voor, zodat het al wat gegaard is als je het in de wok gooit.
Om de bloemkool te bakken maak je er ook weer kleine roosjes van en bak deze rustig in de kokosolie of boter. Dek eventueel af met een deksel als het te lang duurt voor de bloemkool gaar is.
Bloemkoolrijst
Voor mij was bloemkoolrijst (of couscous of hoe je het ook wilt noemen) misschien wel het meest verrassend. De smaak veranderd namelijk Om het te maken breek je de bloemkool in stukken en doe je het in de kom van de keukenmachine. Maal het vervolgens fijn tot je korrels hebt ter grootte van rijst. Je kunt het vervolgens rauw eten of even kort bakken in de koekenpan. Heerlijk als vervanging voor rijst of couscous in een gerecht.
Recept: Bloemkoolcouscous met gehaktballetjes
Bloemkoolsoep of puree
Maak eens een keer een soep met als basis bloemkool of een puree met bloemkool in plaats van aardappel. Bloemkool combineert bovendien heel erg goed met knolselderij zowel in de soep als in de puree. Heerlijk zoals in dit recept met verse zalmfilet
Bloemkoolsteak
Snij hiervoor de bloemkool in dikke plakken, spreid deze uit op een bakplaat en bestrooi met olie, peper en zout of kruiden naar keuze. Rooster de steaks in de oven voor 20-30 minuten (afhankelijk van de dikte van je plakken) en serveer als vervanging van een stuk vlees. Of serveer met rul gebakken gehakt eroverheen. Bloemkoolsteak met olijvensalsa
Bloemkoolpizza
Het grappige van bloemkool vind ik dat de smaak elke keer anders is, afhankelijk van de gekozen bereidingswijze. Zo kun je bloemkool prima gebruiken als pizzabodem. En nee dat smaakt totaal niet meer naar bloemkool, maar is wel gewoon heel erg lekker en heb je meteen weer flink wat extra groenten naar binnen gewerkt. Of check dit recept voor een bloemkoolpizza.
Meer informatie over bloemkool en zijn neefjes en nichtjes vind je hier.