Ik was bloemkool eigenlijk een beetje uit het oog verloren. Vond het maar een gewone, bijna ordinaire groente geworden die ik onbewust alleen nog maar associeerde met gekookte aardappelen en een bal gehakt. Ook lekker, hoor. Daar niet van. Maar gewoon een beetje… gewoon.

bloemkool

 

Dus voor mij rolde de bloemkool een beetje naar de achtergrond, totdat mijn allerliefste vrouw weer eens een dieet op haar heupen kreeg (Yiaaikkss!). In dit dieet mochten heel veel dingen niet gegeten worden, maar bloemkool mocht overal en altijd. En zo heb ik de bloemkool en op hoeveel manieren je deze groente kan gebruiken weer opnieuw ontdekt.
En om het feest compleet te maken zetten we zijn twee neven, Romanesco en Broccoli ook maar even op de snijplank.
Waarom heet bloemkool eigenlijk zo? Als je zou moeten kiezen op basis van uiterlijk, zou je eerder zeggen dat het op een stel hersenen rechtstreeks uit een Frankenstein film lijkt.
Maar als je de kool niet oogst, maar door laat groeien, komen er hele mooie witte bloemetjes uit de kool en dat is dan weer de reden waarom hij geen brainkool, maar bloemkool heet.

Bimi

bimi

 

En dan hebben we natuurlijk ook nog uit dezelfde familie de artistieke Romanesco; dat groene kooltje met die Arabische torentjes, die een versiering op ieder bord is.
En ook nog de stoere supergroente broccoli. Met veel meer gezonde stoffen dan menig andere groente en een net iets pittiger en delicate smaak dan bloemkool verovert broccoli ook in rap tempo de diverse wereldkeukens. Kenners zeggen dat de steel van broccoli naar asperge smaakt. Wel zonde dan dat zoveel mensen nog steeds de broccolistelen afsnijden en weggooien.

Romanesco

Romanesco

Ik denk er weinig andere groentes zo veelzijdig zijn als de bloemkool, want je kan hem: koken, bakken, pureren, of er een hartige taartbodem van maken, gratineren, frituren of soep van maken.
En voor alle bereidingswijzen geldt: superlekker en ook nog supergezond. Echte wondergroente dus.

Natuurlijk heb ik ook over bloemkool een paar leuke ‘wist u wel dat’jes?’ en tips gevonden:

  • Bloemkool staat in de top 10 van meest gekochte (gegeten) groente in Nederland
  • Hoewel de bloemkool als groente er op zich al best stoer uitziet, kan hij het zo nu en dan letterlijk nog bonter maken. Je kunt namelijk ook bloemkool vinden in de kleuren, groen, oranje en zelfs pimpelpaars
  • Je kan bloemkool ook bewaren in de vriezer, maar dan kun je hem het beste even kort koken (de in kleine roosjes gesneden bloemkool even één minuutje in kokend water gooien). Na het koken, even laten afkoelen en dan per portie verpakken en invriezen.
  • Let wel op: Ga niet een bloemkool helemaal koken en daarna invriezen. Het is namelijk een nitraatrijke groente en dit komt vrij na compleet koken en invriezen (net als bij spinazie, kan nitraat dat vrijkomt uit groente schadelijk voor je gezondheid zijn).
  • Bloemkool bewaar je gewoon in de koeling, dan blijft hij nog zeker een week of anderhalf goed.
  • Hoewel we ze vaak weggooien kun je het blad van de bloemkool ook gewoon eten. Het lekkerste is wanneer je de bladeren even kort roerbakt. Hetzelfde geldt voor de stronk van broccoli. Die kun je gewoon in blokjes snijden en met de roosjes meekoken (en hier zitten ook nog eens de gezondste stoffen van de groente).
  • Trucje van oma om bloemkool mooi wit te houden bij het koken: giet een scheutje melk of azijn in het kookwater
  • Nog een trucje van oma: om te voorkomen dat de hele buurt ruikt dat je bloemkool gaat eten, giet je een scheut citroensap in het kokende water of leg je een snee witbrood op de kool in de pan. Dit absorbeert een groot deel van de olie met zwavellucht die vrijkomt als je kool kookt.
  • Zoals al eerder gezegd kun je bloemkool op ontzettend veel manieren gebruiken in de keuken.
Bloemkool knolselderij soep

Bloemkool knolselderij soep

Hier wat recepten en mogelijke smaakcombinaties voor de inspiratie:

  • Bloemkool en kerrie is natuurlijk een historische combinatie (ja hoor, daar is de bloemkool met het sausje weer). Maar dan ook niet voor niets, want de smaakcombinatie is geweldig. Probeer ook eens dunne schijfjes bloemkool te bakken met kerriepoeder
  • Nootmuskaat en bloemkool zijn ook dikke vriendjes. Dit wist Lodewijk XIV ook al, want zijn favoriete gerecht was bloemkool met nootmuskaat en botersaus.
  • Bloemkool en zoet, pittige chili doen het ook mooi bij elkaar. Met name wanneer je kleine roosjes bloemkool frituurt en serveert met chilisaus.
  • Samen met het zout van kaas of vis zul je met bloemkool ook niet snel een flater slaan. Een gerecht met kabeljauw en paprika gevuld met bloemkool is hier een voorbeeld van.
  • Frituren van bloemkool is sowieso mijn favoriete manier om het beste uit deze groente te halen. Hij wordt wat zoeter en een krokant laagje om de bloemkool past weer perfect bij het romige dat zachte bloemkool heeft.
  • Mijn favoriete recept is Tempura van bloemkool en zoete aardappel. Jammie!
  • Maak ook eens een hartige taart of pizzabodem van bloemkoolkruim. Hier een recept voor de pizzabodem met een Paleo verantwoorde topping.
  • Grill ook eens een hele bloemkool in de oven. Lekker insmeren met yoghurt of melk en kruiden naar smaak en dan een half uur tot drie kwartier in een voorverwarmde oven van 200 graden.
  • En, op de een of andere bizarre manier combineert bloemkool zelfs goed met chocola

Kortom; met bloemkool kun je echt veel meer dan dat papperige goedje dat oma vroeger zo goed kon maken.

Klik hier voor alle recepten die we met deze groente op onze site hebben staan. Alle recepten met broccoli vind je hier en de recepten met romanesco… volgen snel!

Delen is fijn!