canstockphoto28383364

Rettich

Rammenas, Rettich en Daikon; in Nederland wordt met deze groentes nog niet zo heel veel gedaan, maar onze Oosterburen hebben deze fris pittige groentes al veel meer omarmd.
Rammenas, rettich (in Duitsland) en daikon (in Japan) zijn allemaal familie van elkaar en lijken qua smaak ook veel op elkaar.
De ene soort is iets milder van smaak dan de andere maar op de grote hoop verschilt het niet zoveel van elkaar.
Ook zijn ze alle drie grote achterneefjes van ons klein en schattig radijsje; die zo leuk is om te zien met het blosje op zijn wangen.

Je mag deze groente dan ook vergelijken met de radijs, alleen dan iets minder scherp van smaak. En de vorm is natuurlijk ook anders. Rammenas en zijn buitenlandse broertjes zijn groter dan de radijs en hebben vaak ook meer de vorm van een wortel.
Een ander belangrijk verschil tussen radijs en zijn achterneven is radijsjes boven de grond groeien en daikon, rettich en rammenas voor het grootste als wortelknol onder de grond groeien. En omdat de boeren ze langer in de grond laten staan, worden ze ook een behoorlijk stuk groter.

canstockphoto23037552

Ramenas

De rammenas werd duizenden jaren voor Christus al gegeten door de Egyptenaren en op oude schilderingen van Egyptische graven vind je deze pittige wortel ook regelmatig terug.

De verschillende varianten

De meest courante soort is de zwarte rammenas. Het is een witte, ronde of langwerpige groente met een zwarte schil en een heel pittige smaak.
De zwarte rammenas is een wintergroente, maar omdat je hem lang kunt bewaren is hij nagenoeg het hele jaar te krijgen.
De rettich (de witte variant) houdt meer van lekker weer en is een zomerrammenassoort. Hij kan verschillende kleuren hebben. Ook deze jongen is vrij pittig van smaak.
En last but not least, de daikon is het Japanse neefje in de rammenas familie en heeft net een iets mildere smaak dan zijn Europese neven.

Tips

  • Als het lof (groen) nog aanwezig is, let er dan wel op dat dit een frisse groene kleur heeft. Rammenas moet stevig aanvoelen, zonder zachte plekken en mag niet hol klinken, wanneer je erop klopt.
  • Eet niet te veel rammenas in één maaltijd. Een grote dosis kan namelijk zwaar op je maag vallen en daardoor je darmen prikkelen en irriteren.
  • Rammenas heeft de neiging om bij de bereiding snel te verkleuren. Met een snuifje zout of wat citroen kan je dit tegengaan.
  • Rammenas wordt vaak geraspt of geschild. Met het schillen vervliegt een groot deel van zijn scherpe oliën en daarmee wordt hij qua smaak  wat milder. Ondanks dit blijft deze groente voor onze Westerse smaakpapillen een relatief pittige groente.
  • Wanneer het groen nog aan een rammenas zit wanneer je hem koopt, snij dit er dan af voordat je hem in de koelkast gaat bewaren. Het groen zorgt er namelijk voor dat je hem veel minder lang kunt bewaren. Met loof houdt een rammenas zich een paar dagen goed in de koeling, maar zonder ineens ruim twee weken. Wel eerst even borstelen en schoonmaken voor je hem (het beste in een plastic zak) in de koeling legt. Uitzondering hierop is de zwarte rammenas; die leg je niet in de koelkast, maar op een donkere (koele) plek.
canstockphoto7500672

Daikon

Hoe bereiden?


Ik noem hier een paar bereidingen voor rammenas, maar nmiddels heeft de scherpe lezer natuurlijk al gezien dat je al deze toepassingen ook met de rest an zijn familie (daikon, en rettich) kunt toepassen, he?
Meestal wordt de rammenas rauw in plakjes gesneden of geraspt bij slaatjes of andere gerechten.
Je kan hem ook meekoken in een stoofpotje of apart stoven in boter of olijfolie, met een teentje look.
Als je rammenas op deze laatste manier klaarmaakt, dan doet de smaak denken aan raapjes.

Maak ook eens een aardappelpuree waarbij je aan een pond aardappelpuree ongeveer 200 gram in klein gesneden blokjes rammenas toevoegt (de blokjes even kort fruiten in wat olijfolie voor het lekkerste resultaat).
Dit zorgt ervoor dat je een frisse. Licht verteerbare tint aan je puree geeft, waardoor die nóg beter bij een zware stoofschotel past.

Tenslotte voor wanneer je verkouden bent: snij een grote rammenas in dunne plakjes en doe de plakjes in een kom of schaal met 250 gram rietsuiker.
Laat een dagje trekken (gewoon in de huiskamer) en je hebt je eigen hoestsiroop gemaakt.

Ga zelf ook eens lekker experimenteren met deze verrassende, frisse groente met een pittige bite en je zult versteld staan van wat voor een leuke gerechten je hiermee kunt bereiden.

 

Delen is fijn!