canstockphoto4780999

Vandaag leggen we een typische herfstgroente op de snijplank; de pompoen.
Leuk als decoratie en ook nog heel lekker om mee aan de slag te gaan in de keuken.
Hoewel je pompoen tegenwoordig het hele jaar door goed kunt krijgen, blijft het toch wel een herfst- en winterproduct.
Trouwens pompoen is ook weer zo’n twijfelgeval, want is deze (over het algemeen) oranje rakker nu groente of fruit? Het is een vrucht (familie van komkommer en meloen), maar wordt toch heel vaak groente genoemd.
Groente of fruit? Mij maakt het niet uit, zolang je er maar lekkere dingen mee kunt maken. En dat kun je ook zeker wel!
De courgette is trouwens ook een familielid van Mr. Pumpkin.

Symbool van Halloween!

Symbool van Halloween!

Pompoenen zijn nog maar relatief kort in Europa bekend. Columbus heeft ergens rond 1493 de eerste pompoenen vanuit Amerika meegenomen, waar de Indianen alles van de pompoen in de keuken gebruikten.
Wat zal die Columbus trouwens een volle boot hebben gehad met alles wat hij mee terug heeft genomen uit Amerika.

Pompoen is goed voor je gezondheid omdat hij zo vezelrijk is en ook nog eens propvol met caroteen zit. Dit is weer goed voor je afweersysteem en tegen staar.
De pompoenpitten zijn ook wilde weldoeners voor het lichaam, want zij helpen tegen gal-, lever- en prostaatproblemen.
De olie die uit de pitten geperst kan worden heeft dezelfde eigenschappen.

Roasted pumpkin with parmesan soup

Roasted pumpkin with parmesan soup

Hier een aantal soorten pompoen die het meest gebruikt worden in de keuken:
– De normale pompoen; de oranje variant die we inderdaad kennen van de Halloween
– De fleshalspompoen; ook wel butternut squash genoemd, bekend door zijn peerachtige vorm en boterige smaak
– De Hokaido en Kabocha zijn Japanse neefjes van de pompoen. De oranje resp. groene kleine pompoentjes hebben weer aparte eigenschappen zoals een eetbare schil (Hokaido) of een heerlijke kanstanje smaak (Kabocha).
– De spaghettipompoen wijkt weer af van de rest omdat hier de draderige binnenkant juist wel eetbaar is na het koken. Dit wordt gebruikt als glutenvrij alternatief voor… je raadt het al, spaghetti.

Natuurlijk ontkom je er niet aan om ook iets over Halloween te schrijven als je het over pompoen hebt.
Want de uitgeholde pompoenen die op Halloween dienst doen als grimmige lampionnen zijn inmiddels wel het bekendste handelsmerk van dit kinderfeest. Deze lampionnen heten Jack ‘o Lanterns en hebben buiten versiering geen dieper liggende betekenis voor het feest van de doden op de avond van 31 oktober.
Net als de pompoentaart komt de traditie van deze lantaarns ook overwaaien vanuit Amerika.

Jack o lantern

Jack o lantern

Nog een paar handige pompoentips:
– Wanneer je een pompoen gaat kopen (maakt niet uit welke), voel dan altijd of hij stevig aanvoelt. Er mogen geen deuken, zwakke plekken of scheuren in zitten, want dan is hij 9 van de 10 keer niet meer in orde.
– Gebruik van de pompoen het vruchtvlees om zoete smaak aan je gerecht te geven. Denk hierbij aan: pompoensoep, maar ook geroosterd uit de oven in een groenteschotel of salade.
– Gooi de pompoenpitten niet weg, maar rooster deze kort en je hebt een heerlijke, knapperige aanvulling in je salades.
– Bewaar pompoen koel maar niet te koud. Pompoen blijft ruim twee maanden goed bij een temperatuur rond de twaalf graden. Leg je een aangesneden pompoen in de koelkast (afdekken met folie anders verkleurt hij en/of neemt hij andere smaken uit de koeling op), dan heb je nog maar een paar dagen de tijd om een lekker recept met pompoen te bedenken.
– Je kunt deze herfstgroente ook invriezen, maar dan is het beter om eerst even kort te blancheren. Hierna snel terugkoelen en dan gelijk de vrieskist in.

Wellicht heb je weer wat leuke ideeën opgedaan en maak je binnenkort zelf een waanzinnig gerecht met pompoen.
Zo niet? Dan wens ik je in ieder geval een happy Halloween met een mooie pompoenlantaarn.

Een overzicht van alle recepten met pompoen op onze site vind je hier.

Delen is fijn!