Simone's Kitchen

Zoete pompoentaart en Happy Halloween

Pompoentaart | simoneskitchen.nl

Veel pompoen? Dan maak je toch een lekkere zoete pompoentaart!

Ik vind het wel wat hebben dat Halloween…. Leuk griezelen, kinderen verkleed over straat, volwassenen die zich als heksen, vampieren en ander gespuis van de nacht verkleden… Beter als carnaval naar mijn mening, maar… ik kom dan ook niet uit het zuiden des lands en heb de lol van carnaval nooit helemaal goed begrepen. Halloween daar en tegen… daar kan ik dan wel waardering voor opbrengen. En hoewel het tegenwoordig wel iets meer leeft in Nederland blijft het land van de Halloween parties toch de USA.

De allerlekkerste pompoentaart

Niet dat ik je nu hier allerlei Halloween gerechten ga voorschotelen. Daar zou het ook al rijkelijk te laat voor zijn op de dag van het feest zelf maar ik wilde er toch iets pompoenigs van maken. Geen pompoen die mooi uitgesneden is maar wel een pompoen die erg lekker is… Dat is dan toch ook wat waard of niet?

Terwijl je dit leest zit ik met mijn poffertje in Dubai, waar het momenteel zo rond de 30-35 graden is. Raar idee bij iets wat zo bij de herfst past als pompoen maar terwijl ik bij het zwembad lig (dat denk ik dan weer niet eigenlijk maar het idee is leuk) kunnen jullie genieten van een beetje pompoentaart… Neem een stukje van mij!

Pompoentaart | simoneskitchen.nl

Deze zoete pompoentaart was onderdeel van onze dark en dramatic serie die ik vorige maand met Alex deed en de taart zelf was lekker, maar ik vond hem wel een beetje pit missen. Ik denk dat een klein pepertje erdoor of een beetje extra verse gember heel erg lekker zou zijn en dat ga ik voor een volgende keer zeker doen. In de basis is dit wel een hele makkelijke en lekkere taart. Ik heb het deeg zelfgemaakt, je zou er voor kunnen kiezen om een kant- en klaar deeg te nemen om het nog sneller te maken.  En als je in de US woont heb je zelfs pompoen kant en klaar gepureerd in een blikje zitten… Dit is allemaal home made en zelf geroosterd. Dat heeft tenslotte ook wel wat.

Recept voor heerlijke pompoentaart | simoneskitchen.nl

Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Pompoen taart

Voorbereidingstijd: 45 min
Bereidingstijd: 45 min
Totale tijd: 1 uur 30 min
Porties: 12 personen

Ingrediënten

Deeg

  • 310 gr bloem
  • 226 gr boter
  • 56 gr suiker
  • snufje zout
  • 3 el ijskoud water

Pompoenvulling:

  • 1 grote flespompoen
  • 1/2 tl kaneel
  • 1/2 tl gemalen gember
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • 3 eieren
  • 2 el suiker
  • 200 ml slagroom
  • handje walnoten
  • 1 taartbakblik van 25 cm vierkant of rond

Instructies

  • Maak je pompoen schoon en snij in blokjes. Je kunt de schil er om laten zitten en het pas verwijderen als het geroosterd is, of je kunt het meteen pellen. Wat je zelf het makkelijkste vind. Doe in een bakblik en rooster de pompoen in de oven (op 200 C) tot ze gaar zijn. Je kunt dit al een dag van tevoren doen zodat je de puree klaar hebt als je met je pompoentaart begint. Het roosteren duurde bij mij ongeveer een uur maar het ligt aan de soort pompoen en de grootte van je stukken.
  • Zodra het gaar is haal je het uit de oven, laat afkoelen en verwijder de schil. Pureer tot je een gladde puree hebt.
  • Maak het deeg van de pompoentaart door de droge ingredienten bij elkaar te doen in een keukenmachine en even kort te pulseren. Snij de boter in blokjes en doe dit erbij. Puls weer met de machine tot je een soort grove korrels hebt. Terwijl de machine draait doe je er een voor een de eetlepels ijskoud water bij. Het zal er als kruimels uit blijven zien maar als je het tussen je vingers samen knijpt moet het bij elkaar blijven. Draai de kom boven een aanrecht om, kneed het deeg tot een samenhangende bal en doe er plasticfolie omheen en leg het minimaal 30 minuten in de koelkast.
  • Verwarm ondertussen je oven voor op 180 C.
  • Rol het deeg uit en bedek er je bakblik mee. Bak je deeg eerst blind voor 30 minuten (doe bakpapier op het deeg en bedek met bakbonen, gedroogde bonen of rijst) Verwijder je bakpapier, bestrijk met eidooier en bak nog eens tien minuten tot goudbruin. Laat afkoelen.
  • Meng de pompoenpuree met de slagroom, de eieren en de suiker en klop tot het goed gemengd is. Giet dit in de afgekoelde taart vorm en zet dit in de voorverwarmde oven voor 45 minuten of tot het gaar is.

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

9 comments

  1. Avatar

    Hi Simone,een leuk idee van de pompoentaart. ik heb er ook nog een paar liggen op de tuintafel, afkomstig uit mijn moestuin! Het deeg 30 minuten voorbakken, lijkt me wel wat te lang. 15 minuten moet voldoende zijn,daarna gaat het immers ook nog terug in de oven.Nicole

  2. Avatar

    Wat een mooie foto’s! Ziet er geweldig uit. Zelf doe ik nooit wat met halloween, maar als ik deze taart zie lijkt dat me toch wel heel leuk!

  3. Pingback: Mijn 5 favoriete pompoen recepten | Simone's Kitchen

  4. Pingback: Op de snijplank... Pompoen | Simone's Kitchen

  5. Avatar

    Wat bedoel je met pompoenvulling? Is dat de inhoud van de flespompoen of is het nog vruchtvlees van een tweede pompoen?

    Ziet er té lekker uit.. ik probeer je recept dinsdag uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!