Simone's Kitchen

Halloween pompoen cupcakes

halloween cupcakes | simoneskitchen.nl

Kijk… Het zit namelijk zo… Ik ben niet zo van de taartjes decoreren. Ik kan het niet. Ik heb er het geduld niet voor en na drie keer frummelen om een pompoentje te maken gooi ik een bonk oranje marsepein tegen de muur aan. En daar wordt niemand blij van, want dat geeft af. Oranje vlek op de muur. Schilder cq bus verf nodig en nou ja, je snapt waar ik heen wil. Ik kan met oneindige bewondering zitten te kijken naar mensen die kunstwerken in elkaar zetten voor Mjam Taart waar ik tenslotte al vijf jaar voor heb gefotografeerd. Maar er is een reden dat ik alleen de foto’s maak en niet de taarten.

Wat een gepruts… Het bakken van de cupcakes was natuurlijk zo gepiept. Alhoewel dit wel bijzondere zijn, maar dat zie je al helemaal niet meer. Eigenlijk wel jammer… Het zijn namelijk pompoen specerijen cupcakes met cranberries en ook zonder al die opsmuk waanzinnig lekker. Maar ik was die ochtend vol goede moed even op bezoek gegaan bij Belinda van de leukste taartenshop in Almere Haven om nog wat halloween dingetjes te halen en ik had het helemaal in mijn hoofd zitten wat ik wilde.

Halloween cupcakes | simoneskitchen.nl

Cupcakes met een grafzerk moest het worden en een oranje pompoentje en dan wilde ik nog een variant maken waar je van een witte berg botercreme de spinnetjes naar beneden zag lopen. Klinkt best goed vind je niet? Nou die spinnen zijn er nooit gekomen. ‘Die maak je toch even zelf met de zwarte marsepein,’ zei Belinda nog leuk tegen me… Uhu… Ik ben het… Die onhandige… Ik dacht echter op dat moment nog dat het wel allemaal goed zou komen, want hoe moeilijk kan het nou helemaal zijn he.

Halloween cupcakes | simoneskitchen.nl

Nou eh… zoals je ziet was zelfs het maken van een rond pompoentje al een uitdaging. Ziet er meer uit als een mislukte voetbal met een groen hoedje. Maar jullie zagen meteen dat het een pompoen was toch? Die dan weer net zo groot is als dat grafzerkje. Zag je ook meteen toch dat het een grafzerkje is? Als ik dat RIP er niet op had gezet was je nu waarschijnlijk nog aan het zoeken geweest naar de zerk. Nou ja, ik heb andere kwaliteiten zullen we maar denken.

Halloween cupcakes | simoneskitchen.nl

De réden van al dit geknutsel was natuurlijk dat ik nog een Halloween post wilde maken vóór mijn vakantie. Want anders zouden jullie toch reddeloos zijn verloren? Hahaha… Sorry, ik ben er melig van geworden. Estetisch dus iets minder verandtwoord maar de cupcakes zelf zijn dan weer wel mega lekker. Dus wil je eens wat anders als de standaard saaie cupcake dan kan ik dit recept van harte aanbevelen. Het recept voor de lekkere botercreme haalde ik van het blog van Laura’s Bakery, die vele, vele, vele malen beter is als ik in bakken van ingewikkelde dingen. Dat moge duidelijk zijn. Maar voor halloween is dit wel een leuke traktatie lijkt me en als je wat beter bent in decoraties maken dan kan het nog best wat worden.

Halloween cupcakes met specerijen en pompoen | simoneskitchen.nl

halloween cupcakes | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Cupcakes met pompoen, specerijen en cranberries voor Halloween

Voorbereidingstijd: 15 min
Bereidingstijd: 25 min
Totale tijd: 40 min
Porties: 12 cupcakes

Ingrediënten

Voor de cupcakes:

  • 175 ml zonnebloemolie
  • 175 gr licht bruine basterdsuiker
  • 3 grote eieren
  • 1 tl vanille extract
  • 200 gr geroosterde pompoenpuree zie notitie
  • 125 gr cranberries gedroogd
  • rasp van 1 sinaasappel
  • 2 tl gemalen kaneel
  • 1/2 tl kardemom
  • 1 tl anijszaadjes
  • 1/2 tl kruidnagel gemalen
  • 150 gr zelfrijzend bakmeel
  • 50 gr kastanjemeel
  • 1 tl baking soda

Voor de botercreme

  • 45 gr bloem
  • 240 ml melk
  • 200 gr roomboter ongezouten - op kamertemperatuur
  • 200 gr poedersuiker
  • 5 ml vanille extract

Instructies

  • Verwarm je oven voor op 180 C en bekleed een muffin vorm met cupcake papiertjes naar keuze. Giet de olie in een grote mengkom en doe hier de suiker, eieren en vanille bij. Klop dit even goed door, voeg dan de gepureerde pompoen, cranberries en sinaasappelschil toe.
  • Roer de kaneel, kardemom, kruidnagel, anijszaadjes, bloem (beide soorten. Zeef het wel even want kastanjemeel wil nog wel eens klonteren) en bakzout erdoor. Schep het vervolgens in de klaarstaande cupcake papiertjes. Vul niet helemaal tot de rand maar hou nog een beetje ruimte over. Het rijst als het goed is!
  • Bak de cupcakes voor 25 minuten of tot een houten prikker er droog uitkomt als je die in het midden steekt. Haal ze eruit en laat volledig afkoelen op een cakerek terwijl je de botercreme maakt

Vanille botercreme

  • Zeef de bloem en doe dit samen met de melk in een steelpannetje. Roer alles met een garde goed door zodat je geen klontjes hebt. Zet je pan vervolgens op het vuur en terwijl je het verhit blijf je roeren. Het zal vrij snel dikker worden maar blijf rustig doorroeren voor ongeveer een minuut of vijf. Als het kookt zet je het vuur lager. Een kleine prikker moet rechtop blijven staan in je mengsel. Dan weet je dat het dik genoeg is.
  • Doe het over in een kom en dek af met plastic folie. Laat dit afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Ondertussen kun je in een andere kom de boter luchtig kloppen. Voeg dan de poedersuiker toe (let op stuiven!) en het vanille extract en mix tot alles goed is gemengd.
  • Zodra je bloem mengsel is afgekoeld kun je het erbij doen. Mix het geheel vervolgens nog eens vijf minuten flink door en zet de kom weer in de koelkast voor een half uur. Daarna is het klaar om te gebruiken.

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

10 comments

  1. Avatar

    Gebruik je in dit recept verse of gedroogde cranberries?

  2. Avatar

    Haha, deze blogpost was gewoon te hilarisch om er niet op te reageren. Ik heb laatst ook een Halloweenbestelling bij de Leukste Taartenshop gedaan en komende week heb ik ook een paar blogposts over Halloween. Jouw foto’s zijn veeeeeeel mooier, maar ik vind dat ik het goed geprobeerd heb. De cupcakes zijn echt heel cool geworden!

  3. Avatar

    Lekker creatief bezig geweest joh!! lachen!
    Ik heb ook nog iets met pompoen op het verlanglijstje staan, maar om op tijd te zijn voor halloween mag ik er nu wel wat vaart achter zetten 😉

  4. Pingback: Happy Halloween - Simone's KitchenSimone's Kitchen

  5. Pingback: Mijn 5 favoriete pompoen recepten | Simone's Kitchen

  6. Pingback: De tien griezeligste Halloween gerechtjes! | Simone's Kitchen

  7. Pingback: Happy Halloween | Simone's Kitchen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!