Zelf pompoenpuree maken
Zelf pompoenpuree maken is heel eenvoudig en met dit handige recept zit je nooit meer zonder.
Pompoenpuree zelf maken
Nog niet zo heel erg lang geleden kon je pompoenpuree absoluut niet vinden in de winkels. De enige oplossing was dus altijd om zelf pompoenpuree te maken. Nu is dat niet ingewikkeld en met dit recept geef ik je meteen twee methodes om dat lekkere oranje goedje zelf thuis te maken.
Dat ik fan ben van pompoen is misschien geen verrassing. Maar hoewel je voor de meeste recepten heel makkelijk een hele pompoen kunt gebruiken, is pompoenpuree soms gewoon heel erg handig om te hebben. Wil je bijvoorbeeld een pompoentaart maken dan heb je puree nodig.
Snelle pompoenpuree
Het is natuurlijk niet veel werk om het zelf te maken, maar soms wel net even meer werk dan waar je op gerekend hebt.
Vooral als je een recept niet goed hebt doorgelezen en je komt tot de ontdekking dat het maken van een puree niet is meegenomen in de bereidingstijd. Kun je er toch meteen wat minuten bij optellen.
In de winkel
In sommige winkels kun je tegenwoordig kant- en klaar kopen. Ik heb blikjes van het merk Libby gevonden bij Amazing Oriëntal en bij sommige Turkse supermarkten wil het ook nog wel eens lukken. Echt heel makkelijk kun je het echter (nog) niet vinden.
Zelf pompoenpuree maken is doodsimpel
Dit recept is danig super eenvoudig dat ik heb getwijfeld of ik het wel neer moest zetten, maar je zult maar net beginnen met koken en geen flauw idee hebben hoe je pompoenpuree maakt. Vandaar dus mijn twee manieren om pompoenpuree te maken. Beiden kinderlijk eenvoudig.
Welke pompoen
Nog niet zo lang geleden deed ik met een vriendin een pompoentest. We kochten vier verschillende pompoenen en bereiden alle vier de pompoenen op twee manieren. Een als soep, en een geroosterde in de oven. Tot onze grote verbazing zit er enorm veel smaakverschil in de pompoenen.
Kocht ik vroeger altijd een flespompoen, tegenwoordig kies ik altijd voor een andere variant. De blauwe pompoen is heerlijk, maar ook de biologische oranje pompoen is top. De smaak van de pompoen is dus zeker belangrijk als je zelf pompoenpuree gaat maken.
Koken of roosteren
Je kunt pompoenpuree op twee manieren maken. Je kunt ervoor kiezen om de blokjes te roosteren. Dit geeft de meeste smaak. Maar je kunt het ook koken. Dit is sneller maar hierdoor wordt de pompoenpuree wel iets natter en wateriger. Roosteren heeft naar mijn mening dus altijd de voorkeur.
Standaard bestrooi ik de pompoen vóór roosteren met peper, zout en wat olijfolie. Wil je een zoet gerecht gaan maken met de pompoen dan kan dat beetje peper en zout geen kwaad, maar in geval van twijfel laat dan peper en zout weg en gebruik alleen olijfolie.
Een beetje zout brengt echter wel de smaak van de pompoen beter naar voren, dus schroom niet om toch wat te gebruiken.
Heb je dan de pompoenpuree gemaakt? Kijk dan ook eens naar deze heerlijke pompoensmoothie of de pepernoten cupcakes met pompoen (indien geen pepernoten seizoen kun je daar natuurlijk speculaas voor gebruiken) of ga voor de pompoentaart (de gewone pompoentaart of de glutenvrije pompoentaart)
Invriezen
Weet je nu al dat je vaker pompoenpuree nodig hebt? Maak dan een grote hoeveelheid en vries het in porties in. Dit gaat makkelijk door de (afgekoelde) puree in zakjes te verdelen en die plat in de vriezer te leggen. Op die manier neemt het niet zoveel ruimte in en heb je altijd op voorraad.
Je kunt pompoenpuree in de koeling een paar dagen tot een week bewaren. Maar nog handiger is het om in te vriezen. Als je een grote hoeveelheid puree maakt dan kun je dit goed in platte plastic zakjes invriezen. Op die manier heb je altijd voorraad.
Dat kan eigenlijk met elke (eetbare) soort pompoen. Er zit wel veel smaakverschil tussen de verschillende soorten pompoenen. Ik ben fan van de blauwe pompoen of de ‘gewone’ oranje. Een flespompoen heeft relatief weinig smaak.
Ja je kunt pompoenpuree goed invriezen.
Geen zin om het zelf te maken? Je kunt het op diverse plekken kopen; bij online winkels die Amerikaanse artikelen hebben, bij Amazing Oriental
Weet je al waar je de puree voor wilt gaan gebruiken dan kun je er goed allerlei specerijen aan toevoegen. Denk aan kaneel, kruidnagel, gember of gebruik eenvoudig koekkruiden.
Nee, je kunt bij de biologische oranje pompoen gerust de pompoen met schil en al roosteren en verwerken. Heb je een niet biologische variant dan zou ik hem wel schillen. Niet alle pompoenschillen worden zacht, ik doe dat alleen bij de oranje biologische.
Zelf pompoenpuree maken
Ingrediënten
- 1 pompoen naar keus of – indien voorradig – pompoenblokjs uit koelvak of vriezer
- peper
- zout
- beetje olijfolie
Apparatuur:
- Oven of pannetje
- Staafmixer
Instructies
- Heb je een hele pompoen schil hem dan eerst voor je hem in stukken snijdt. Verwarm de oven ondertussen voor op 200˚C als je de oven gebruikt.
- Probeer de stukken ongeveer gelijke grootte te krijgen (iets dat nogal lastig is met een pompoen)
- Spreid ze uit op een bakblik en besprenkel met wat olijfolie, peper en zout naar smaak.
- Bak in de voorverwarmde oven voor ongeveer 20 minuten of tot ze gaar zijn.
- Je kunt de pompoenblokjes ook koken in water maar ik heb altijd het idee dat in de oven roosteren meer smaak oplevert.
- Zodra de blokjes zacht genoeg zijn kun je ze pureren in het bakje van de staafmixer of met een vork lukt het ook.
- Je kunt de pompoenpuree die je hebt gemaakt ook goed invriezen voor later gebruik!
Notities
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Pingback: Maak een hondentaart voor jouw jarige viervoeter (recept) - Hondtrainen.nl
Ik keek van de week naar: dagelijkse kost met Jeroen Meeus.
Die bakte de pompoen gewoon in een koekenpan en deed er knoflook bij,daarna stampen door gekookte aardappelen en zout,peper,nootmuskaat en zure room er door.
Hij at het met zwarte pens en wat waterkers.
De pens eet ik niet,maar ik opteer voor een braadworst van de vegetarische slager.
Ah dat klinkt ook heel lekker. En snel trouwens ook. Goed om te weten! Ik gebruik de pompoenpuree altijd als basis voor allerlei andere dingen dus doe er verder niks door.. 🙂
Ideaal recept! 🙂
Voor het roosteren van de pompoen, nog een tip van Jamie Oliver, die in ieder geval werkt met een flespompoen: even paar keer inprikken en gewoon in z’n geheel in de oven gooien (ik leg ‘m meestal in een bakblik) voor een uur op 150 graden. Daarna kun je m makkelijk snijden, schillen als je wilt en draden/pitten verwijderen.
Andere tip (niet Paleo) met een ‘gewone’ pompoen’:
Snij de bovenkant eraf als een dekseltje en schep alle pitten/draden eruit. Doe er een aantal klontjes boter in en (verse) tijm. Zet t dekseltje terug op de pompoen en zet in de oven voor 50-60 minuten. Superlekker en leuk om zo te serveren op tafel, kan iedereen zelf eruit scheppen! 🙂
O dat klinkt ook echt heerlijk Elena! Dank voor de tips!
Hoe lang is deze pompoenpuree ongeveer houdbaar buiten de koelkast?
Buiten de koelkast zou ik het niet bewaren. In de koelkast een paar dagen, maar in de vriezer kan ook goed!
Pingback: Heerlijke pompoentaart - glutenvrij en paleo | Simone's Kitchen
Ingeblikte pompoen is verkrijgbaar bij
A Taste of Home
Gedempte oude gracht in Haarlem
Veel bakplezier
Het snijden van pompoen met een keukenmes is een (gevaarlijke!) klus.
Mijn tip: gebruik een kaasmes! Zo’n half ronde maanvorm…
Die hebben de meeste mensen niet echt in huis liggen denk ik Heidi. En om nu een groot kaasmes aan te schaffen, alleen om de pompoen te slachten… 😉
Hoi Simone, ik had op de site van oriëntal gegoogled maar zag het niet. Goed dat je het zegt. Ik woon in Almere dus dat is helemaal top
Dank🎄
Ps mocht je nog mensen nodig hebben voor je bedrijfje, ik houd me aanbevolen, ben dol op koken en reizen 😊
O nou dat komt goed uit. Je vindt het bij de Amerikaanse producten. Merk is Libby. En ik hou het in gedachten. Ben toevallig wel aan het denken over een beetje uitbreiding maar nog niet helemaal duidelijk wat ik wil.. 😉
Hee Simone, ik was ook op zoek naar pompoenpuree. Je kunt het kopen bij de winkel “Sterk” in Amsterdam. Online of gewoon in de winkel. Ik ga van de week kijken.
Groet, Sandra
Hoi Sandra! Thanks, ja ik heb het inmiddels gevonden ook bij Amazing Oriental hier in Almere. Meteen een voorraad ingeslagen!
Heel makkelijk dit recept en handig dat het ingevroren kan worden. Ik ga proberen om het in ijsblokjesvorm te doen en dan over in diepvrieszakken voor een handige verdeling als ik een gedeelte wil gebruiken. Denk je dat dit werkt? We gaan het zien in ieder geval 😊
He Sanne,
Goed idee en ik denk zeker wel dat het werkt. Laat je het even weten als het goed ging? (of als het niet goed ging…)
Goed recept voor het maken van pompoenpuree, heb al verschillende recepten uitgeprobeerd en deze bevalt goed.
Dankjewel Cosette! Fijn dat het in de smaak valt!
Pingback: Gevulde portobello's met pompoenpuree - Puur Suzanne. | FOOD & LIFESTYLE
Hoi Simone, ik vond deze webshop http://www.usfoodz.nl/libby-s-pumpkin-425g. Prijs van 2,69€ valt nog mee. Verzenden pas vanaf bedrag van 23€. Tussen 23 en 43 € zijn de verzendkosten 5€. Daarboven gratis. Grote voorraad inslaan met een paar mensen ofzo?
Maar..zelf maken op een regenachtige zaterdag kan natuurlijk ook en dan in porties invriezen…
Hè Astrid. Ah dankjewel! Alleen jammer dat daar wel weer suiker al in zit. Dat vind ik dan weer niet handig. Denk dat ik maar gewoon zelf blijf roosteren 😊
Ja heb dat inmiddels zelf ook gedaan. Liggen nu een aantal zakjes in de vriezer, super handig en erg lekker!
had nog nooit pompoenpuree gemaakt. Dus…… even speuren op het internet. Zo kinderlijk eenvoudig. Ik kreeg hem alleen niet geschild dus hij ligt met schil in de oven en schep straks de schil leeg. nu nog duimen dat het smaakt en belangrijker nog dat de kinderen het ook lekker vinden.
Ja die schillen zijn altijd wat hardnekkig. Al is daar ook wel weer een foefje voor. Ben benieuwd of iedereen het lekker vindt
Laat maar, ben blind.. haha
Wat voor temperatuur moet de pompoen in de oven??
Voor mij lijkt het in een potje ipv blikje ivm de weekmakers, ook lekkerder en gezonder.
Je voegt verder helemaal niets toe? Lijkt zo simpel!
Haha.. Ja dat is het ook. En nee ik voeg niks toe. Ik doe dat niet omdat ik pas weet of het voor een zoet of hartig gerecht gebruikt gaat worden in een later stadium dus pas dan voeg ik zout, peper of suiker toe.
Ik heb zelf nog nooit pompoenpuree uit een blikje gebruikt. Dit recept laat ook maar zien hoe eenvoudig het is om het zelf te maken!
Ja je kunt het amper een recept noemen he 🙂