Zelf pompoenpuree maken is heel eenvoudig en met dit handige recept zit je nooit meer zonder.

Zelf pompoenpuree maken

Pompoenpuree zelf maken

Nog niet zo heel erg lang geleden kon je pompoenpuree absoluut niet vinden in de winkels. De enige oplossing was dus altijd om zelf pompoenpuree te maken. Nu is dat niet ingewikkeld en met dit recept geef ik je meteen twee methodes om dat lekkere oranje goedje zelf thuis te maken.

Dat ik fan ben van pompoen is misschien geen verrassing. Maar hoewel je voor de meeste recepten heel makkelijk een hele pompoen kunt gebruiken, is pompoenpuree soms gewoon heel erg handig om te hebben. Wil je bijvoorbeeld een pompoentaart maken dan heb je puree nodig.

Zelf pompoenpuree maken | simoneskitchen.nl

Snelle pompoenpuree

Het is natuurlijk niet veel werk om het zelf te maken, maar soms wel net even meer werk dan waar je op gerekend hebt.

Vooral als je een recept niet goed hebt doorgelezen en je komt tot de ontdekking dat het maken van een puree niet is meegenomen in de bereidingstijd. Kun je er toch meteen wat minuten bij optellen.

In de winkel

In sommige winkels kun je tegenwoordig kant- en klaar kopen. Ik heb blikjes van het merk Libby gevonden bij Amazing Oriëntal en bij sommige Turkse supermarkten wil het ook nog wel eens lukken. Echt heel makkelijk kun je het echter (nog) niet vinden.

Zelf pompoenpuree maken is doodsimpel

Dit recept is danig super eenvoudig dat ik heb getwijfeld of ik het wel neer moest zetten, maar je zult maar net beginnen met koken en geen flauw idee hebben hoe je pompoenpuree maakt. Vandaar dus mijn twee manieren om pompoenpuree te maken. Beiden kinderlijk eenvoudig.

Welke pompoen

Nog niet zo lang geleden deed ik met een vriendin een pompoentest. We kochten vier verschillende pompoenen en bereiden alle vier de pompoenen op twee manieren. Een als soep, en een geroosterde in de oven. Tot onze grote verbazing zit er enorm veel smaakverschil in de pompoenen.

Kocht ik vroeger altijd een flespompoen, tegenwoordig kies ik altijd voor een andere variant. De blauwe pompoen is heerlijk, maar ook de biologische oranje pompoen is top. De smaak van de pompoen is dus zeker belangrijk als je zelf pompoenpuree gaat maken.

Koken of roosteren

Je kunt pompoenpuree op twee manieren maken. Je kunt ervoor kiezen om de blokjes te roosteren. Dit geeft de meeste smaak. Maar je kunt het ook koken. Dit is sneller maar hierdoor wordt de pompoenpuree wel iets natter en wateriger. Roosteren heeft naar mijn mening dus altijd de voorkeur.

Standaard bestrooi ik de pompoen vóór roosteren met peper, zout en wat olijfolie. Wil je een zoet gerecht gaan maken met de pompoen dan kan dat beetje peper en zout geen kwaad, maar in geval van twijfel laat dan peper en zout weg en gebruik alleen olijfolie.

Een beetje zout brengt echter wel de smaak van de pompoen beter naar voren, dus schroom niet om toch wat te gebruiken.

Heb je dan de pompoenpuree gemaakt? Kijk dan ook eens naar deze heerlijke pompoensmoothie of de pepernoten cupcakes met pompoen (indien geen pepernoten seizoen kun je daar natuurlijk speculaas voor gebruiken) of ga voor de pompoentaart (de gewone pompoentaart of de glutenvrije pompoentaart)

Invriezen

Weet je nu al dat je vaker pompoenpuree nodig hebt? Maak dan een grote hoeveelheid en vries het in porties in. Dit gaat makkelijk door de (afgekoelde) puree in zakjes te verdelen en die plat in de vriezer te leggen. Op die manier neemt het niet zoveel ruimte in en heb je altijd op voorraad.

Hoe lang kun je pompoenpuree bewaren?

Je kunt pompoenpuree in de koeling een paar dagen tot een week bewaren. Maar nog handiger is het om in te vriezen. Als je een grote hoeveelheid puree maakt dan kun je dit goed in platte plastic zakjes invriezen. Op die manier heb je altijd voorraad.

Met welke pompoen kun je pompoenpuree maken?

Dat kan eigenlijk met elke (eetbare) soort pompoen. Er zit wel veel smaakverschil tussen de verschillende soorten pompoenen. Ik ben fan van de blauwe pompoen of de ‘gewone’ oranje. Een flespompoen heeft relatief weinig smaak.

Kun je pompoenpuree invriezen?

Ja je kunt pompoenpuree goed invriezen.

Waar kun je pompoenpuree kopen?

Geen zin om het zelf te maken? Je kunt het op diverse plekken kopen; bij online winkels die Amerikaanse artikelen hebben, bij Amazing Oriental

Welke specerijen kan ik toevoegen aan de pompoenpuree?

Weet je al waar je de puree voor wilt gaan gebruiken dan kun je er goed allerlei specerijen aan toevoegen. Denk aan kaneel, kruidnagel, gember of gebruik eenvoudig koekkruiden.

Moet ik de pompoen perse schillen?

Nee, je kunt bij de biologische oranje pompoen gerust de pompoen met schil en al roosteren en verwerken. Heb je een niet biologische variant dan zou ik hem wel schillen. Niet alle pompoenschillen worden zacht, ik doe dat alleen bij de oranje biologische.

Zelf pompoenpuree maken

Zelf pompoenpuree maken

4.34 van 6 stemmen
GangBijgerecht
KeukenAmerikaanse keuken

Super eenvoudig om zelf te maken en geschikt voor allerlei gerechten; pompoenpuree
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 20 minuten
totaal 30 minuten

1 portie

Ingrediënten

 • 1 pompoen naar keus of – indien voorradig – pompoenblokjs uit koelvak of vriezer
 • peper
 • zout
 • beetje olijfolie

Apparatuur:


 • Heb je een hele pompoen schil hem dan eerst voor je hem in stukken snijdt. Verwarm de oven ondertussen voor op 200˚C als je de oven gebruikt.
 • Probeer de stukken ongeveer gelijke grootte te krijgen (iets dat nogal lastig is met een pompoen)
 • Spreid ze uit op een bakblik en besprenkel met wat olijfolie, peper en zout naar smaak.
 • Bak in de voorverwarmde oven voor ongeveer 20 minuten of tot ze gaar zijn.
 • Je kunt de pompoenblokjes ook koken in water maar ik heb altijd het idee dat in de oven roosteren meer smaak oplevert.
 • Zodra de blokjes zacht genoeg zijn kun je ze pureren in het bakje van de staafmixer of met een vork lukt het ook.
 • Je kunt de pompoenpuree die je hebt gemaakt ook goed invriezen voor later gebruik!

Notities

Heb je geen zin om de pompoen te schillen dan kun je hem ook door midden snijden, de pitten en draden verwijderen en in zijn geheel roosteren. Uiteraard duurt dat een stuk langer maar als je geen haast hebt is dat in principe wel zo makkelijk.
Na het roosteren schep je het vlees er zo uit en verwerk je het vervolgens als hierboven

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.