Simone's Kitchen

Zelf pompoenpuree maken

Zelf pompoenpuree maken

Pompoenpuree zelf maken

Nog niet zo heel erg lang geleden kon je pompoenpuree absoluut niet vinden in de winkels. De enige oplossing was dus altijd om zelf pompoenpuree te maken. Nu is dat niet ingewikkeld en met dit recept geef ik je meteen twee methodes om dat lekkere oranje goedje zelf thuis te maken.

Dat ik fan ben van pompoen is misschien geen verrassing. Maar hoewel je voor de meeste recepten heel makkelijk een hele pompoen kunt gebruiken, is pompoenpuree soms gewoon heel erg handig om te hebben. Wil je bijvoorbeeld een pompoentaart maken dan heb je puree nodig.

Zelf pompoenpuree maken | simoneskitchen.nl

Snelle pompoenpuree

Het is natuurlijk niet veel werk om het zelf te maken, maar soms wel net even meer werk dan waar je op gerekend hebt.

Vooral als je een recept niet goed hebt doorgelezen en je komt tot de ontdekking dat het maken van een puree niet is meegenomen in de bereidingstijd. Kun je er toch meteen wat minuten bij optellen.

In de winkel

In sommige winkels kun je tegenwoordig kant- en klaar kopen. Ik heb blikjes van het merk Libby gevonden bij Amazing Oriëntal en bij sommige Turkse supermarkten wil het ook nog wel eens lukken. Echt heel makkelijk kun je het echter (nog) niet vinden.

Zelf pompoenpuree maken is doodsimpel

Dit recept is danig super eenvoudig dat ik heb getwijfeld of ik het wel neer moest zetten, maar je zult maar net beginnen met koken en geen flauw idee hebben hoe je pompoenpuree maakt. Vandaar dus mijn twee manieren om pompoenpuree te maken. Beiden kinderlijk eenvoudig.

Welke pompoen

Nog niet zo lang geleden deed ik met een vriendin een pompoentest. We kochten vier verschillende pompoenen en bereiden alle vier de pompoenen op twee manieren. Een als soep, en een geroosterde in de oven. Tot onze grote verbazing zit er enorm veel smaakverschil in de pompoenen.

Kocht ik vroeger altijd een flespompoen, tegenwoordig kies ik altijd voor een andere variant. De blauwe pompoen is heerlijk, maar ook de biologische oranje pompoen is top. De smaak van de pompoen is dus zeker belangrijk als je zelf pompoenpuree gaat maken.

Koken of roosteren

Je kunt pompoenpuree op twee manieren maken. Je kunt ervoor kiezen om de blokjes te roosteren. Dit geeft de meeste smaak. Maar je kunt het ook koken. Dit is sneller maar hierdoor wordt de pompoenpuree wel iets natter en wateriger. Roosteren heeft naar mijn mening dus altijd de voorkeur.

Standaard bestrooi ik de pompoen vóór roosteren met peper, zout en wat olijfolie. Wil je een zoet gerecht gaan maken met de pompoen dan kan dat beetje peper en zout geen kwaad, maar in geval van twijfel laat dan peper en zout weg en gebruik alleen olijfolie.

Een beetje zout brengt echter wel de smaak van de pompoen beter naar voren, dus schroom niet om toch wat te gebruiken.

Heb je dan de pompoenpuree gemaakt? Kijk dan ook eens naar deze heerlijke pompoensmoothie of de pepernoten cupcakes met pompoen (indien geen pepernoten seizoen kun je daar natuurlijk speculaas voor gebruiken) of ga voor de pompoentaart (de gewone pompoentaart of de glutenvrije pompoentaart)

Invriezen

Weet je nu al dat je vaker pompoenpuree nodig hebt? Maak dan een grote hoeveelheid en vries het in porties in. Dit gaat makkelijk door de (afgekoelde) puree in zakjes te verdelen en die plat in de vriezer te leggen. Op die manier neemt het niet zoveel ruimte in en heb je altijd op voorraad.

Zelf pompoenpuree maken
Print recept Pin recept
4.67 van 3 stemmen

Zelf pompoenpuree maken

Voorbereidingstijd: 10 min
Bereidingstijd: 20 min
Totale tijd: 30 min

Ingrediënten

  • 1 pompoen naar keus of – indien voorradig – pompoenblokjs uit koelvak of vriezer
  • peper
  • zout
  • beetje olijfolie

Apparatuur:

  • Oven of pannetje
  • Staafmixer

Instructies

  • Heb je een hele pompoen schil hem dan eerst voor je hem in stukken snijdt. Verwarm de oven ondertussen voor op 200˚C als je de oven gebruikt.
  • Probeer de stukken ongeveer gelijke grootte te krijgen (iets dat nogal lastig is met een pompoen)
  • Spreid ze uit op een bakblik en besprenkel met wat olijfolie, peper en zout naar smaak.
  • Bak in de voorverwarmde oven voor ongeveer 20 minuten of tot ze gaar zijn.
  • Je kunt de pompoenblokjes ook koken in water maar ik heb altijd het idee dat in de oven roosteren meer smaak oplevert.
  • Zodra de blokjes zacht genoeg zijn kun je ze pureren in het bakje van de staafmixer of met een vork lukt het ook.
  • Je kunt de pompoenpuree die je hebt gemaakt ook goed invriezen voor later gebruik!

Notities

Heb je geen zin om de pompoen te schillen dan kun je hem ook door midden snijden, de pitten en draden verwijderen en in zijn geheel roosteren. Uiteraard duurt dat een stuk langer maar als je geen haast hebt is dat in principe wel zo makkelijk.
Na het roosteren schep je het vlees er zo uit en verwerk je het vervolgens als hierboven
Gang: Bijgerecht
Trefwoord: pompoen

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

31 comments

  1. Ik heb zelf nog nooit pompoenpuree uit een blikje gebruikt. Dit recept laat ook maar zien hoe eenvoudig het is om het zelf te maken!

  2. Je voegt verder helemaal niets toe? Lijkt zo simpel!

  3. Voor mij lijkt het in een potje ipv blikje ivm de weekmakers, ook lekkerder en gezonder.

  4. Wat voor temperatuur moet de pompoen in de oven??

  5. Laat maar, ben blind.. haha

  6. had nog nooit pompoenpuree gemaakt. Dus…… even speuren op het internet. Zo kinderlijk eenvoudig. Ik kreeg hem alleen niet geschild dus hij ligt met schil in de oven en schep straks de schil leeg. nu nog duimen dat het smaakt en belangrijker nog dat de kinderen het ook lekker vinden.

  7. Hoi Simone, ik vond deze webshop http://www.usfoodz.nl/libby-s-pumpkin-425g. Prijs van 2,69€ valt nog mee. Verzenden pas vanaf bedrag van 23€. Tussen 23 en 43 € zijn de verzendkosten 5€. Daarboven gratis. Grote voorraad inslaan met een paar mensen ofzo?
    Maar..zelf maken op een regenachtige zaterdag kan natuurlijk ook en dan in porties invriezen…

  8. Pingback: Gevulde portobello's met pompoenpuree - Puur Suzanne. | FOOD & LIFESTYLE

  9. Goed recept voor het maken van pompoenpuree, heb al verschillende recepten uitgeprobeerd en deze bevalt goed.

  10. Heel makkelijk dit recept en handig dat het ingevroren kan worden. Ik ga proberen om het in ijsblokjesvorm te doen en dan over in diepvrieszakken voor een handige verdeling als ik een gedeelte wil gebruiken. Denk je dat dit werkt? We gaan het zien in ieder geval 😊

  11. Hee Simone, ik was ook op zoek naar pompoenpuree. Je kunt het kopen bij de winkel “Sterk” in Amsterdam. Online of gewoon in de winkel.  Ik ga van de week kijken. 
    Groet, Sandra 

  12. Hoi Simone, ik had op de site van oriëntal gegoogled maar zag het niet. Goed dat je het zegt. Ik woon in Almere dus dat is helemaal top 
    Dank🎄

    Ps mocht je nog mensen nodig hebben voor je bedrijfje, ik houd me aanbevolen, ben dol op koken en reizen 😊

  13. Het snijden van pompoen met een keukenmes is een (gevaarlijke!) klus.
    Mijn tip: gebruik een kaasmes! Zo’n half ronde maanvorm…

  14. Ingeblikte pompoen is verkrijgbaar bij
    A Taste of Home
    Gedempte oude gracht in Haarlem

    Veel bakplezier

  15. Pingback: Heerlijke pompoentaart - glutenvrij en paleo | Simone's Kitchen

  16. Hoe lang is deze pompoenpuree ongeveer houdbaar buiten de koelkast?

  17. Ideaal recept! 🙂
    Voor het roosteren van de pompoen, nog een tip van Jamie Oliver, die in ieder geval werkt met een flespompoen: even paar keer inprikken en gewoon in z’n geheel in de oven gooien (ik leg ‘m meestal in een bakblik) voor een uur op 150 graden. Daarna kun je m makkelijk snijden, schillen als je wilt en draden/pitten verwijderen.

    Andere tip (niet Paleo) met een ‘gewone’ pompoen’:
    Snij de bovenkant eraf als een dekseltje en schep alle pitten/draden eruit. Doe er een aantal klontjes boter in en (verse) tijm. Zet t dekseltje terug op de pompoen en zet in de oven voor 50-60 minuten. Superlekker en leuk om zo te serveren op tafel, kan iedereen zelf eruit scheppen! 🙂

  18. Ik keek van de week naar: dagelijkse kost met Jeroen Meeus.
    Die bakte de pompoen gewoon in een koekenpan en deed er knoflook bij,daarna stampen door gekookte aardappelen en zout,peper,nootmuskaat en zure room er door.
    Hij at het met zwarte pens en wat waterkers.
    De pens eet ik niet,maar ik opteer voor een braadworst van de vegetarische slager.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.