Pepernoten cupcakes

Pepernoten cupcakes

Het beste van het seizoen zit verstopt in deze overheerlijke pepernoten cupcakes. Of kruidnoten cupcakes. Maar net hoe je het wilt noemen. Cupcakes gevuld met kruidnoten dus.

Volgende week is het Sinterklaas. Een hele gekke Sinterklaas. Zonder optochten en zonder andere feestelijkheden want…. we kennen hem inmiddels allemaal…corona…

Dus ondanks dat het een beetje in het water valt dit jaar, hopen we natuurlijk dat we volgend jaar weer volop Sinterklaas kunnen vieren. Een mens moet blijven hopen!

Pepernoten cupcakes

Gevuld met kruidnootjes

Voor deze onwaarschijnlijk lekkere pepernoten cupcakes gebruikte ik kruidnootjes, dus ja die naam is natuurlijk niet zo handig gekozen waarschijnlijk. Maar het klinkt gewoon gezelliger vind je ook niet? Pepernoot of kruidnoot. Het zijn twee heel verschillende recepten, maar de naam wordt lekker door elkaar gebruikt. Ik maak me er ook schuldig aan.

Deze pepernoten cupcakes zijn echt geweldig. In de cupcakes zit pompoenpuree en er zitten kruidnootjes in.

Voor het maken van de pepernoten cupcakes roosterde ik in dit geval zelf de pompoen en maakte zo de pompoenpuree. De puree was wat vochtig dus ik heb extra bloem toegevoegd tot het de goede dikte had.

Pepernoten cupcakes

Let dus even als je het beslag maakt of je puree ook zo waterig is of wellicht iets dikker. Gebruik je pompoenpuree uit een blikje dan zul je zien dat die altijd wat minder vochtig is. In dat geval kun je de hoeveelheid bloem verminderen met 50-75 gr.

Maken van de topping

De pepernoten cupcakes zijn au naturel al echt heel erg lekker. Dus je hoeft er geen icing op te spuiten als je dat niet wilt. De meningen hier waren verdeeld. Ik vond ze zonder het lekkerste, maar anderen vonden het met de roomkaastopping het lekkerste. Dus welke je kiest is uiteindelijk een persoonlijke keuze.

Je maakt de frosting door roomkaas en boter te mengen met poedersuiker. Hoe meer poedersuiker je gebruikt des te steviger de frosting wordt. Je kunt het opspuiten zoals ik heb gedaan of je kunt het er met een spatel opbrengen. Voor de smaak maakt het niet uit!

Het maken van de frosting gaat het makkelijkste met alle ingredienten op kamertemperatuur. Klopt het dan tot een dik geheel, doe over in een spuitzak en leg nog even in de koelkast tot gebruik.

Je wilt dat de cupcakes wel echt goed zijn afgekoeld voor je de frosting erop spuit.

Om het af te maken strooi je nog wat pepernoten over de cupcakes heen en dan is het slechts een kwestie van aanvallen maar!

Wil je de cupcakes van tevoren maken? Bewaar ze dan naturel in een afgesloten bak en spuit de frosting er pas op vlak voor het serveren. Het is redelijk stevig maar beter om geen risico te nemen.

Check ook deze recepten eens

Pepernoten cupcakes
Print recept Pin recept
5 van 1 stem

Pepernoten cupcakes

Een geweldig leuke traktatie voor Sinterklaas!
Voorbereidingstijd: 15 min
Bereidingstijd: 25 min
Porties: 12 cupcakes

Ingrediënten

Frosting

  • 225 gr roomkaas naturel
  • 115 gr boter zacht
  • 1 tl vanille
  • 1/8 tl zout
  • 200 gr poedersuiker of meer voor een steviger resultaat

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180˚C
  • Meng bloem, bakpoeder, baking soda, zout en koekkruiden door elkaar.
  • Klop de boter, eieren, bruine suiker en pompoenpuree samen.
  • Doe de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en klop tot het gecombineerd is. Het is een iets dunner beslag dan normaal cakebeslag.
  • Hak de kruidnootjes een beetje en roer dit door het beslag heen.
  • Verdeel in de cupcakevormpjes en bak in de oven voor 22-25 minuten of tot goudbruin en een houten prikker er schoon uitkomt.

Frosting maken

  • Klop de roomkaas en de zachte boter samen tot gemengd. Voeg de poedersuiker, vanille en zout toe en meng tot je een stevig geheel hebt.
  • Doe over in een spuitzak en spuit het op de cupcakes (als ze volledig afgekoeld zijn)
  • Bekleed met pepernoten
Gang: Koek
Keuken: Sinterklaas
Trefwoord: cupcakes, feestelijk, sinterklaas

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 440kcal, Koolhydraten: 52g, Eiwit: 5g, Vet: 24g, Verzadigd vet: 14g, Cholesterol: 90mg, Natrium: 311mg, Kalium: 132mg, Vezels: 1g, Suiker: 32g, Vitamine A: 3699IU, Vitamine C: 1mg, Calcium: 46mg, Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!