Simone's Kitchen

Supermakkelijk te maken fudge voor Sinterklaas

Fudge met marsepein en pepernoten | simoneskitchen.nl

De decembermaand komt alweer in zicht en dat betekent allemaal feestjes en kadootjes.
Hoewel we steeds meer Veramerikaniseren (alhoewel… misschien wordt dat de komende tijd wel iets minder met de nieuwe president die daar gekozen is), ben ik nog steeds groot fan van het Sinterklaas feest.
Ik heb warme herinneringen aan de 5 December avond met de hele familie en alle zakken vol kadootjes voor mijn neefjes, nichtjes, broertje en mezelf. Krijg er toch ieder jaar weer een warm gevoel van.
Dat het Sinterklaas feest onder vuur ligt, is natuurlijk ook nu weer super actueel.

Mensen besluiten te gaan demonstreren bij de intocht van de Sint, zonder dat ze hiervoor goedkeuring hebben.
En de tweede grote kindervriend, Zwarte Piet, moet naar het UWV omdat hij ontslagen wordt vanwege zijn huidskleur. Best jammer, gezien het hier om een kinderfeestje gaat. En eigenlijk ken ik geen mooier voorbeeld van hoe gekleurd en licht samen met elkaar kunnen optrekken dan een inwitte sint en een gekleurde Piet als boezemvrienden. Maar goed, het lijkt erop dat een kleine minderheid die zich druk maakt over Zwarte Piet het gaat winnen van een eeuwenoude Hollandse traditie. Beetje hetzelfde als met hooligans bij voetbal: klein groepje verpest het voor de rest. Gelukkig heb ik heel veel kennissen en vrienden die iets donkerder van huidskleur zijn dan ik en die het ook een partij flauwekul vinden dat er zo achterlijk wordt gedaan over een feestje dat voor kinderen bedoeld is. Die begrijpen wel dat wanneer een Zwarte Piet een Witte Piet, of Veeg Piet gaat worden de kinderen direct zien dat dit de buurman of buurvrouw is. Begrijpen de actieve demonstranten waarschijnlijk dan weer niet…

Fudge met pepernoten en marsepein | simoneskitchen.nl

Maar goed, ik vind Sinterklaas nog steeds een leuk feest en het haalt bij mij warme herinneringen naar boven.
Met name de herinneringen aan al die lekkere smaken zoals chocola, amandelspijs en pepernoten.
Daarom heb ik een heerlijke chocoladefudge gemaakt, maar dan compleet in Sinterklaas stijl; met amandelspijs en heerlijke, crunchy kruidnootjes.

Supersimpel te maken en je gaat hier gegarandeerd indruk mee maken op jong en oud tijdens Pakjesavond, of wanneer het gewoon guur en koud is buiten en je wat lekkers bij de koffie wilt serveren.

Fijne snijplank is van Dassie Artisan

Snelle fudge met spijs en pepernootjes
Voorbereiding
5 mins
Kooktijd
30 mins
Totale tijd
35 mins
 
Heerlijke fudge met amandelspijs en kruidnootjes en ook supersimpel te maken! Trakteer de kids op een heerlijk avondje, want: wie zoet is krijgt lekkers...
Servings: 6 personen
Ingredienten
  • 200 gr witte chocola
  • 200 gr melkchocola
  • 30 gr boter
  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 100 gr amandelspijs grof verbrokkeld
  • 100 gr kruidnootjes grof gehakt
Verder nodig:
  • 1 steelpannetje
  • bakvorm van 20 x 30 platte brownie bakvorm
  • bakpapier
Instructies
  1. We gaan twee verschillende kleuren fudge op elkaar maken, dus je smelt de helft (15 gr) boter in een steelpannetje. Doe dit bij voorkeur au bain Marie of op direct vuur, maar dan moet je goed opletten dat het pannetje niet te heet wordt. Als de boter gesmolten is, brokkel je de melkchocola erin en laat je deze meesmelten.
  2. Als de chocola gesmolten is, doe je de helft van het blikje gecondenseerde melk erbij. Blijf roeren tot de chocola helemaal gesmolten is en daarna roer je de stukjes amandelspijs erdoorheen.
  3. Zet een laag bakblik klaar en bedek de binnenkant met bakpapier. Laat de randen van het papier uitsteken, zodat je de fudge straks makkelijk uit het blik kunt liften.
  4. Giet het pannetje uit in het bakblik en spreid de fudge gelijkmatig uit over de bodem. Dan zet je het bakblik voor een half uurtje in de koeling zodat de fudge kan opstijven.
  5. We gaan nog een keer hetzelfde doen maar dan met de witte chocola. Dus weer 15 gr boter in een schaaltje of pannetje en hier de witte chocola bij roeren. Wanneer de chocola bijna gesmolten is, giet je de rest van de gecondenseerde melk erbij en roer je er de gebrokkelde kruidnoten doorheen.
  6. Ook deze giet je in het bakblik en laat het geheel opstijven in de koelkast voor een paar uur.

Bewaren

12 comments

  1. Mmmmmmm! Welke maat bakvorm?

  2. Heerlijk! Een leuke variatie op de standaard sinterklaas recepten!

  3. Dat ziet er echt verrukkelijk uit! Liefs Josine

  4. 🙂 Wanneer gaan de kruidnoten erbij?

  5. Pingback: Fudge met kruidnoten | Gezin over de Kook

  6. Pingback: Speculaas zelf maken voor Sinterklaas! | Simone's Kitchen

  7. Pingback: Zoete aardappelsoep met boerenkool en spek (paleo, whole30) |

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang het eerste hoofdstuk uit Heerlijke Chaos