Wat is er nu feestelijker dan een echt lekkere tiramisu? En deze stoofpeer tiramisu past perfect in dit seizoen. Ik gebruikte kruidnootjes maar je kunt dat eventueel ook vervangen door speculaasjes.

stoofpeer tiramisu met kruidnootjes

Stoofpeer tiramisu met kruidnootjes

Het idee voor de stoofpeer tiramisu had ik al een tijdje, maar toen ik van Anniek een flesje Duindoornlikeur kreeg leek me dat de perfecte combinatie. Overigens kun je dit natuurlijk ook prima maken zonder de likeur. Alleen met stoofpeersap is het zeker net zo lekker, maar de duindoornlikeur geeft het wel een extra kick.

De likeur die ik gebruikte komt van Ameland. Woon je daar toevallig in de buurt dan kun je dat mooi gebruiken, maar een alternatief is amaretto. Dat past hier qua smaken ook prima bij.

Stoofpeer tiramisu

Slagroom mascarpone mengsel

Om de stoofpeer tiramisu te maken begin je met het maken van je slagroom mascarpone mengsel. Ik klopte de slagroom in de kom stijf en voegde daar de mascarpone aan toe. Ik moet zeggen dat het toen vervolgens nogal slap werd. De ene keer gaat dat goed en de andere keer niet. Maar overkomt jou dit nou ook? Geen nood, want in de koeling stijft alles weer mooi op en het eindresultaat was een prima stevige tiramisu.

Ik begreep van bakexpert Laura van Laura’s Bakery dat je beter mascarpone en slagroom samen kunt mixen. Maar ook dan kan het soms ineens een slappe bedoening worden. Het mysterie van bakken. 😉

Heb je je mascarpone mengsel klaar dan is het tijd om de stoofpeer tiramisu op te bouwen.

Stoofpeer tiramisu

Opbouwen van de stoofpeer tiramisu

Je begint eerst met een laagje lange vingers. Ik maak een mix van het stoofpeersap met de likeur en hier doop ik elke lange vinger even in. Niet te lang maar ook niet te kort. Je wilt dat de smaken erin trekken, maar je wilt niet dat je lange vinger zo slap wordt dat ie al uit elkaar valt voor het de schaal heeft bereikt. Je belegd de volledige bodem van de schaal en hierover komt de helft van je mascarpone mengsel.

Snij de stoofpeertjes wat kleiner. Je kunt blokjes maken of schijfjes, wat jezelf handig vindt. Je verdeeld ze over de mascarpone. Er komt maar 1 laag dus wees niet te zuinig met de stoofpeer.

Over de stoofpeer strooi je de kruidnootjes en je dekt weer af met de tweede laag van de tiramisu. Strijk de bovenkant glad en zet in de koeling tot gebruik (maar minimaal 4 uur).

Stoofpeer tiramisu

Afmaken

Voor serveren van de stoofpeer tiramisu haal je het uit de koeling en klopt de extra slagroom stijf. Hiermee spuit je kleine rozetjes op de tiramisu en je bestrooit dit met nog wat extra kruidnootjes en wat hagelslag of gehakte chocola. Cacaopoeder kan ook.

In de koeling kun je de tiramisu een paar dagen goed houden. En bonus; na een dag is het nóg lekkerder.

Check zeker ook deze tiramisu recepten:

Tiramisu met stoofpeertjes

Stoofpeer tiramisu met kruidnootjes

5 van 1 stem
GangDessert
KeukenHollandse

Een extra feestelijke tiramisu
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 20 minuten
Koelkast4 uur
totaal 4 uur 20 minuten

12 personen

Materiaal

  • Schaal van ongeveer 20 x 30 cm

Ingrediënten

  • 200 ml slagroom
  • 100 gr witte basterdsuiker
  • 500 gr mascarpone
  • 150 ml stoofpeersap
  • 50 ml duindoornlikeur (optioneel)
  • 200 gr lange vingers
  • 500 gr stoofpeer in blokjes of schijfjes
  • 150 g kruidnootjes

Topping

  • 50 g kruidnootjes
  • 25 g pure hagelslag
  • 200 ml slagroom
  • 3 el suiker

  • Doe de slagroom en de suiker in de kom van een mixer en klop de slagroom stijf.
  • Meng de slagroom met de mascarpone tot het een egaal mengsel is
  • Neem 150 ml stoofpeersap en mix dit met de duindoornlikeur. Je kunt de likeur ook weglaten als je liever geen alcohol gebruikt.
  • Doop de lange vingers in je stoofpeermix en beleg hiermee de bodem van de schaal. Schep de helft van je mascarponemengsel hierop.
  • Verdeel vervolgens de stoofpeer in schijfjes of blokjes over de mascarpone. Strooi de kruidnootjes erover en dek af met de tweede helft van je mascarponemengsel.
  • Laat de tiramisu in de koelkast minimaal 2-4 uur opstijven. Voor je het gaat serveren klop je de extra slagroom stijf. Decoreer de bovenkant van je tiramisu hiermee en strooi er wat kruidnootjes overheen en de hagelslag.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 509kcal | Koolhydraten: 42g | Eiwit: 7g | Vet: 34g | Verzadigd vet: 21g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 5g | Cholesterol: 116mg | Natrium: 128mg | Kalium: 170mg | Vezels: 2g | Suiker: 21g | Vitamine A: 1180IU | Vitamine C: 2mg | Calcium: 103mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.