Mijn favoriete tiramisu is met amaretto in plaats van marsala. Dikke stukken chocola aan de bovenkant en romige vulling.

Tiramisu met amaretto

Tiramisu met amaretto

Sommige recepten zijn klassiekers geworden in de loop der tijd. Deze tiramisu met amaretto is daar een heel goed voorbeeld van. Ik maakte het ooit tijdens een kerstdiner en omdat ik niet zo van sterke drank in een dessert hou, maar wel van amaretto besloot ik de amaretto te gebruiken.

Het was een daverend succes en sindsdien word ik geacht om bij elke feestelijke gelegenheid de tiramisu met amaretto te maken. Met oud en nieuw betekent dat standaard een enorme schaal vol die we dan meenemen naar onze vrienden.

Tiramisu met amaretto

Daar is het steevast een huis vol dus die schaal gaat altijd helemaal schoon weer mee terug naar huis. En met goede reden want deze tiramisu met amaretto wil je gewoon keer op keer maken.

Bereiden van de tiramisu

Het maken van deze klassieke Italiaanse lekkernij is niet ingewikkeld. Je hebt een aantal dingen nodig; eieren, amaretto uiteraard, mascarpone, lange vingers, koffie en limoen. De limoen is optioneel maar ik vind het altijd wel lekker verfrissend om er een beetje limoenrasp doorheen te doen.

De amaretto is trouwens heel subtiel aanwezig omdat je het eerst vermengd met de koffie en daarna doop je de lange vingers erin. Dus het is niet een mega sterke alcoholsmaak.

Bewaren

Het fijne van deze tiramisu met amaretto is dat je het goed wat langer kunt bewaren. Niet te lang natuurlijk maar je kunt het wel de dag van tevoren al maken. Als bonus zorg je er op die manier voor dat de tiramisu iets steviger wordt en makkelijker om uit een grote schaal te scheppen. Je kunt ook 1 persoons porties maken dan hoeft er helemaal niet geschept te worden en kun je ieder een apart bakje serveren.

Voor een wat minder traditionele variant check vooral ook de tiramisu met advocaat of de zomer tiramisu met aardbeien.

Veel gestelde vragen

Kan ik de tiramisu zonder drank maken?

Dat kan zeker. Als er kinderen mee eten wil je misschien de amaretto achterwege laten. In dat geval gebruik je alleen koffie en doe je er geen amaretto doorheen.

Ik wil liever geen rauwe eieren gebruiken

Je kunt tegenwoordig kant- en klaar gepasteuriseerde eieren kopen. Die zijn er in verschillende vormen. Bij de Jumbo verkopen ze per bakje een ei. In de meeste gevallen koop je eiwit en eidooiers in een pak los. Maar op die manier voorkom je in ieder geval rauwe eieren. Eet je wel rauwe eieren kies dan zeker voor zo vers mogelijk!

Ik wil de tiramisu wat lichter maken. Kan dat?

Klassiek hoor je de tiramisu met mascarpone te maken. Dat geeft – in combinatie met de geklopte eieren – een heerlijk romig en luchtig resultaat. Wil je toch wat minder calorieën dan kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld een gedeelte van de mascarpone te vervangen voor bijvoorbeeld wat magere kwark. De smaak veranderd uiteraard wel hierdoor dus proef het goed en voeg eventueel een beetje extra suiker toe. Ook is het in dat geval handig om de tiramisu in een glas te serveren om te voorkomen dat het minder stevig wordt.

Tiramisu met amaretto

Tiramisu met amaretto

3.50 van 14 stemmen
GangDessert
KeukenItaliaans

De allerlekkerste tiramisu met amaretto!
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 20 minuten
Koeling4 uur

6 personen

Ingrediënten

  • 3 grote eieren eiwit en eidooier gesplitst
  • 4 el suiker
  • 300 gram mascarpone
  • 3 el amaretto
  • rasp van 1 limoen eventueel een beetje sap
  • 2 dl sterke versgezette koffie
  • 1 pak lange vingers ongeveer 200 gram
  • pure vlokken of 1 reep pure chocola
  • cacao poeder
  • optioneel: amandelschaafsel

  • Klop de eidooiers met de suiker samen tot een luchtige lichtgele massa.
  • Doe de mascarpone in een kom en roer dit eerst even een beetje los met een vork. Voeg 1 eetlepel van de amaretto en de rasp van de limoen toe en roer dit goed door.Doe eventueel een heel klein scheutje limoensap erbij als je het wat frisser wilt houden. Vouw de eidooiers door de mascarpone tot het een geheel is.
  • Meng de koffie met wat water (ongeveer 1 dl) en doe de andere 2 eetlepels amaretto er ook door.
  • Doop de lange vingers stuk voor stuk even in het koffie mengsel en leg ze naast elkaar in een platte ovenschaal. (rechthoekig of vierkant)
  • Als de bodem bedekt is verdeel je de helft van je mascarpone mengsel eroverheen. Doe hier wat geraspte pure chocola overheen. Maak vervolgens een tweede laag met de lange vingers (weer in de koffie dopen) en schep de andere helft van het mascarpone mengsel eroverheen.
  • Strijk de bovenkant glad, bedek met plastic folie en laat dit minstens 4 uur maar het liefst een hele nacht opstijven in de koelkast.Voor serveren bestrooi je het met wat cacaopoeder, en vul je het aan met eventueel wat chocolade schaafsel en geroosterde amandelen.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.