Simone's Kitchen

Rozijnencake met dadel, banaan en amaretto

Rozijnencake

Jullie weten natuurlijk allang dat ik niet meer meedoe met de Iquitsugar challenge. Gewoon omdat ‘moeten’ niet zo goed werkt bij mij en omdat ik besloten heb dat alles met mate de beste optie is. Maar minder suiker is natuurlijk nooit slecht en toen ik het recept voor deze rozijnencake zag wist ik dat ik die moest proberen. Want om heel eerlijk te zijn vind ik de cakes zonder suiker die ik meestal proef niet meteen echt lekker. Er zit vaak een rare bijsmaak aan. Of dat nou komt door dat er honing wordt gebruikt of iets anders, dat weet ik niet, maar het is vreemd…

Rozijnen dadelcake met amaretto | simoneskitchen.nl

En daar heeft deze cake echt helemaal geen last van. Niks vreemds aan, gewoon instant lekker. Instant heel erg lekker zelfs. Zo lekker, dat zelfs Tom, die een soort van bananen allergie heeft er een stukje van heeft geproefd. Het was maar goed dat Caroline de helft van de cake had meegenomen want anders was ie schoon opgegaan vrees ik. Door de dadels en de rozijnen is de cake goed houdbaar dus hij hoeft niet in een dag op. Maar wees gewaarschuwd want als je eenmaal een stukje op hebt, wil je gewoon meer!

Liever een ander soort cake? Deze citroen tijm cake is ook echt heel erg lekker!

Rozijnen dadel cake | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
No ratings yet

Rozijnencake met dadels, banaan en amaretto

Voorbereidingstijd: 15 min
Bereidingstijd: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 15 min

Ingrediënten

  • 250 gram dadels zonder pit
  • 2 kleine bananen of 1 grote
  • 100 gram pecannoten
  • 200 gram rozijnen
  • 200 gram sultana’s
  • 100 gram speltbloem
  • 2 tl koekkruiden
  • 2 tl bakpoeder
  • 3 el amaretto
  • 2 eiwit
  •  

Instructies

  • Verwarm de oven tot 180C. Bekleed een cakeblik met bakpapier. Doe de dadels in een kleine pan met 200 ml kokendwater en laat dit 5 minuten zachtjes pruttelen. Giet de vloeistof af in een kom (vang het op dus, je hebt het zo weer nodig) en doe de dadels in een blender. Voeg de bananen en 100 ml van de dadelvloeistof toe en blend tot het glad is. Meng de noten, gedroogde fruit, spelt, specerijen en het bakpoeder in een kom, voeg de dadelpuree eraan toe en de amaretto en roer tot alles gemengd is.
  • Klop de eiwit tot zachte pieken en vouw dit door de cake mix. Doe in je cakeblik (hij zal redelijk vol zitten) en dek dan af met de overgebleven pecannoten. Bak voor een uur of tot goudbruin en krokant en als een houten prikker er schoon uitkomt. Laat volledig afkoelen voor je erin snijd.

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

16 comments

  1. Dat ziet er lekker uit, ga ik binnenkort een proberen. Ben het met je eens dat alles TE gewoon niet goed is. Maar als er iets lekkers is zonder suiker, is dat zeker het proberen waard (en ik stuur het recept even naar mijn zus down under, die dus wel extreem zonder suiker leeft…. ieder z’n ding). bedankt!

    • Ja precies.. Ieder zijn ding! Vond deze echt heel erg goed hoor. Ben benieuwd hoe je zus hem vind!

    • Ik heb hem vandaag zelf gemaakt, LEKKER! Volgens manlief “VER-RUK-KE-LIJK!”. Zoon – die geen bananen lust- had hem razendsnel achter de kiezen, zonder commentaar (ik ga natuurlijk niet vragen of hij banaan geproefd heeft,.. die honden laat ik graag slapen!) Hartelijk dank voor het recept!

  2. Dat ziet er heerlijk uit! En met die amaretto is het meteen ook nog een beetje feestelijk, leuk! Ik ga hem het weekend bakken voor mijn hardloopvriendinnen, die mijn verjaardag komen vieren. Ben benieuwd!

  3. Helemaal mee eens dat je alles met mate moet kunnen eten Variation is the key toch! Maar als je dan toch iets lekkers kunt maken waar dan toevallig geen suiker aan toegevoegd is, dan is dat natuurlijk mooi meegenomen 😉

  4. Oh, ja. De bananen allergie van Tom. Maar misschien is het anders met bananen die verhit zijn?
    Dadels vind ik altijd superzoet. Soms iets te zoet. Dus ik vermoed dat deze cake ook goed zoet is.
    Klinkt wel lekker!

  5. Looking gooood! Ik wil dit NU eten! Ga ‘m onthouden Simone!

  6. Mag het ook met gewone bloem?????

  7. Wauw lijkt medewerking ga m met hazelnoot en hazelnootlikeur maken!
    Zoon heeft allergie v pecannoot en walnoot

  8. Ohw by the way leuke profielfoto ! Valt t me nu pas op… Of is t pas

  9. Pingback: Superhealthy cake met citroen en passievruchten | Simone's Kitchen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.