Kaneel amaretto pannacotta
Deze feestelijk kaneel amaretto pannacotta is niet ingewikkeld om te maken en in combinatie met homemade stoofpeertjes is het een ideaal feestelijk dessert.
Kaneel amaretto pannacotta
Om de een of andere reden heeft pannacotta de naam een moeilijk dessert te zijn… Maar echt heel veel simpeler als dit kun je het bijna niet maken. Het dessert in elkaar zetten kost letterlijk tien minuten van je tijd. Het wachten voor je het kunt gaan eten daarentegen is minimaal vier uur.
Wat kan er allemaal fout gaan met pannacotta? Ik denk dat het grootste struikelblok is dat het niet stijf genoeg is. Als ik een pannacotta maak waarvan ik niet zeker weet of ik wel voldoende tijd heb om hem te laten opstijven, dan wil ik nog wel eens – zoals hier – overgaan tot het gebruik van een glas.
Gelatine
Het voorkomt dat je kaneel amaretto pannacotta als een pudding in elkaar stort bij het storten op een bordje. Ik hou niet van veel gelatine, dus meer als drie blaadjes doe ik er nooit in. Wil je dan dat het goed stevig is dan moet je het zeker de tijd gunnen. Minimaal vier uur en liefst de hele nacht. Ideaal natuurlijk als je gasten hebt want je kunt je de stress van een last minute dessert besparen en het al de dag ervoor klaar maken.
Ik serveerde deze pannacotta met stoofpeertjes die bereid zijn in verjus (je kunt hier ook sinaasappelsap voor gebruiken als je geen verjus kunt vinden) met kaneel en kardemom. Het laagje dat je in het glas ziet is een laagje van het stoofpeervocht. Als je een gelatine blaadje oplost in het nog warme vocht uit het pannetje (niet alles, haal er iets van 100 ml uit) dan wordt het een gelei laagje.
Stoofpeertjes
Wil je ook de stoofpeertjes maken voor bij de kaneel amaretto pannacotta dan neem je hiervoor 4 stoofpeertjes. Deze schil je en snij je desgewenst in stukken. Doe het in een pannetje en zet dit op het vuur met druivensap (rood), suiker, kaneel en steranijs. Laat koken voor een minuutje of 20 of tot de stoofpeertjes gaar zijn. Laat ze volledig afkoelen in het vocht.
Haal dan ongeveer 100 ml van het stoofpeervocht uit de pan en los hier 1-2 blaadjes gelatine in op. Giet dit voorzichtig op de pannacotta. Het is handig als je de pannacotta al een beetje hebt laten opstijven zodat het niet meteen naar de bodem zakt.
Zet de pannacotta met het stoofpeer laagje weer terug in de koeling en serveer met de stoofpeertjes erbij.
Kaneel amaretto pannacotta
Ingrediënten
- 500 ml slagroom
- 125 ml melk
- 3 kaneel stokjes
- 1/2 theelepel gemalen kaneel
- 40 gr suiker
- 3 blaadjes gelatine
- 2 eetlepels amaretto
Instructies
- Breng de melk, room, kaneelstokjes, gemalen kaneel en de suiker langzaam tegen de kook aan. Haal de pan van het vuur en laat dit ongeveer een uur trekken zodat de smaken goed in de room door kunnen dringen.
- Laat de gelatine blaadjes ongeveer 5 minuten in koud water weken tot ze zacht zijn. Verwarm de room langzaam tot het warm genoeg is om de gelatine in op te lossen. Knijp deze eerst goed uit voor je ze erdoor doet en blijf roeren tot alles goed is opgelost.
- Voeg je amaretto toe en haal de vloeistof door een zeef of vis de kaneelstokjes er zo uit.
- Giet de pannacotta in 6 vormpjes en laat dit in de koelkast minimaal 4 uur of het liefst de hele nacht opstijven.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Oh, ziet er weer heerlijk uit! Panna Cotta is inderdaad meer een kwestie van lang genoeg op laten stijven. Ik denk dat het op food programma’s vaak als moeilijk wordt geschouwd omdat de concurrenten van wedstrijden zoals Master Chef altijd weinig tijd hebben..
Simone
Hoe komt het kleurrijke laagje op de pannacotta? Extra amaretto?
Thx
Johan
He Johan, nee dat is een laagje van het stoofpeertjes vocht! Erg lekker!
Hallo,
Moet je dit laagje van stoofpeertjes vocht mee in de frigo laten opstijven of aanbrengen net voor het serveren?
Groetjes,
hannah
Het kan allebei. Het is het handigste als je de pannacotta eerst laat opstijven en daarna het laagje aanbrengt en dit ook weer laat opstijven. Dan is het het mooiste resultaat
Hoi Simone
Het recept ziet er erg lekker uit!
Lekker voor de feestdagen.
Ik vroeg mij af waar jij verjus koopt of maak je het zelf?
Ik kom het wel eens tegen bij recepten van annabel langbein.
Groetjes
He Saskia,
Ja verjus is in Nederland niet makkelijk te verkrijgen. Ik heb uiteindelijk een fles gekocht bij een bedrijf dat levert aan de horeca in Almere en zij wilden wel een fles extra leveren voor mij en die heb ik daar weer opgehaald.. 😉 Maar je schijnt het inmiddels ook elders te kunnen kopen… Even googlen misschien? Ik zal ook nog eens kijken. Kan ook prompt niet meer op de naam van dat bedrijf komen waar ik heb gekocht!!