Gestoomde rijstcake met kaneel
Deze lekkere rijstcake maak je in een stoompan en door het kaneel en door het stomen heeft het een heel bijzondere smaak.
Gestoomde rijstcake met kaneel
Notitie aan mijzelf: je hebt een grotere stoompan nodig… Notitie 2 aan mijzelf: je moet je gezond verstand eens gebruiken als je iets in een klein stoommandje doet… Het begon allemaal zo goed die ene middag. Ik zou heerlijke gestoomde rijstcake maken, een geweldige tonijnsalade en later voor het avondeten coca cola kip. Een paar dagen daarvoor had ik het boek Lemongrass en Ginger door Leemei Tan gekregen.
Leemei ken je misschien van het Engelstalige blog My Cooking hut welke ik al jaren volg. Ik wist niet dat ze een boek had uitgebracht totdat we een Vietnamees getinte avond aan het bespreken waren die Tom en ik twee weken daarvoor hadden gepland. Leemei was heel behulpzaam met allerlei tips over het menu en op enig moment in onze (facebook) conversation werd het duidelijk dat ze dus een kookboek had gemaakt. Dus ik zou ik niet zijn als ik er niet meteen eentje bestelde op Amazon. Hoezo impulsief… 😉
Ik kreeg het boek dus binnen en was zeker niet teleurgesteld. Het is prachtig en er staan een berg Aziatische recepten in. Al mijn favoriete landen zijn vertegenwoordigd… Op dat moment was het alweer een tijdje geleden dat we naar Azië waren geweest en ik kon dus niet wachten om weer wat Aziatische smaken te proeven. Ik bladerde dus door het boek terwijl ik bedacht welke recepten ik wilde gaan maken en ik ging elke keer terug naar dat ene recept met een snapper of die met de Singapore krab!
Rijstcake uit de Filipijnen
Maar ja, zowel de snapper als de blue swimmer krab zijn niet meteen ingredienten die je hier kunt vinden (of uberhaupt verse krab) dus dat moet wachten tot een volgende keer. Ik wilde ook geen Thais of Vietnamees gerecht doen want dat kook ik al redelijk vaak. Dus – je raadt het al – ik koos als eerste gerecht de gestoomde rijstcake. (van de Filipijnen!) Het leek me een gezond alternatief voor de vettere cakes die ik daarvoor allemaal had gemaakt..
Welke stoommand
Maar… en hier komt de maar…. Ik had alleen twee kleine bamboo stoommandjes. Ben gek op die dingen want ze zijn normaal gesproken prima voor twee personen en voor deze cakejes kon ik met gemak 3 kleine vormpjes in het mandje krijgen zonder problemen. Dat wil zeggen… waar ik even geen rekening mee had gehouden is dat de cake natuurlijk gaat rijzen.
Ik vond het dan ook ongelooflijk suf van mezelf dat ik daar niet aan had gedacht toen ik ze erin stopte. Ze stoomden er vrolijk op los terwijl ik bezig was om de ingrediënten voor de tonijnsalade te snijden en toen ik na tien minuten even in het mandje gluurde sloeg de schrik me om het hart… Verdorie… de hele bovenkant van de cake zat vastgeplakt aan de bovenkant van het stoommandje! Het moge duidelijk zijn dat het er niet zo fraai uitkwam.
En omdat ik de bakjes ook wat erg vol had gedaan duurde het veel langer als de 15 minuten die het eigenlijk had moeten duren maar ze kwamen er uiteindelijk wel gaar uit, behalve dat ze er niet meer uitzagen! Kun je zien hoe beschadigd ze zijn?
In de bovenstaande foto heb ik ze een beetje opgeleukt maar alsnog…. niet meteen wat ik in gedachten had!
Ik had nog een beetje over en die had ik in een klein rond bakje gedaan en dat was de enige die er een beetje fatsoenlijk uitkwam. De vorm van de kom was echter een beetje maf, maar het werd perfect gaar in de voorgeschreven 15 minuten. Ach nog een reden om dan maar eens een echte stoompan te kopen toch?
Kleinere vormpjes
Na het debacle met de te kleine stoompan moest het natuurlijk overnieuw gedaan worden. Dus ik besloot om de volgende dag de rijstcake overnieuw te maken maar nu beter. Op pad om een grotere stoommand of pan te kopen maar dat was natuurlijk nergens te vinden. Dus ik moest naar een andere oplossing zoeken… Ik gebruikte dezelfde bamboe mand als de dag ervoor maar dit keer nam ik kleinere vormpjes. Zijn ze niet mooi?
De rijstcake met kaneel zelf was erg lekker. Niet te zoet, een klein beetje plakkerig in textuur en met wat geraspte kokosnoot en een tikkie suiker over de bovenkant was het perfect. Een ding dat me opviel was dat cakejes die ik in het bamboe mandje had gestoomd allemaal een beetje open waren gebarsten aan de bovenkant. Ik had ook een cakeje iets anders gestoomd. Hiervoor had ik namelijk de stoommand in een pan gezet en vervolgens de deksel op de pan gedaan. Maar doordat het vocht dan minder verdampt werd de cake dus steviger van structuur en barstte niet. Op de laatste foto (onder de receptkaart) zie je ze naast elkaar ter vergelijking.
Niet glutenvrij
Even goed om te weten is dat deze rijstcake met kaneel dus niet glutenvrij is. Er zit zelfrijzend bakmeel in. Ik ga binnenkort nog eens een rijstcake maken zonder bloem, dus wordt vervolgd.
Gestoomde rijstcake met kaneel
Ingrediënten
- 150 gr rijstbloem
- 75 gr zelfrijzend bakmeel
- 1/2 el bakpoeder
- 1/2 tl gist poeder
- 95 gr suiker
- snufje zout
- 200 ml + 2 el kokosmelk
- 1/2 el gemalen kaneel
- 1/2 tl gemalen kardemom
- 1/2 tl gemalen kruidnagel
- 2 el kokosrasp
- gemalen palmsuiker of licht bruine suiker om te serveren
- Vers fruit om te serveren
Instructies
- Doe de rijstbloem, zelfrijzend bakmeel, bakpoeder, instant gist, suiker en zout in een mengkom. Voeg je specerijen (kaneel, kardemom en kruidnagel) eraan toe en meng alles goed door. Voeg de kokosmelk toe en 2 eetlepels water en roer tot de suiker is opgelost. Laat staan bij kamer temperatuur voor 30 minuten.
- Verdeel het mengsel over zes kleine vormpjes.
- Zet de vormpjes in een bamboe- of gewonen stoompan en stoom voor een minuut of 15 of tot de cakes goed zijn gerezen. Afhankelijk van de maat van de stoompan, moet je de rijstcake wellicht in gedeeltes stomen. Serveer warm of koud met kokos geraspt eroverheen en een beetje suiker als je wilt.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Hoi Simone, Kun je mij adviseren over een stoompan? Ik zou niet weten welke goed en vooral handig is en niet te klein. Ik heb geen ervaring met stoompannen namelijk en zou graag dit recept en andere stoom recepten willen maken. Gr. Bianca
Hoi Bianca,
Je kunt natuurlijk van die bamboemandjes gebruiken maar persoonlijk vind ik die niet praktisch. Ik heb zelf eentje die lijkt op deze http://www.kookwinkel.nl/webshop/43488-gswmiragestoompan20cmrvsmetglasdeksel3delig.asp Je kunt ze vaak in de toko vinden in verschillende formaten en soorten. De mijne komt ook uit de toko (Amazing Oriental in Almere stad, maar zit ook in meerdere plaatsen in Nederland) Ik ben er erg blij mee!
Ik vind je fotografie heel erg mooi 🙂
Oeps! Maar ook: herkenbaar!!
Ik had dat ook, de eerste keren dat ik een ‘ma lai ko’ (chinese gestoomde cake) maakte, hij rees tegen de onderkant van het deksel aan. Maar ik kwam erachter dat de cake meer ruimte kreeg als ik de tweede laag van het mandje er op z’n kop op zette, en dat werkte prima!
En eigenlijk nóg suffer en dommer: ik probeerde de ma lai ko eens als muffins te maken, met papieren vormpjes. Eén keer raden wat er toen gebeurde :O
Jouw cakejes zien er heerlijk uit, stuur maar op! 😉
Hahaha… O ik zie de bende al voor me met die muffin papiertjes. Wel een goede oplossing om de deksel op zijn kop te zetten. Ik had het bijna zelf kunnen bedenken. Inmiddels heb ik gelukkig een heuse stoompan. Werkt toch eigenlijk wel fijner!
Mooi recept! Vorige week stond ik nog met een stoommand in mijn handen, maar heb hem niet gekocht. Nu denk ik dat ik toch ook maar gelijk een grotere aanschaf, na het lezen van dit stuk 😉