Dit eenvoudige tonijn recept is heerlijk als voorgerecht en zit in no time in elkaar. Het is bovendien makkelijk en met heerlijk verse tonijn een perfect gerechtje.

tonijn recept

Tonijn recept

Als je nou helemaal zat bent van die overdaad aan lekkernijen die alle blogs overstelpen op dit moment (inclusief die van mij natuurlijk) dan heb je soms gewoon behoefte aan iets heel gezonds. Iets met simpele en pure smaken en iets waar je je beter van gaat voelen, in plaats van vol en ‘amechtig’ (ook zo’n woord goed beschouwd). Dit tonijn recept, wat eenvoudig in een beetje citroen wordt gegaard is heerlijk. Het is binnen no time op tafel, ziet er mooi en kleurig uit en heeft hele simpele smaken.

Je kunt het recept nog het makkelijkste vergelijken met een soort ceviche. Eigenlijk dus een tonijn ceviche want je gaart de vis lichtjes in citrus. In dit geval gebruik je een mix van limoensap en citroensap, wat echt heel lekker werkt hier.

En als je nu denkt dat het heel zuur wordt? Dat is niet het geval. De smaken worden door de tonijn opgenomen en de vis gaart op deze manier. Hoe het precies werkt weet ik ook niet, maar ik weet wel dat het zeker niet overmatig zuur is. Probeer het zelf maar eens.

tonijn ceviche

Verse tonijn

Voor het maken van dit tonijn recept heb je uiteraard verse tonijn nodig. Dat is niet goedkoop en over tonijn is meer dan genoeg te doen. Als je het gaat maken, zorg dan dat je bij je visboer zo vers mogelijke tonijn vandaan haalt. Voor zover ik weet kun je geen tonijn moten in de supermarkt halen, tenzij uit de vriezer en dat wil je hier absoluut niet gebruiken.

Verse tonijn dus en dit tonijn recept is een toppertje! Het misstaat zeker niet aan de kersttafel.

Door het garen in de citroen wordt de tonijn echt boterzacht en heerlijk. Het recept komt uit het boek Lemongrass & Ginger door Leemei Tan

tonijn recept gegaard in citrus

Tonijn gegaard in citrus

4.17 van 6 stemmen
GangVoorgerecht
KeukenAziatisch

Heerlijk fris is dit eenvoudige tonijn gerechtje
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 20 minuten
totaal 30 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 500 gr tonijn zonder vel of graat
  • 2 el limoensap
  • 2 el citroensap
  • 2 tl suiker
  • 1 knoflook teen geraspt
  • stuk gember van ongeveer 1-2 cm geschild en geraspt
  • 1 rode chili peper zaadjes verwijderd en fijn gesneden
  • 1 kleine rode ui fijn gesneden
  • 2 lente ui fijn gesneden
  • 8 kerstomaatjes in vieren gesneden
  • beetje koriander blaadjes grof gehakt
  • zeezout en versgemalen zwarte peper

  • Leg de tonijn op een snijplank en snij tegen de draad in en maak plakjes van ongeveer 5 mm dik. Doe in een kom, breng op smaak met zout en peper en zet aan de kant.
  • Meng het limoensap, citroensap, suiker en een snufje zout in een kleine kom tot de suiker is opgelost. Roer de knoflook, gember, chili en ui er doorheen, giet deze dressing dan over de tonijn plakjes. Schud de tonijn goed om zodat alles bedekt is met de dressing. Dek af met plastic folie en laat voor ongeveer 10 minuten marineren in de koelkast.
  • Verwijder de tonijn uit de koeling en voeg de lente ui en de tomaatjes toe aan de kom. Zet terug in de koeling en laat nog eens vijf minuten marineren. Haal dan uit de koeling en laat bij kamertemperatuur nog eens tien minuten staan voor je het serveert.
  • Doe wat van de verse koriander eroverheen voor je het serveert.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 285kcal | Koolhydraten: 9g | Eiwit: 37g | Vet: 10g | Verzadigd vet: 2g | Meervoudigd onverzadigd vet: 4g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 4g | Cholesterol: 23mg | Natrium: 527mg | Kalium: 451mg | Vezels: 1g | Suiker: 5g | Vitamine A: 434IU | Vitamine C: 33mg | Calcium: 35mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.