Tonijn recept in citrus
Dit eenvoudige tonijn recept is heerlijk als voorgerecht en zit in no time in elkaar. Het is bovendien makkelijk en met heerlijk verse tonijn een perfect gerechtje.
Tonijn recept
Als je nou helemaal zat bent van die overdaad aan lekkernijen die alle blogs overstelpen op dit moment (inclusief die van mij natuurlijk) dan heb je soms gewoon behoefte aan iets heel gezonds. Iets met simpele en pure smaken en iets waar je je beter van gaat voelen, in plaats van vol en ‘amechtig’ (ook zo’n woord goed beschouwd). Dit tonijn recept, wat eenvoudig in een beetje citroen wordt gegaard is heerlijk. Het is binnen no time op tafel, ziet er mooi en kleurig uit en heeft hele simpele smaken.
Je kunt het recept nog het makkelijkste vergelijken met een soort ceviche. Eigenlijk dus een tonijn ceviche want je gaart de vis lichtjes in citrus. In dit geval gebruik je een mix van limoensap en citroensap, wat echt heel lekker werkt hier.
En als je nu denkt dat het heel zuur wordt? Dat is niet het geval. De smaken worden door de tonijn opgenomen en de vis gaart op deze manier. Hoe het precies werkt weet ik ook niet, maar ik weet wel dat het zeker niet overmatig zuur is. Probeer het zelf maar eens.
Verse tonijn
Voor het maken van dit tonijn recept heb je uiteraard verse tonijn nodig. Dat is niet goedkoop en over tonijn is meer dan genoeg te doen. Als je het gaat maken, zorg dan dat je bij je visboer zo vers mogelijke tonijn vandaan haalt. Voor zover ik weet kun je geen tonijn moten in de supermarkt halen, tenzij uit de vriezer en dat wil je hier absoluut niet gebruiken.
Verse tonijn dus en dit tonijn recept is een toppertje! Het misstaat zeker niet aan de kersttafel.
Door het garen in de citroen wordt de tonijn echt boterzacht en heerlijk. Het recept komt uit het boek Lemongrass & Ginger door Leemei Tan
Tonijn gegaard in citrus
Ingrediënten
- 500 gr tonijn zonder vel of graat
- 2 el limoensap
- 2 el citroensap
- 2 tl suiker
- 1 knoflook teen geraspt
- stuk gember van ongeveer 1-2 cm geschild en geraspt
- 1 rode chili peper zaadjes verwijderd en fijn gesneden
- 1 kleine rode ui fijn gesneden
- 2 lente ui fijn gesneden
- 8 kerstomaatjes in vieren gesneden
- beetje koriander blaadjes grof gehakt
- zeezout en versgemalen zwarte peper
Instructies
- Leg de tonijn op een snijplank en snij tegen de draad in en maak plakjes van ongeveer 5 mm dik. Doe in een kom, breng op smaak met zout en peper en zet aan de kant.
- Meng het limoensap, citroensap, suiker en een snufje zout in een kleine kom tot de suiker is opgelost. Roer de knoflook, gember, chili en ui er doorheen, giet deze dressing dan over de tonijn plakjes. Schud de tonijn goed om zodat alles bedekt is met de dressing. Dek af met plastic folie en laat voor ongeveer 10 minuten marineren in de koelkast.
- Verwijder de tonijn uit de koeling en voeg de lente ui en de tomaatjes toe aan de kom. Zet terug in de koeling en laat nog eens vijf minuten marineren. Haal dan uit de koeling en laat bij kamertemperatuur nog eens tien minuten staan voor je het serveert.
- Doe wat van de verse koriander eroverheen voor je het serveert.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
O ik dacht dat het anders was vanwege de Aziatische twist. 😉
Heerlijk! Maar hoezo ceviche, maar dan anders? Dit is onmiskenbaar een ceviche in ingredienten en proces, lekker hoor!!