Simone's Kitchen

Orientaalse tonijn op een ‘krukje’ van komkommer

Orientaalse tonijn op komkommer | simoneskitchen.nl

Tonijn met kruiden en pinda’s

Kijken jullie wel eens naar kookprogramma’s? Over de kook, topchef, masterchef… dat soort dingen? Wij zijn er gek op. Echt… En je leert er ongemerkt toch nog best wel wat van plus je doet soms ideeen op voor lekkere gerechtjes. Sinds we digitale tv hebben is het ook een stuk makkelijker geworden om sommige programma’s te kijken want over de kook is bijvoorbeeld ’s middags om 4 uur (herhaling geloof ik om 7 uur) dus dat is natuurlijk niet echt een handige tijd als je aan het werk bent.  Nu kijken we vaak een hele week aan afleveringen achter elkaar via uitzending gemist. Ik vind het ideaal! Reclames zijn gelukkig weg en je kunt meteen doorkijken als iets leuk is.

Dit recept hebben we dan ook van Over de Kook en om precies te zijn van Jakob Krabbe. We zagen het en we hadden meteen zoiets van mmm, dat ziet er wel heel erg lekker uit! Ik moet er wel meteen even bijzeggen dat dit nog niet de uiteindelijke versie is. We misten wat ingredienten en dat heeft toch wel invloed gehad op de smaak maar we gaan het zeker nog een keer maken. De ontbrekende onderdelen zijn inmiddels in huis dus…. ik denk dat dit dan ook weer een topper wordt!

Kort gebakken tonijn op komkommer | simoneskitchen.nl

Tonijn op een krukje van komkommer
Ingredienten
  • 45 ml limoensap
  • 1/2 eetl gember
  • 1/2 chilipeper
  • 1/2 eetlepel kaffir limoenblad
  • 1/2 eetl sereh
  • 1 komkommer
  • 1/4 bosje koriander
  • 1/4 bosje munt
  • 1/2 eetl vissaus
  • 180 gr tonijnfilet
  • 1/2 eetl Javaanse suiker
  • 30 ml tamarinde water
  • 1,5 eetl sesamolie
  • 45 gr pinda's
  • 1 tl zeezout
Instructies
  1. Zelf tamarindewater maken; verhouding 1 op 4 in warm water oplossen en daarna zeven. Of kant en klaar tamarinde water gebruiken. Limoensap, suiker, sesamolie, gember, vissaus, chili, kaffir limoen en sereh in het tamarinde water doen en kloppen. Pinda's fijn maken en koriander en munt snijden. Koriander en munt samen mixen.
  2. Komkommer schillen en in dunne plakjes van 0,3 cm snijden.
  3. Tonijn (1 cm dik) aan beide kanten 45/50 seconden bakken en daarna bestrooien met peper en zout.
  4. De 180 gr tonijn in blokjes snijden van 10 gram en met geschroeide kant naar boven op de komkommer krukjes zetten, daaroverheen de saus scheppen, vervolgens de fijn gesneden pinda's eroverheen doen en als laatste de koriander /munt mix er over heen doen.

Orientaalse tonijn op komkommer | simoneskitchen.nl

Wij misten de tamarinde, de sesamolie (bleek op te zijn!) en het kaffir limoenblad. Als alternatief hebben we toen zelf sesamolie gemaakt met sesamzaadjes maar hmm, dat was het toch niet helemaal en Tom had wel een tamarinde siroop gevonden maar dat leek helemaal nergens op dus qua smaak moeten we er nog een beetje aan werken… 🙂 In de tussentijd hebben we wel al tamarinde gevonden en sesamolie natuurlijk. Nu alleen nog kaffir limoenblad en we zijn klaar voor poging 2. Ik weet zeker dat dit een topper is!!

Delen is fijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!