Zalmterrine met komkommer en ei
Deze overheerlijke zalmterrine met komkommer is een samensmelting van het recept voor zalmterrine en de zalmtartaar. Door de komkommer is het lekker fris en in combinatie met het romige van de zalm perfect voor de feestdagen!
Zalmterrine met komkommer voor elke feestelijke gelegenheid!
De eerste keer dat ik een zalmterrine maakte was nog best een zenuwslopende aangelegenheid die uiteindelijk toch verrassend makkelijk bleek te zijn. Het maken van de lagen met zalm en boter was echter een behoorlijk gepruts en toch wel een klusje.
Dus dit keer besloten Esmee en ik dat we een makkelijkere versie van de zalmterrine wilden maken. Een zalmterrine met komkommer werd het dus.
Makkelijke zalmterrine met komkommer
Het maken is een stuk makkelijker dan de eerder genoemde versie waar je nauwkeurig allerlei lagen moet maken. Wel belangrijk bij deze zalmterrine is dat je op tijd begint. Het beste is om het een dag van tevoren te maken, dan kan alles goed opstijven in de koeling. We kozen ervoor om hier wat gelatine aan toe te voegen om het net wat steviger te maken en te voorkomen dat alles instort.
Omdat we eigenlijk te weinig tijd hadden is het hier nog niet helemaal goed genoeg opgestijfd. Hou minimaal vier uur aan waarin je de terrine in de koeling laat staan.
Maken van de zalmtartaar
Voor de vulling van de terrine gebruikten we een mix van gerookte zalm met verse zalmfilet. Dit werd gemengd met verse kruiden, slagroom, zout en peper. Je kunt eventueel ook nog wat citroenrasp of limoenrasp toevoegen. Dat is ook lekker fris.
Dan begint het bouwen van de terrine. Hiervoor neem je een cakeblik van 25 centimeter. Dit bekleed je ruim met plastic folie. Zorg dat het een beetje recht ligt, dat voorkomt allerlei kreukels.
De komkommer schaaf je met een mandoline of een dunschiller in lange dunne repen. Deze leg je netjes in je cakeblik. Zorg dat de komkommer links en rechts een stuk over de rand heen hangt. Dit heb je straks nodig om rond je zalmterrine met komkommer te slaan.
Vervolgens doe je de helft van je zalmmengsel erin. Druk nu de gekookte eieren netjes in het midden in de lengte erin en duw ze voorzichtig een beetje aan.
Daarop komt de rest van je zalmtartaar en zorg dat alles goed op elkaar aansluit door het iets aan te drukken. Sla de rest van de repen komkommer over de zalm heen zodat het mooi aansluit.
Je kunt de zalmterrine met komkommer nu afdekken met de rest van het plastic folie. Eventueel kun je het verzwaren door een passend stuk piepschuim in je cakeblik te leggen en dit te verzwaren met bijvoorbeeld twee blikjes bonen of iets dergelijks. Laat het zo minimaal vier uur in de koeling opstijven.
Plakjes komkommer
Je kunt vervolgens na het storten van de terrine de bovenkant nog wat fraaier maken door er nog wat extra plakjes komkommer aan toe te voegen. Dat bedekt ook meteen eventuele oneffenheden.
Zalmterrine met komkommer en ei
Ingrediënten
- 200 gr gerookte zalm
- 200 gr verse zalmfilet
- 200 gr creme fraiche
- bieslook verse
- peper
- zout
- 3 el slagroom
- 3 blaadjes gelatine
- 4 eieren hardgekookt
- 2 komkommers
Instructies
- Snij de gerookte zalm en de zalmfilet klein en meng door elkaar in een kom. Voeg de creme fraiche en de gehakte bieslook toe en roer goed door. Proef en voeg eventueel peper en zout naar smaak toe.
- Week de blaadjes gelatine ongeveer 5 minuten in koud water. Verwarm de slagroom (hoeft niet te koken) en los hierin de gelatine op. Voeg dit toe aan je zalmmengsel en roer het goed door.
- Bekleed een 25 cm cakeblik met plastic folie en leg dit zo glad mogelijk. Laat overhangen bij de randen, hier dek je straks je terrine mee af.
- Snij met een mandoline plakjes en lange repen van de komkommers. Je hebt straks de lange repen nodig in de breedte, de plakjes komen onderin je cakeblik.
- Leg als eerste de plakjes onderin je cakeblik netjes iets overlappend neer. Dit wordt straks de bovenkant van je terrine. Leg vervolgens de lange repen komkommer neer en laat die aan de zijkanten over de rand heen hangen.
- Doe nu de helft van je zalmmengsel in de vorm, druk dit goed aan met een lepel en leg de eieren in het midden in een rij neer. Dek af met de rest van je zalmmengsel en druk weer goed aan. Leg de repen komkommer over de bovenkant neer en dek het geheel af met de plastic folie.
- Zet nu voor minimaal vier uur in de koeling en dek de bovenkant af met iets zwaars zodat de terrine wordt aangedrukt. Ik gebruikte een pak amandelmelk. Dit paste er precies in en verzwaarde dit vervolgens met twee blikjes erbovenop.
- Haal na vier uur het plastic van de bovenkant weg, keer om en verwijder de bakvorm. Haal het plastic weg en serveer als voorgerecht met -bijvoorbeeld – een groene salade
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Begrijp ik het goed dat het een combi is van rauwe en gerookte zalm?
Hoi Rein,
Ja dat klopt inderdaad. Het zalmmengsel bestaat uit 50% verse zalmfilet (rauw dus) en de andere helft gerookte zalm.
Pingback: De perfecte lamsbout voor op je kersttafel | Simone's Kitchen
De zalmterrine is heerlijk, maar hoe snijd je mooie plakken?
Ik kreeg het niet voor elkaar, waarschijnlijk heb je een superscherp mes nodig.
Ja inderdaad is een heel scherp mes wel belangrijk!
Heeeerlijk ziet dit eruit! Wat een leuk idee om van de zalmtartaar dit gerecht ervan te maken. Ziet er ook prachtig uit dus je kan hiermee ook makkelijk indruk maken op gasten 😉 Volgende week verschijnt er bij mij ook een recept van zalmtartaar op Healthy Wanderlust, ik kan dit altijd eten, yum! Liefs, Merel
Ja heerlijk is het zeker!