Simone's Kitchen

Zalmterrine met komkommer en ei

Zalmterrine met ei | simoneskitchen.nl

Zalmterrine met komkommer voor elke feestelijke gelegenheid!

Een week of twee geleden hadden Esmée en ik weer eens een van onze ‘beroemde’ kooksessies… 🙂 We besloten het dit keer in de studio te doen. Onder het mom van geen man, kinderen, honden en katten die in de weg zouden lopen. Want je moet weten dat wij snel een gebrek aan ruimte hebben als we ‘los’ gaan. Ik bedoel: de studio is 100 vierkante meter, toch niet heel klein, maar aan het eind van de dag moest ik toch een beetje om dingen heen schuifelen. Echt!

Zalm terrine met ei en komkommer | simoneskitchen.nl

Dus ’s morgens, onder genot van een kopje thee/koffie bespraken we wat we wilden gaan maken en van een ding waren we meteen overtuigd (nou ja van meer dingen maar dat even terzijde) en dat was dat er een terrine gemaakt zou gaan worden. Eigenlijk is deze terrine een soort samensmelting van mijn masterchef zalmterrine en deze overheerlijke zalmtartaar.

Hij had ietsje langer in de koeling mogen staan maar ja, het moest ook nog op de foto he dus tijdgebrek. Het was overigens toch al pikkedonker toen we deze op de gevoelige plaat zetten dus niet helemaal gelukt om het met daglicht te doen. Nou ja, hij staat erop. En – belangrijker – hij is ook nog eens erg lekker.

Zalmterrine met ei | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Zalmterrine met komkommer en ei

Voorbereidingstijd: 20 min
Koelkast: 4 uur
Porties: 8 personen

Ingrediënten

  • 200 gr gerookte zalm
  • 200 gr verse zalmfilet
  • 200 gr creme fraiche
  • bieslook verse
  • peper
  • zout
  • 3 el slagroom
  • 3 blaadjes gelatine
  • 4 eieren hardgekookt
  • 2 komkommers

Instructies

  • Snij de gerookte zalm en de zalmfilet klein en meng door elkaar in een kom. Voeg de creme fraiche en de gehakte bieslook toe en roer goed door. Proef en voeg eventueel peper en zout naar smaak toe.
  • Week de blaadjes gelatine ongeveer 5 minuten in koud water. Verwarm de slagroom (hoeft niet te koken) en los hierin de gelatine op. Voeg dit toe aan je zalmmengsel en roer het goed door.
  • Bekleed een 25 cm cakeblik met plastic folie en leg dit zo glad mogelijk. Laat overhangen bij de randen, hier dek je straks je terrine mee af.
  • Snij met een mandoline plakjes en lange repen van de komkommers. Je hebt straks de lange repen nodig in de breedte, de plakjes komen onderin je cakeblik.
  • Leg als eerste de plakjes onderin je cakeblik netjes iets overlappend neer. Dit wordt straks de bovenkant van je terrine. Leg vervolgens de lange repen komkommer neer en laat die aan de zijkanten over de rand heen hangen.
  • Doe nu de helft van je zalmmengsel in de vorm, druk dit goed aan met een lepel en leg de eieren in het midden in een rij neer. Dek af met de rest van je zalmmengsel en druk weer goed aan. Leg de repen komkommer over de bovenkant neer en dek het geheel af met de plastic folie.
  • Zet nu voor minimaal vier uur in de koeling en dek de bovenkant af met iets zwaars zodat de terrine wordt aangedrukt. Ik gebruikte een pak amandelmelk. Dit paste er precies in en verzwaarde dit vervolgens met twee blikjes erbovenop.
  • Haal na vier uur het plastic van de bovenkant weg, keer om en verwijder de bakvorm. Haal het plastic weg en serveer als voorgerecht met -bijvoorbeeld - een groene salade
Gang: Voorgerecht
Trefwoord: gerookte zalm, komkommer, zalmfilet

Zalmterrine met komkommer | simoneskitchen.nl

Bewaren

Bewaren

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

7 comments

  1. Avatar

    Heeeerlijk ziet dit eruit! Wat een leuk idee om van de zalmtartaar dit gerecht ervan te maken. Ziet er ook prachtig uit dus je kan hiermee ook makkelijk indruk maken op gasten 😉 Volgende week verschijnt er bij mij ook een recept van zalmtartaar op Healthy Wanderlust, ik kan dit altijd eten, yum! Liefs, Merel

  2. Avatar

    De zalmterrine is heerlijk, maar hoe snijd je mooie plakken?
    Ik kreeg het niet voor elkaar, waarschijnlijk heb je een superscherp mes nodig.

  3. Pingback: De perfecte lamsbout voor op je kersttafel | Simone's Kitchen

  4. Avatar

    Begrijp ik het goed dat het een combi is van rauwe en gerookte zalm?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!