Zalmterrine met ansjovisboter
Deze overheerlijke zalmterrine ziet er ingewikkeld uit, maar is eigenlijk vrij eenvoudig. En ben je geen fan van ansjovis dan kun je dit ook heel makkelijk vervangen voor roomkaas.
Zalmterrine met ansjovisboter
Een hele tijd geleden hadden we met vrienden de afspraak dat we eens in de zoveel tijd een masterchef pressuretest deden. Nu ben ik absoluut geen masterchef, maar wel een enorme fan van Masterchef Australië. De vrienden waar we dit mee doen kozen de recepten uit. En dat was dit keer dus deze zalmterrine. Ik had de uitzending zelf gezien en het zag er vrij heftig uit.
Wat vind je terug in deze post?
- Zalmterrine met ansjovisboter
- Begin op tijd
- Wat heb je nodig om de zalmterrine te maken?
- Piepschuim en gewicht
- Maken van de lagen
- Maken van de ansjovisboter
- Bouwen van de lagen van de zalmterrine
- Ik hou niet van ansjovis. Kan ik dit vervangen?
- Kan je de zalmterrine van tevoren maken?
- Wat serveer ik bij de zalmterrine?
- Check ook deze gerechten met zalm
Nu is het natuurlijk zo dat het maken van een zalmterrine in een uur ingewikkeld is, maar heb je alle tijd dan is het eigenlijk een fluitje van een cent. Dus laat je niet tegenhouden door het feit dat het ooit een pressuretest was!
Begin op tijd
Het maken van de zalmterrine is dus niet ingewikkeld maar wel belangrijk om er genoeg tijd voor uit te trekken zodat de terrine goed kan opstijven in de koeling.
Deze terrine was ooit onderdeel van het allereerste seizoen en de enige die een succesvolle terrine maakte was Pho. De rest viel uit elkaar of was niet goed op smaak. De druk voor ons was dus hoog. Althans zo voelde het.
Wat heb je nodig om de zalmterrine te maken?
Het belangrijkste is dat je mooie zalm (700 gram) koopt met liefst mooie lange plakken. Dat maakt het een stuk makkelijker om de terrine goed te maken. Vervolgens heb je witte ansjovis nodig. De grijze – die je standaard in de supermarkt vindt – is te zout en door de kleur ook niet mooi in de boter.
Vervolgens heb je 400 gram ongezouten boter nodig. Qua ingrediënten is dit dus zeker geen goedkoop recept. Maar als je met een groot gezelschap kerst viert is het prima te doen. Want je hebt echt maar een dunne plak nodig per persoon. Je kunt het dus met gemak serveren voor 12 personen.
Piepschuim en gewicht
Vervolgens heb je een cakeblik van 25 centimeter nodig. Of nog beter een terrinevorm, maar met een cakeblik gaat het dus ook prima. Het is handig om daar een stukje piepschuim bij te hebben wat precies in de vorm past zodat je het straks kunt verzwaren met een gewicht. Wij gebruikten een paar blikjes die op het piepschuim kwamen te staan.
Maken van de lagen
Het moeilijkste aan de zalmterrine is het maken van de dunne lagen. Zoals je kunt zien op de foto ging ik daar in eerste instantie een beetje fout mee. Je maakt de lagen snel te dik. En dat is niet wat je wilt want de ansjovisboter overheerst dan.
Ook een belangrijk punt is het uitlekken én droogdeppen van de ansjovis. Ook dat is belangrijk om te zorgen dat de ansjovis niet overheerst.
Maken van de ansjovisboter
Het maken van de boter is verder heel eenvoudig. Je doet de boter in een keukenmachine en draait het net zolang tot het soepel en luchtig is. Nu voeg je de citroen en de ansjovis toe en je mengt het tot het een mooi glad geheel is. Dan is het tijd om de lagen op te gaan bouwen.
Bouwen van de lagen van de zalmterrine
Nu neem je een cakeblik en dit bekleed je met plastic folie. Laat het goed overhangen aan alle kanten zodat je de zalmterrine er straks weer mee in kunt pakken. Je begint met een laag zalm. Dit wordt straks de bovenkant van je terrine dus zorg dat het er netjes in ligt. Vervolgens begin je met een laag ansjovisboter, gevolgd door weer een laag zalm enzovoort. Je gaat hiermee door tot je niks meer overhebt. Afdekken, piepschuim er bovenop en dan met de gewichten in de koeling zetten.
Ik hou niet van ansjovis. Kan ik dit vervangen?
Ja dat kan heel goed. Ik heb de zalmterrine inmiddels al meerdere keren gemaakt en tegenwoordig gebruik ik hier meestal roomkaas voor. Die breng ik op smaak met wat limoenrasp en peper en zout en eventueel nog extra kruiden (dille, bieslook) Dat werkt ook perfect en vind ik persoonlijk zelfs lekkerder.
Kan je de zalmterrine van tevoren maken?
Absoluut. Sterker nog, dat maakt hem alleen maar steviger. Maak hem liefst een dag tevoren maar niet veel langer.
Wat serveer ik bij de zalmterrine?
Je kunt het eenvoudig serveren met wat lekker knapperig gebakken ciabatta of mooie toast. Het is ook lekker met een salade ernaast.
Zalmterrine met ansjovis boter
Ingrediënten
- 700 gr gesneden gerookte zalm liefst mooie lange plakken
- 400 gr ongezouten boter op kamer temperatuur
- 1 citroen schil geraspt
- 200 gr witte ansjovis uitgelekt en droog gedept met keukenpapier
- 1 ciabatta voor erbij
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 C. (het voorverwarmen van de oven is om de ciabatta af te bakken. Je hebt de oven niet nodig voor de terrine zelf!) Verwijder het bruine vet van de zalmplakken en snij ze enigzins recht om ze makkelijker in het blik te kunnen verwerken.
- Verwerk de boter in een keukenmachine tot het dik en romig is, voeg citroenrasp en ansjovis toe, draai alles goed door elkaar, proef en voeg zout en peper naar smaak toe.
- Vet de binnenkant van een 1 liter terrine vorm in of gebruik – zoals ik heb gedaan – een cakeblik die je ook goed invet. Bekleed je vorm vervolgens met plastic folie waarbij je minimaal 6 cm over de randen heen laat hangen. Snij een stuk piepschuim op maat wat je straks in je bakblik kunt gebruiken. Doe aluminium folie over je piepschuim heen en zet opzij voor straks.
- Bekleed de bodem van je vorm met 1 laag gerookte zalm. Gebruik makend van een spatel met een hoek erin smeer je nu een dunne laag van de ansjovis boter over de zalm heen. Herhaal dit tot je ongeveer halverwege je vorm bent. Dek de terrine af met het overhangende plastic, druk het voorzichtig aan en doe dan je piepschuim vorm erin en zet er een aantal zware blikken op om het naar beneden te drukken. Zet eerst 30 minuten in de vriezer, haal hem dan over naar de koelkast en laat daar nog eens minimaal 30 minuten koelen.
- Doe de ciabatta in de voorverwarmde oven en bak je ciabatta crispy.
- Om te serveren, keer je de terrine om op een snijplank en snij het in plakken. Serveer met een lepel van de avocado mousse, hazelnoot olie en je brood.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Beste Simone, is het een idee om de boter te vervangen door roomkaas of mascarpone, om het iets lichter te maken?
He Christian. Dat is het zeker. Ik heb de terrine inmiddels vaker gemaakt en kies tegenwoordig ook meestal voor roomkaas!
Gisteravond gemaakt met mascarpone in plaats van boter – supermakkelijk en heel lekker. Hoofdgerecht was gevulde kalkoenfilet met uw cranberries saus en uw romige knolselderijschotel – kortom het was een kerstavond met een flinke Simone’s kitchen touch! Zalige Kerst gewenst …
Van hetzelfde Christian. En fijn dat alles gelukt is! Fijne dagen!
Pingback: Feestelijke zalmtartaar met rucola pesto | Simone's Kitchen
Voor hoeveel personen is dit recept?
Hoi Stephan, het ligt een beetje aan hoe dik je de plakken snijd maar er gaan er zeker een stuk of tien uit.
Pingback: Zalmterrine met komkommer en ei | Simone's Kitchen
Bedankt voor je reactie! Ik denk dat ik weet welke je bedoelt. Tijdens de Spaanse weken werden ze volgens mij ook verkocht bij de Lidl. Zijn idd in plastic verpakt.
Dit lijkt me heerlijk als voorgerecht met kerst! Maar waar haal ik witte ansjovis? Ik ga er vanuit dat hiermee niet de ansjovis uit blik wordt bedoeld?
Ik denk dat je witte ansjovis wel moet kunnen vinden in de betere vishandel. Wij hebben het toen gehaald bij de groothandel (Sligro) maar het zijn iets grotere ansjovissen als in de blikjes en ze zijn witter. Of het nou echt heel veel verschil maakt durf ik niet te zeggen maar de boter blijft iets witter als je er dus witte doorheen doet. Die wij gebruikten waren verpakt in redelijk groot formaat en in doorzichtig plastic. Ik zal binnenkort eens kijken bij de Sligro wat het type is precies.
Super leuk zeg zo’n pressure test! Heel leuk idee.
En ik vind dat je best trots mag zijn hoor ;). Het ziet er hartstikke goed uit. Lekker!
Haha… Dank je wel Farah! Ik vond hem ook wel lekker gelukt…:)
je kan beter naar Masterchef professional met Michel Roux kijken, nu is de finale week op bbc 2 bezig.
daar zie je “echte” master chefs aan het werk en kun je mooie inspiratie opdoen.
Ja dat is natuurlijk ook een geweldige serie, maar ik ben toch wel een grote fan van de Australische versie (ook daar heb je de professionals trouwens) Geweldig om te zien inderdaad!
Hij ziet er heerlijk uit.
En gelijk kijken met australie doe je gewoon via internet. Dan moet je niet zolang wachten. 🙂
Ja daar heb je gelijk in, maar dat doe ik eigenlijk nooit dat kijken via internet. Stom waarschijnlijk.. 😉