Lekkere coquilles met spek en knoflook boter die perfect zijn om te serveren als voorgerecht voor welke gelegenheid dan ook.

coquilles met spek
Coquilles met spek en limoen peterselie boter

Coquilles met spek

Een lekker en makkelijk voorgerechtje voor de feestdagen. Deze coquilles met spek en peterselie boter zijn gegarandeerd een succes bij al je gasten!

Voorgerechtje

Ik vind het altijd heerlijk om flink te testen met nieuwe kerstrecepten en kerstvoorgerechten zijn vaak heel fijn omdat ze klein zijn, snel moeten zijn (vind ik dan tenminste) en natuurlijk lekker. Coquilles vind ik daarvoor een ideaal product. De coquilles, mantelschelp of St. Jakobsschelp. Drie namen voor hetzelfde product.

Ben je fan van coquilles, check dan zeker ook het recept voor coquilles met erwtenpuree. Maar mijn favoriete coquillerecept is wel deze coquilles met spek. De combinatie van het zacht-zoete van het coquillevlees in combinatie met het zoute van het spek werkt gewoon heel erg goed.

Coquilles met spek

Peterselieboter

De coquilles met spek worden nog lekkerder door het toevoegen van de peterselieboter. Ik maak dit met knoflook, limoen en uiteraard boter. Je gebruikt voor het bakken van de peterselieboter dezelfde pan en olie als die waar je de coquilles in hebt gebakken. Zo maak je meteen gebruik van de smaak van het spek en de coquilles die in de olie zijn getrokken.

Zorg dat je de pan lager zet voor je de boter en knoflook eraan toevoegt. De coquilles moeten heet gebakken worden maar je wilt geen bruine knoflook. Dus laag zetten en de pan een klein beetje laten afkoelen voor je boter en knoflook eraan toevoegt. Bovendien kun je het geheel dan wat langer laten sudderen zodat de smaken beter intrekken.

Als laatste voeg ik de peterselie toe aan de boter en de limoenrasp en sap en laat het geheel nog even lekker een beetje sudderen zodat de smaken intrekken.

De geroosterde tomaatjes zijn een lekker extra onderdeel van dit kerstvoorgerecht, maar je kunt er ook voor kiezen om die weg te laten. Ik vind ze er lekker bij maar het is zeker niet een noodzakelijk onderdeel. En omdat het roosteren van de tomaatjes relatief lang duurt is het sneller om ze weg te laten.

De coquilles met spek worden er niet minder lekker door.

Aandachtspuntjes voor de coquilles met spek

Doordat je de coquilles niet te lang wilt bakken wordt het spek niet mega krokant. Daarvoor ligt het gewoon niet lang genoeg in de pan. Je kunt dit oplossen door het spek even voor te bakken. Niet te lang want je moet het nog wel om de coquilles kunnen vouwen.

Coquilles zijn heerlijk maar te gare coquilles zijn een stuk minder lekker. Ze hebben echt heel kort nodig; denk aan 1-2 minuutjes per kant. En dan nog rekening houden met het formaat van de coquilles. Een beetje rauw van binnen is lekker dus te lang bakken is geen goed idee.

Daarom heb je ook een hete pan nodig zodat de buitenkant mooi bruin kleurt maar de binnenkant lekker zacht blijft.

coquilles met spek

Coquilles met spek en peterselieboter

5 van 1 stem
GangVoorgerecht
KeukenKerstmis

Heerlijk receptje van coquilles met spek en peterselieboter. Perfect als voorgerecht tijdens de feestdagen
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 20 minuten
bereiding 5 minuten
totaal 25 minuten

8 personen

Ingrediënten

  • 24 kerstomaatjes aan de tak
  • 24 coquilles schoongemaakt
  • 12 plakken ontbijtspek (halve plak per coquille)
  • 3 el olijfolie
  • 3 el boter
  • 2 teentjes knoflook fijn gehakt
  • 1 limoen sap en geraspte schil nodig
  • 1 een klein bosje platte peterselie fijn gehakt

  • Verhit de oven tot 180˚C. Leg de tomaatjes op een bakschaal en bestrooi met peper en zout en olijfolie. Doe deze in de oven en laat ongeveer 20 minuten bakken. Haal uit de oven en zet apart. Reduceer de hitte van de oven naar 100˚C
  • Leg 1 coquille op een half plakje ontbijtspek en rol dit strak op en zet vast met een tandenstoker (of van die leuke bamboeprikkers die ik heb gebruikt). Verhit een koekenpan tot hij flink heet is. Voeg de olijfolie toe en bak de coquilles tot het spek gebruind is en aan alle kanten crispy. Hou wel in de gaten dat je dit niet te lang doet want coquilles zijn snel gaar! Hou ze warm in de oven tot de rest klaar is.
  • Voeg de boter en knoflook aan de pan toe waar je net de coquilles in hebt gebakken en laat dit een paar minuutjes op lage hitte bakken. Voeg het limoensap en de rasp toe en verwarm. Voeg als laatste de platte peterselie toe.
  • Serveer de coquilles met de tomaatjes en druppel de limoen peterselie boter erover heen. Als je coquille schelpen hebt is het leuk om ze daarin te serveren!

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 132kcal | Koolhydraten: 5g | Eiwit: 6g | Vet: 10g | Verzadigd vet: 4g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 5g | Transvet: 1g | Cholesterol: 22mg | Natrium: 251mg | Kalium: 226mg | Vezels: 1g | Suiker: 2g | Vitamine A: 387IU | Vitamine C: 19mg | Calcium: 15mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.