Coquilles met erwtenpuree en munt
Coquilles met erwtenpuree
Een lekker kerstvoorgerechtje van coquilles met erwtenpuree en munt. Nog sneller om te maken dan de coquilles met spek.
Als je het aan mij vraagt dan zijn coquilles een ideaal feestelijk voorgerecht. Met de kookclub maakten we ook ooit deze coquilles met aardpeer, wat ook een uitstekend alternatief is voor deze coquilles met erwtenpuree. Ik hou enorm van die knalgroene kleur van de doperwtenpuree. Je kunt voor de puree verse doperwten gebruiken of bevroren.
Het gewicht van de nodige erwten is gebaseerd op bevroren erwten. Even afhankelijk van wanneer je dit gaat maken zul je geen verse doperwten kunnen vinden. Sowieso al niet heel makkelijk om die te vinden in de supermarkt. Gelukkig werkt bevroren net zo goed en het scheelt je al erwten doppen.
Erwtenpuree met munt
Doperwten en munt zijn een ideale combinatie in deze coquilles met erwtenpuree. Hou je niet van munt dan kun je het ook weglaten uiteraard. De knoflook die door de puree gaat is rauw. Vind je dat nu niet zo lekker (want nogal heftig aanwezig) dan kun je dat ook even aanbakken. Dan gaat het scherpe van de knoflook eraf. Voor het pureren gebruik je een blender of een staafmixer.
De erwtenpuree moet je warm serveren. Na het blender kun je de puree terug doen in het pannetje. Zet deze op een vlamverdeler en laat die op zo laag mogelijk vuur staan met deksel op de pan. Let wel op dat het niet indroogt. Als dat het geval is, werkt een klein beetje olijfolie goed. Maar beter gewoon zo snel mogelijk serveren op het bord.
De coquilles met erwtenpuree waren een groot succes hier. Ik serveerde zowel de coquilles met spek als ook de coquilles met erwtenpuree en de meningen waren verdeeld over welke nou het lekkerste was. De een vond deze het lekkerste, de ander de variant met spek.
Niet te lang bakken
Zorg in ieder geval dat je de coquilles niet te lang bakt. Niks erger dan te gare coquilles.
Coquilles met erwtenpuree en munt
Ingrediënten
- 300 gr verse of bevroren doperwten
- 2 el munt grof gesneden
- 1 teentje knoflook grof gehakt
- 1/4 tl zout
- vers gemalen peper
- 3 el boter
- 1 tl verse limoen sap
- paprika poeder
- 12 coquilles
- peper en zout
Instructies
- Vul een klein steelpannetje met een laagje water van een paar centimeter. Breng aan de kook en voeg de doperwten toe en kook tot ze gaar zijn. Voor verse erwtjes 3 tot 5 minuten en voor bevroren erwtjes, 1 minuut.
- Doe de erwten, de munt, de knoflook, zout en peper in een blender en pureer tot het glad is. Hou de puree warm.
- In een koekenpan van gemiddelde grootte verhit je de boter op medium vuur. Voeg limoensap en paprika poeder toe. Bestrooi de coquilles met peper en zout.Zodra de boter goed heet is, voeg je de coquilles toe. Bak ongeveer 2 minuten per kant of tot ze gaar zijn en elke kant mooi bruin is geworden.
- Lepel de erwtenpuree op een bord, maak er een bedje van en plaats de coquilles daar bovenop en serveer. Hou drie coquilles per persoon aan.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.