Simone's Kitchen

Peterselie en zelf peterselie olie maken

Platte en krul peterselie | simoneskitchen.nl

Het kruidje peterselie kennen we voornamelijk als een onderdeel van de garnering op mooi opgemaakte borden.

Helaas, zou ik bijna zeggen, want peterselie heeft wel degelijk meer in zijn mars dan alleen maar mooi op een bord zijn en opzij geschoven te worden, wanneer er driftig in de schaal met puree gelepeld wordt.

Bij ons heeft de peterselie een mooie plek gekregen in een plantenbak die aan de schutting hangt. Hier zit hij verheven boven de andere kruiden en kijkt over het tuintje uit. Een plek die peterselie terecht verdient, want het is bijna zeker wereldwijd het meest gebruikte kruid in de keuken.

Peterselie olie zelf maken | simoneskitchen.nl

 Historie

Peterselie was in de Griekse oudheid al een begrip, want de mythologie vertelt dat dit kruid afkomstig is van het bloed van een Griekse held.

Peterselie is het kleine zusje van selderij en hoort dus ook thuis in dezelfde plantenfamilie

Grofweg zijn er drie verschillende soorten peterselie in omloop:

Platte peterselie: deze peterselie heeft de meest typische, frisse peterseliesmaak

Krulpeterselie: de onbegrepen smaakmaker die vaak alleen maar voor garnering mag spelen

Peterseliewortel: hiervan wordt de wortel gebruikt en die smaakt wat aardser, een beetje naar knolselderij

 Eigenschappen

Natuurlijk worden er ook aan peterselie tal van medische en praktische eigenschappen toegedicht.

Peterselie bevat verschillende oliën die, naar verluidt, ontstekingsremmende kwaliteiten en zelfs beschermende eigenschappen tegen kanker hebben.

Het plantje zit ook vol met ijzer en kalium en hierdoor is het heilzaam voor bloedarmoede en ook een natuurlijke verlager van de bloeddruk. Hiervoor moet je wel bijna dagelijks peterselie op het menu hebben.

En wanneer je weer eens flink van de knoflook hebt zitten smullen, neem dan eens een flinke pluk peterselie toe. Dit maskeert de knoflookkegel en zorgt ervoor dat je sociale leven de volgende dag niet helemaal hoeft te zwichten onder je culinaire uitspattingen.

Platte en krul peterselie | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Pittige peterselie olie

Sprenkel ook zeker een keer een paar druppeltjes van deze frisse olie op heerlijk dampende gekookte aardappeltjes om ook hier een feestje van te maken.

Ingrediënten

  • 1 half bosje peterselie
  • 2 tenen knoflook
  • Sap van een halve limoen
  • 1 dl olijfolie
  • Flinke scheut tabasco
  • Zeezout
  • Snufje peper

Instructies

  • Snij het harde gedeelte van de stelen van de peterselie weg
  • Pel de knoflook en snij in stukjes
  • Gooi alle ingrediënten in de staafmixer en flink mixen, tot de peterselie en de knoflook gepureerd zijn.
  • Je kunt deze olie door de zeef halen, waardoor je een bijna heldere, frisgroene olie krijgt.
  • De peterselie smaak komt echter het beste tot zijn recht wanneer je niet zeeft.

Delen is fijn!

Avatar

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.

7 comments

  1. Avatar

    Peterselie is heerlijk en ook veel gebruikt in de Italiaanse keuken…maar ik heb er nog nooit aan gedacht om er peterselie olie van te maken. Leuk idee dus bedankt voor de tip Tom!

  2. Avatar

    Super! Dit weekend peterselie olie gebruikt bij een kookcursus en het vanochtend gelijk zelf ook gemaakt, alles ruikt naar knoflook en peterselie haha. Nu heb ik een vraagje: kan ik het het beste in de koelkast bewaren of juist daarbuiten, en hoe lang blijft het ongeveer goed? Groetjes!

  3. Avatar

    Super recept! Heb het gelijk gemaakt. Nu vroeg ik me af: kan ik dit het beste in de koelkast bewaren of juist niet, en hoe lang is het ongeveer houdbaar?
    Groetjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!