Een gevlinderde kip zorg voor een snellere en gelijkmatiger garing. Dat maakt het ideaal om te serveren tijdens de feestdagen! Hoe je het doet en hoe je het maakt zie je hieronder

Gevlinderde kip met citrus en knoflook

Gevlinderde kip met citrus en knoflook

Een hele kip bereiden; voor sommige mensen is dat nog wel een uitdaging, want zo’n hele vogel? Wat moet je daar dan precies mee doen? Een makkelijke manier om een hele kip te garen is het vlinderen van de kip. Hoe je een gevlinderde kip maakt vertel ik je hieronder.

Hoe vlinder je een kip?

  • Om te beginnen heb je een goede schaar of een bottenschaar nodig. De kip leg je met de rugkant naar boven voor je neer. De kippenborst zoals je op de foto ziet, waar de kipfilets zitten, ligt dus voor het snijden beneden.
  • Voel nu met je vingers waar de ruggengraat van de kip zit. Dat zie je waarschijnlijk al en zo niet; het zit in het verlengde van het staartstukje.
  • Neem nu je schaar en knip aan de rechterkant en aan de linkerkant langs de ruggengraat van de kip. Ga helemaal door naar boven tot de ruggengraat los komt. Deze verwijder je (kun je ook een goede bouillon van trekken naderhand!)
  • Vervolgens draai je de gevlinderde kip weer om met de borstkant naar boven en je druk met twee handen de borst naar beneden zodat de kip plat wordt. En dat is het eigenlijk!

Voor de volledigheid heb ik nog een filmpje voor je bijgevoegd waarin je kunt zien hoe dat er dan uitziet.

Bakken van de kip

Vervolgens kun je de kip verder bereiden zoals je wilt. In dit geval koos ik voor een combinatie van knoflook en citrusvruchten. Snij de vruchten dik in plakken en verdeel die over een bakplaat. Snij de bovenkant van een hele bol knoflook eraf en leg ook die op de bakplaat.

Bestrooi je kip ruim met peper en zout. Ik vind het altijd lekker om wat boter onder de huid van de kip te doen. Dat is altijd even een beetje gedoe, maar wel de moeite waard. Het voegt smaak toe aan de kip en de kipfilets blijven malser.

gevlinderde kip met knoflook en citrus

Gebruik je hiervoor gezouten boter dan heeft de kip ook meteen wat meer zout. Maak hiervoor eerst voorzichtig het vel los rondom de nek. Duw je vingers er elke keer wat verder onder tot de huid grotendeels los is. Zorg wel dat het niet scheurt. Doe nu wat zachte boter onder de huid en verdeel dit over de kip.

Vind je het teveel gedoe dan smeer je de kip gewoon aan de buitenkant ruim in met boter voor je de kip de oven in schuift.

Gevlinderde kip met knoflook

Gevlinderde kip met citrus en knoflook

5 van 2 stemmen
GangHoofdgerecht
KeukenKerst

Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 35 minuten
totaal 50 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 1 hele kip van 1,5 kilo
  • 4 bollen knoflook in de breedte doormidden
  • 2 citroen in dikke plakken van 2 cm
  • 1 sinaasappel in dikke plakken van 2 cm
  • 2 grote uien in dikke plakken
  • 2 el olijfolie
  • Zeezout en zwarte peper
  • 50 gr boter

  • Verwarm de oven voor op 220˚C
  • Doe de kip met de borst naar beneden op een snijplank. Met een scherpe schaar snij je nu langs de ruggegraat. Verwijder de hele ruggegraat.
  • Draai de kip om met de borst naar voren en druk stevig naar beneden om de kip plat te maken.
  • Leg de knoflook, de plakken ui en de citrusvruchten op een bakplaat bekleed met bakpapier. Besprenkel de knoflook en de citroen met de olijfolie. Leg de kip hierop met de borst omhoog en stop de vleugels een beetje in.
  • Besmeer de kip ruim met de boter en wrijf ook wat van de boter onder huid van de borst en besprenkel met zout en peper.
  • Rooster in de oven voor 35-40 minuten of tot gaar en goudbruin

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 557kcal | Koolhydraten: 6g | Eiwit: 34g | Vet: 44g | Verzadigd vet: 15g | Meervoudigd onverzadigd vet: 7g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 19g | Transvet: 1g | Cholesterol: 162mg | Natrium: 217mg | Kalium: 426mg | Vezels: 2g | Suiker: 1g | Vitamine A: 579IU | Vitamine C: 33mg | Calcium: 40mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.