Dit eenvoudige gerecht van kippenlevertjes met knoflook en citroen is heerlijk en snel klaar! Lekker om te serveren met geroosterde bloemkool bijvoorbeeld.

Gebakken kippenlevertjes

Kippenlevertjes met knoflook en citroen

Orgaanvlees heeft nog wel eens een hoge drempel bij een hoop mensen en toegegeven; ik ben ook geen fan van niertjes of hartjes. Of de nog exotischer lichaamsdelen. Maar ik maak graag een uitzondering voor kippenlevertjes. Niet iedereen is fan van lever. Het heeft een vrij uitgesproken smaak en je houdt er van of je vindt het niks.

Als kind kan ik me niet herinneren dat wij ooit lever aten bij de avondmaaltijd, maar ik was wel altijd fan van de ‘gelardeerde’ lever die je bij de vleeswaren kon kopen. Lever met appel en ui is natuurlijk een klassieker en eentje waar ik enorm fan van ben. Maar vandaag dus kippenlevertjes met knoflook en citroen. Weer eens een hele andere manier om het te eten, maar zo lekker!

Waarom is lever gezond?

Lever zit bomvol met voedingsstoffen en dat maakt het een ontzettend goede bron van onder andere ijzer, vitamine A, foliumzuur en vitamine B. Een enkele portie lever geeft je alles wat je voor die voedingsstoffen nodig hebt per dag.

Kippenlevertjes met knoflook en citroen

Te vaak lever eten is echter dan weer geen goed idee en voor sommige mensen kan de consumptie van lever problemen opleveren. Ik bedenk me nu, zou de term “opleveren” iets te maken hebben met lever? Kan maar zo. Anyway, een overdaad aan vitamine A kan een probleem zijn. Vitamine A is niet wateroplosbaar dus een teveel kan serieuze problemen opleveren. Voor sommige mensen met een bepaalde aandoening of die bepaalde medicijnen gebruiken is het handig om dit even te checken met de huisarts.

Is een lever giftig?

De lever is een van onze belangrijkste organen als het aankomt op ontgifting van ons eigen lichaam. Veel mensen gaan er daarom vanuit dat het eten van lever geen goed idee is, “want het zit immers vol met gifstoffen”. Maar zo werkt het gelukkig niet. De lever ontgift en zorgt dat gifstoffen worden afgevoerd of onschadelijk worden gemaakt. De lever bevat zelf dus geen gifstoffen.

Even bakken

Deze kippenlevertjes met knoflook zijn niet groot en hebben niet veel tijd nodig om te garen. Ik vind het een lekker bijgerecht om te serveren met bijvoorbeeld geroosterde bloemkool, maar je kunt er van alles bij eten wat je lekker vindt. Ik kreeg van een vriendin nog een goede suggestie voor een ander gerecht met kippenlevertjes dus die volgt binnenkort.

Kippenlevertjes met knoflook

Hoelang moet lever bakken?

Hoe lang de lever in totaal nodig heeft is natuurlijk afhankelijk van het formaat. Kippenlever is snel klaar, maar in dit recept stooft het nog eventjes in het citroensap/de bouillon waardoor de smaak intenser wordt. Normaal is een minuutje of 5 voldoende om kippenlevertjes te bakken.

Moet ik de kippenlevertjes schoonmaken?

In principe zijn de kippenlevers kant- en klaar om te eten. Soms zitten er wat grote aderen aan, die kun je eraf halen. Ik spoel ze altijd even kort af, dep droog met keukenpapier en bak ze dan in de pan.

Kippenlevertjes zijn trouwens een van de weinige vleessoorten waar het rauwe vlees mooier is dan het gebakken exemplaar. Maar goed, de smaak is daarentegen wel heerlijk!

Gebakken kippenlevertjes
Print recept Pin recept
5 van 1 stem

Kippenlevertjes met knoflook en citroen

Een heerlijk gerechtje van kippenlevertjes met knoflook en citroen.
Voorbereidingstijd: 10 min
Bereidingstijd: 15 min
Totale tijd: 25 min
Dieetsoort glutenvrij, paleo
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 500 gr kippenlevertjes schoongemaakt
  • 2 uien gesnipperd
  • 4 teentjes knoflook gehakt
  • kokosolie om te bakken
  • 1 tl gehakte verse oregano
  • 100 ml bottenbouillon of witte wijn
  • 3 citroen
  • Verse peterselie om te garneren

Instructies

  • Verhit de kokosolie in een koekenpan op medium vuur. Voeg de uien toe en bak deze tot ze mooi glazig zijn. Voeg dan de knoflook toe en bak dit even mee tot gaar.
  • Voeg de levertjes, peper en zout toe en bak tot goudbruin aan alle kanten. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Voeg de verse oregano aan het eind toe en bak even mee.
  • Zet het vuur wat lager en voeg de bouillon toe en het citroensap van 2 citroenen. Laat dit rustig pruttelen tot het meeste van de vloeistof is verdampt. Ongeveer een minuut of 7-8.
  • Serveer de levertjes met citroenpartjes van 1 citroen en verse peterselie erover.
Gang: Bijgerecht, Hoofdgerecht
Keuken: Hollandse
Trefwoord: citroen, kippenlever, uien
Dieetsoort: glutenvrij, paleo

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 201kcal, Koolhydraten: 15g, Eiwit: 23g, Vet: 6g, Verzadigd vet: 2g, Meervoudigd onverzadigd vet: 2g, Enkelvoudig onverzadigd vet: 2g, Transvet: 0.1g, Cholesterol: 432mg, Natrium: 185mg, Kalium: 499mg, Vezels: 3g, Suiker: 5g, Vitamine A: 13871IU, Vitamine C: 70mg, Calcium: 54mg, Ijzer: 12mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!