Simone's Kitchen

Het perfecte frietje!

Vers gebakken frietjes | simoneskitchen.nl

Vers gebakken friet[/caption]

Hand opsteken wie er niet van vers gemaakte frietjes houd! Dan kun je nu beter opstaan en wat anders gaan doen… 😉  Ik ben gek op goede frietjes maar maak ze eigenlijk zelden tot nooit, omdat ik het idee heb dat het een hoop werk is. En als je eenmaal bezig bent dan valt dat eigenlijk reuze mee. Ik maak wel vaak frietjes van zoete aardappel omdat die in de oven echt zo klaar zijn. Echte friet van echte aardappels (..) neemt iets meer tijd in beslag. Ik heb deze niet in de oven gebakken en dat wil ik eigenlijk nog wel een keer proberen. Scheelt denk ik wel in de calorietjes.

Eigen gebakken friet | simoneskitchen.nl

Leuk frietbakje met papiertje van http://feestelijkverantwoord.nl

De eerste regel om goede patat te maken is… een goede aardappel gebruiken! Niet alle aardappels zijn even geschikt om lekkere patat van te maken. Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet goed weet welke ik nou gebruikt heb; ik heb ze gekocht bij de Sligro en ze lagen bij de “patat-aardappelen” en de verpakking was al weggegooid van de zak voor ik er erg in had. Dus die vraag ga ik nog een andere keer beantwoorden. Of als je een tip hebt voor een goede patat aardappel, laat die dan in de comments even achter. Inmiddels heb ik begrepen dat bintjes de perfecte friet aardappels zijn!

Sinds ik laatst in Londen  ben geweest en daar met Jeanne van Cooksister triple baked patat heb gegeten ben ik om, maar drie keer bakken is een hoop werk en nou ja, lui aangelegd dus ik heb het bij twee keer bakken gehouden.

Ik heb geen standaard frituurpan. Ik vind dat ondingen die ruimte innemen, lastig zijn schoon te maken en niks toevoegen aan het arsenaal van pannen dat we al hebben. Dus hebben we voor een tientje bij de blokker zo’n zwart pannetje gekocht met een mandje. Ideaal om in te frituren en als je er een thermometer bij hebt is het echt niet anders. (want die reukfilters werken toch nooit in een frituurpan!)

Want het bijhouden van de temperatuur is wel regel nummer 1; zorg ervoor dat je je patat voorbakt op 130 C. Doe ook niet alles tegelijk in de pan want dat koelt teveel af en je blijft dan over met slappe bleke patat. Bak – als je veel hebt – dus in gedeeltes. Na het voorbakken (ongeveer 5 minuten) uitlekken en storten op een grote bakplaat waar ze af kunnen koelen.

Zodra ze koel genoeg zijn verhit je de olie weer tot 180 C en bak je de patat voor de tweede keer tot ze goudbruin zijn.

Uit laten lekken en op een bakplaat met keukenpapier uitstorten, zout erover en klaar! Heerlijk met eigen gemaakte mayo of een goede mayonaise uit de winkel (Hellman’s bijvoorbeeld…)

Het perfect gebakken patatje | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
5 van 1 stem

Het perfect gebakken frietje!

Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • Paar grote aardappels
  • paar liter zonnebloemolie afhankelijk van de maat van je frituurpan
  • zeezout

Instructies

  • Je hoeft de aardappels niet eens te schillen. Goed schoon boenen, doorsnijden in de gewenste maat. Afspoelen onder koud stromend water, afdrogen met keukenpapier.
  • Verhit de olie in een frituurpan of wok met een thermometer tot 130 C
  • Bak ze in kleine hoeveelheden tegelijk voor ongeveer 5 minuten. Stort uit op een grote bakplaat en laat afkoelen terwijl je verder gaat met de volgende batch.
  • Zodra alles klaar is herhaal je het process maar nu met olie op 180 C. Frituur ze tot de friet goudgeel en gaar is en stort uit op een plaat met keukenpapier, bestrooi met zout en genieten maar!

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

16 comments

  1. Avatar

    Bintjes is een goede keuze. Zijn vaak (erg) groot, zodat je zo klaar bent met schillen!

  2. Avatar

    Ha, daar is het beloofde frietjes recept! Ziet er heerlijk uit

  3. Avatar

    Als Belg ben ik wel “verplicht” te reageren….
    Eerst en vooral: weer een superfoto, je krijgt echt zin om heel die bak snel op te eten!! In België bakt iedereen die zelf frietjes maakt ze steeds 2 keer – net zoals Simone dat zegt. Wij hebben in de supermarkt ook speciale zakken met “frietaardappelen”, die zijn wat groter en zo kan je makkelijk goede frieten snijden. Wel schilt bijna iedereen eerst de aardappelen vooraleer je er frieten van kan snijden, maar dat is je eigen voorkeur denk ik, en zeker geen must! Dus nu ook in Nederland lekkere friet….!!

  4. Avatar

    Wat een mooie foto’s weer. Ziet er echt perfect uit.
    Laatst was ik in een restaurant en daar waren de frietjes ook zo perfect crunchy, ik vroeg het geheim en het was inderdaad twee keer bakken. Eerst op 120 en dan nog op 180. Dan worden ze echt zo lekker!

  5. Avatar

    Ik moet zeggen dat ik als Belgische echt heel blij ben met dit recept. Ik zie zovaak volledig verkeerde friet recepten op nederlandse kookblogs en dan sla jij zomaar de nagel op de kop. 🙂
    Ikzelf gebruik altijd bintjes, dat zijn en blijven de allerlekkerste friet-patatjes.

  6. Avatar

    Ik maak nog niet zo lang zelf friet (Vlaamse frietjes) en was ook op zoek naar de “BIntjes” echter volgens mijn aardappelboer op de markt (VERKOOPT ALLEEN MAAR AARDAPPELS!) zou het Bintje niet meer bestaan??? Nu gebruik ik daar de Bildstar aardappel voor. en deze geven een erg lekker frietje. Ik bak deze 4 minuten op 140-150 graden en dan nog 4 minuten op 190 graden.

  7. Avatar

    De bloemige aardappelen van de Aldi zijn lekker voor zelfgebakken frietjes. Geen idee welk ras er in die zakken zit eigenlijk. Maar ooit toevallig in huis en gebruikt voor frites. Nu ga ik ze er speciaal voor halen.

  8. Pingback: Trio van sliders: 3 verschillende smaken mini hamburgers

  9. Avatar

    DE frites aardappel is AGRIA.

    Helaas niet overal te koop.
    Wel via internet.

    De Bintjes zijn ook moeilijk te vinden. Die zijn inderdaad in het verleden bijna helemaal “uit geraakt”. Die had als bijnaam gifpieper.
    Maar ze beginnen langzaam weer “in” te geraken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *






Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!