Zelf satesaus maken is zo eenvoudig! Met dit makkelijke recept zet je in letterlijk een paar minuten een heerlijke satesaus op tafel. De meeste ingrediënten heb je waarschijnlijk al in huis.

zelf satesaus maken

Satesaus maken

Ik heb absoluut een zwak voor pindasaus. Ik vind het lekker, makkelijk en behalve bij dingen als een barbecue past het nog bij oneindig veel andere gerechten. Of gebruik het eens als makkelijke dip. Dit recept voor satesaus kost je letterlijk nog geen 10 minuten om te maken. En je kunt het makkelijk aanpassen naar je eigen wensen.

Pindakaas met nootjes

Om deze satesaus te maken gebruikte ik dit keer pindakaas met nootjes. Wil je een gladder resultaat dan kun je uiteraard ook pindakaas zonder nootjes gebruiken. Ik vond het wel lekker en het geeft een beetje een bite aan het eindresultaat, maar allebei kan dus heel goed.

pindasaus maken

Wat heb je verder nodig?

Om je saus te maken heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • pindakaas
  • tomatenpuree
  • gembersiroop
  • ketjap
  • sriracha
  • citroen
  • water

Je ziet dat het niet ingewikkelde ingrediënten zijn en sommige kun je ook nog makkelijk vervangen mocht je iets niet in huis hebben.

Wat kun je vervangen?

Heb je geen sriracha in huis dan kun je dit vervangen voor sambal. De gembersiroop kun je eventueel vervangen voor een combinatie van verse gember en een lepeltje honing. Heb je ook geen sambal in huis dan zou je bijvoorbeeld wat ketchup kunnen gebruiken en hier wat chilipoeder aan toevoegen om het een beetje pittig te maken.

De citroen kun je vervangen voor limoen. Het is ook heel lekker om een lepel miso erdoor te doen, maar aangezien niet iedereen dat in huis heeft, is het recept voor de satesaus zonder.

Je kunt de satesaus ook pittiger of minder pittig maken, afhankelijk van je voorkeur. Ik gebruikte twee eetlepels sriracha, maar de meeste mensen vinden één lepel misschien wel voldoende. Het is makkelijk aan te passen dus begin met weinig en voeg toe naar wens.

Snelle satesaus maken

Waar kun je de satesaus voor gebruiken?

Zoals ik al zei; ik vind het overal lekker bij. Het is heerlijk in deze noedels bijvoorbeeld, maar gado gado is een van mijn favoriete gerechten om satesaus bij te gebruiken. Ik vind het ook heerlijk als dip. In dat geval maak je stukken of plakken komkommer, wortel, bleekselderij, bloemkoolroosjes enzovoort om mee in de satesaus te dippen.

Wat aparter misschien maar ik vind het dus ook echt heel lekker om gebakken banaan met pindasaus te eten. Zoooo lekker. Natuurlijk is het een klassieker bij dingen als barbecue of kipsate. Maar er is dus nog veel meer mogelijk.

Satesaus zonder pindakaas

Wil je geen pinda’s eten dan kun je dit ook prima maken met een andere notenpasta. Gebruik bijvoorbeeld amandelpasta of cashewpasta als alternatief.

Notenpasta’s zijn over het algemeen wat lastiger om te mengen, maar met iets meer geduld komt dat zeker goed.

zelf satesaus maken

Zelf satesaus maken

5 van 1 stem
GangBasis
KeukenZomer

Deze heerlijke snelle pindasaus is ideaal voor heel veel verschillende gerechten
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 5 minuten
bereiding 5 minuten
totaal 10 minuten

8 personen

Ingrediënten

  • 200 gr pindakaas met nootjes zonder kan ook
  • 3 el ketjap manis
  • 1 el sriracha of meer als je van pittig houdt
  • 1/2 citroen sap
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 el gembersiroop
  • 150 ml water of meer indien nodig

  • Neem een kleine steelpan en doe hier alle ingredienten bij behalve het water.
  • Zet het pannetje op laag vuur en giet ongeveer 100 ml water erbij. Roer tot het een geheel vormt en een gladde saus is. Je zult zien dat het wat dikker wordt als je het verwarmt. Is het te dik dan voeg je nog wat water toe.
  • Serveer warm

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 181kcal | Koolhydraten: 13g | Eiwit: 6g | Vet: 13g | Verzadigd vet: 3g | Meervoudigd onverzadigd vet: 3g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 6g | Natrium: 332mg | Kalium: 175mg | Vezels: 1g | Suiker: 8g | Vitamine A: 37IU | Vitamine C: 6mg | Calcium: 16mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.