Een heerlijke pindasoep, die je snel op tafel zet en die iedereen lekker gaat vinden. De soep zit vol met groente en kip.

Pindasoep

Pindasoep

Het komt niet zo heel vaak voor dat iemand iets aan me vraagt en dat ik dan meteen aan de slag ga. In dit geval vroeg iemand via Instagram of ik toevallig een recept had voor pindasoep. Ik moest even nadenken en het even checken op de site, maar het antwoord was dus nee. Terwijl ik echt fan ben van pindasoep (en pindakaas ook trouwens) Ik had tijd en zin gekregen in deze lekkere soep dus ik ging meteen aan de slag en maakte een soort fusion versie van pindasoep.

Waar komt het vandaan?

Het grappige is dat de oorsprong van deze soep nogal varieert. Als je tegen iemand zegt dat je pindasoep gaat maken, dan is meestal de associatie dat je een Surinaamse soep gaat maken. Maar van oorsprong schijnt het uit Afrika te komen en heeft het van daar uit zijn weg over de rest van de wereld gevonden.

Ik baseerde dit recept op de ingrediënten van mijn keukenkastje plus het feit dat ik de laatste tijd op de ‘miso-tour’ ben. Ik vind dat zo een veelzijdig ingredient! En ook in deze pindasoep komt het prima tot zijn recht. Ik gebruikte dus een beetje uit Thailand (de Thaise curry pasta), een beetje uit Japan ( de miso pasta) en een beetje van alles zeg maar.

Pindasoep met tauge, koriander en pinda's

Welke pindakaas gebruik je voor de pindasoep?

Even vooropgesteld dat je alle soorten pindakaas hiervoor kunt gebruiken. Ik koos zelf voor een gladde pindakaas dit keer. De nootjes waar ik normaal zo dol op ben zouden misschien een korrelig effect kunnen geven en dat wilde ik nu net niet. Maar heb je alleen pindakaas met nootjes dan kun je dat natuurlijk ook gebruiken.

Let er wel op dat je pindakaas met een neutrale smaak kiest. Je hebt tegenwoordig vele soorten pindakaas en niet alle soorten/smaken zijn geschikt voor in de soep.

Ik deed er verder zoete aardappel in en ik kookte kipfilet mee in de soep, die ik daarna uit elkaar plukte en weer toevoegde. Hou je van pittig dan kun je de pindasoep heel goed nog extra pittig maken door er een rode peper in te verwerken of met chilivlokken te werken. Chilipoeder kan natuurlijk ook.

Pindasoep

Variaties

Het fijne aan deze pindasoep is dat je heel makkelijk kunt variëren.

Wil je een vegetarische soep dan kies je voor groentebouillon en je laat de kip weg. Je zou eventueel tempeh of tofu kunnen toevoegen. In dat geval kook je de tempeh niet mee maar bak je deze in een aparte pan en voeg je die op het eind toe.

Ook met de specerijen kun je variatie aanbrengen in je gerecht. Of doe er een scheutje kokosmelk doorheen voor een extra romig effect. Amandelmelk kan natuurlijk ook, maar dat is minder romig. Gewone room kan ook. Doe dit in alle gevallen aan het eind van de kooktijd.

Om te serveren is het lekker om er wat verse taugé, verse koriander en gehakte pinda’s overheen te strooien. Hou je niet van koriander dan kan dat natuurlijk ook met peterselie of wat tuinkers.

Heerlijke pindasoep
Heerlijke pindasoep

Pindasoep

5 van 1 stem
GangSoep
KeukenSurinaamse

Een heerlijk gevulde pindasoep met kip, zoete aardappel, tauge en verse koriander
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 15 minuten
totaal 30 minuten

4 personen

Materiaal

Ingrediënten

  • 2 el olijfolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook gehakt
  • 1 el curry pasta
  • 1 el miso paste
  • 1 el gembersiroop
  • 400 gr tomatenblokjes 1 blik
  • 1 liter kippenbouillon
  • 500 gr kipfilet
  • 350 gr zoete aardappel in blokjes
  • 250 gr pindakaas zonder nootjes

Om te serveren

  • verse koriander
  • gehakte pinda's
  • tauge
  • 1 rode peper fijn gesneden

Instructies

  • Verhit de soeppan met de olijfolie. Voeg de ui toe en bak deze even een paar minuutjes.
  • Voeg nu de knoflook toe, de curry pasta en de miso pasta en roer even om tot het gaat geuren. Niet te lang. Je wilt niet dat het aanbakt.
  • Doe dan de tomatenblokjes erbij, de gembersiroop en de helft van de kippenbouillon.
  • Breng aan de kook en voeg de zoete aardappelblokjes en de hele kipfilets toe. Breng opnieuw aan de kook en voeg kippenbouillon toe tot het goed onder staat.
  • Kook voor ongeveer 10 minuten. Haal de kipfilets uit de pan en trek met twee vorken uit elkaar. De pulled chicken voeg je weer toe aan de pan.
  • Zodra de zoete aardappel gaar is voeg je de pindakaas toe en deze roer je goed door de soep heen en je warmt alles door. Is de soep te dik voeg dan nog wat bouillon toe.
  • Serveer de soep met verse koriander, gehakte pinda's en tauge.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 759kcal | Koolhydraten: 46g | Eiwit: 48g | Vet: 46g | Verzadigd vet: 9g | Meervoudigd onverzadigd vet: 10g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 23g | Transvet: 0.01g | Cholesterol: 85mg | Natrium: 1677mg | Kalium: 1576mg | Vezels: 9g | Suiker: 18g | Vitamine A: 13373IU | Vitamine C: 32mg | Calcium: 131mg | Ijzer: 4mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.