Ribollita
Deze heerlijke gevulde Italiaanse maaltijdsoep – Ribollita genaamd – is makkelijk om te maken en vult prima. Lekker om een grote pan te maken ook om in te vriezen.
Ribollita
Ik hou van soep. Het is echt een ideaal middel om overgebleven groente op te maken, om in te vriezen voor later en gewoon omdat je trek hebt in een kom comfortfood. Dan zit je met deze ribollita sowieso goed. Een tijdje geleden had ik al een recept met palmkool gemaakt en aangezien ik er natuurlijk weer teveel van had gekocht, maakte ik nog een extra palmkool recept.
Overigens is dat niet noodzakelijk voor de ribollita. Je kunt palmkool (ook wel cavolo nero genaamd) gebruiken of je kunt er gewone boerenkool voor gebruiken. Beetje afhankelijk van het seizoen waarin je de soep gaat maken.
Bomvol groente
De ribollita is een vegetarische maaltijdsoep en zit echt bomvol met groentes. Behalve de palmkool gaat er bleekselderij, wortel, venkel en tomaat in. Aangevuld met aardappels, bonen en natuurlijk de nodige smaakmakers. Lekker!
Als je wilt kun je hier ook goed nog wat uitgebakken spekjes aan toevoegen. Dat zou prima passen. Of kip. Het is een redelijk flexibele soep.
Ribollita komt van oorsprong uit Toscane en is een soep waar normaal gesproken goedkope groentes in gaan en brood. Dat hoort er zeker bij. Ik heb het hier geserveerd met geroosterde brood ernaast maar er wordt ook brood ín de soep zelf verwerkt. Daardoor dikt de soep lekker in.
Serveren met
Je kunt de ribollita natuurlijk zo eten maar het is lekker om te serveren met geraspte parmezaan erover en wat geroosterd brood erbij. En verse kruiden doen het natuurlijk ook altijd goed. Hier gebruikte ik peterselie maar zeker ook lekker met bijvoorbeeld verse basilicum.
Om de Italiaanse maaltijdsoep te maken is niet ingewikkeld, maar het wordt wel het lekkerste als je even de tijd neemt om de smaken goed in te laten trekken. Dus de ui even goed aan laten zweten met de knoflook, bleekselderij, venkel en de wortel en de specerijen. Pas daarna doe je het vocht erbij met de aardappels en de bonen.
De palmkool laat je lekker slinken in de pan (uiteraard in stukjes gesneden) tot deze gaar is. Eet smakelijk!
Ribollita (Italiaanse maaltijdsoep)
Materiaal
Ingrediënten
- 1 ui gesnipperd
- 1 tl chilivlokken
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 tl venkelzaad
- 1 winterwortel geschild en in blokjes
- 2 stengels bleekselderij in blokjes
- 1 venkel in blokjes
- 300 gram vastkokende aardappel geschild en in blokjes
- 500 gram cavolo nero palmkool of boerenkool, gesneden
- 400 gram flageolets (groene kidney bonen)
- 400 gram tomatenblokjes in blik
- 3 takjes tijm blaadjes gerist
- 100 gram oud brood in stukjes gescheurd
- 1 liter groentebouillon
- Olijfolie om te bakken
- Peper en zout
- Parmezaanse kaas voor erover
- Verhit een flinke scheut olijfolie in een grote pan en laat warm worden. Doe de ui, knoflook, wortel, bleekselderij en venkel in de pan samen met venkelzaad, tijm, chilivlokken en peper en zout naar smaak. Laat ongeveer 10 minuten op laag vuur aanzweten tot het zacht is.
- Voeg dan tomatenblokjes, aardappelblokjes, palmkool, bonen en bouillon toe en roer goed door. Laat rustig pruttelen tot de aardappel gaar is. Voeg als de aardappel bijna gaar is, het brood toe en roer erdoor. Laat verder koken tot alles goed gaar is.
- Serveer de soep met geraspte Parmezaan er overheen.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.