Palmkool is een typische wintergroente die je nog niet vaak tegenkomt op de Nederlandse dinertafels. Zonde, want het is een superlekkere groente. Dit palmkool recept met rijst is bijvoorbeeld een dikke tip. Perfect als avondmaaltijd en ook nog eens snel klaar. Wanneer ga jij het maken?

Palmkool recept met rijst

Wat is palmkool?

De palmkool dankt zijn naam aan het feit dat de plant in de vorm van een palm groeit, wat je goed kunt zien bij onderstaande foto. De Italiaanse naam cavolo nero komt doordat het blad van de kool vrij donkergekleurd is. Zwart zou ik het niet willen noemen, maar het kan wel flink donkergroen zijn. Het palmkool seizoen loopt van september tot ongeveer eind februari.

Van oorsprong is het een gewas dat afkomstig is uit Toscane. Maar ook in Nederland kun je natuurlijk een heerlijk palmkool recept maken. De smaak lijkt op boerenkool maar het blad is wat stugger en iets bitterder.

Ook fijn: je kan de palmkool in dit recept vervangen door boerenkool. Sowieso is palmkool wat lastiger te vinden. Tegenwoordig kun je het wel zo nu en dan in de supermarkt vinden, maar op de markt is de kans wat groter.

Kun je palmkool rauw eten?

Net als boerenkool kun je ook palmkool rauw eten. Doordat het blad wel vrij stug is, doe je dat het beste door de palmkool klein te snijden en daarna te masseren met wat olijfolie en grof zeezout. Je ziet dan vanzelf wanneer het zachter wordt. Het blad gaat glanzen en slinkt wat. Niet iedereen verdraagt rauwe kool even goed, dus hou daar rekening mee.

Is deze koolsoort een beetje gezond?

Absoluut. Palmkool bevat veel calcium (meer dan melk!), veel vitamine C, fosfor, kalium, vitamine A en K, ijzer en foliumzuur. Zonder meer een goede keuze voor je gezondheid dus.

Kun je het ook makkelijk zelf verbouwen?

Ja, het is een groente die bij uitstek geschikt is voor je eigen moestuin. Het is een winterharde groente maar doet het in principe ook goed als je het in voorjaar of zomer plant. Check hier voor meer informatie over palmkool in je moestuin.

Palmkool recept
De palmkool dankt zijn naam aan de groeivorm die lijkt op de vorm van een palm

Palmkool met rijst en spek

Het palmkool recept maakte ik dit keer met rijst en spek. Ik had een pakket ontvangen van Brandt en Levie die sinds kort de worstclub hebben opgericht waar je een twee maandelijks pakket met worst kunt ontvangen. Onderdeel van het pakket was een blok gerookt spek en dat leek me een perfecte combinatie met de palmkool.

Palmkool is stug dus het heeft wat meer tijd nodig dan boerenkool. Je kunt de palmkool wel goed vervangen door boerenkool. Dus is er geen palmkool meer te vinden dan maak je er eenvoudig een boerenkool recept van.

Palmkool recept met rijst en spek

Spek uitbakken

Het palmkool recept maakte ik in een grote wok. Ik begon met het kleiner snijden van het blok spek en dat heb ik – zonder toegevoegde olie – uitgebakken in de wok. Het vrijgekomen vet heb ik vervolgens gebruikt om de rest in te bakken. Dat komt de smaak absoluut ten goede. Heb je vrij mager spek gebruikt dan kan het zijn dat je nog wat extra olie moet toevoegen.

Vervolgens heb ik eerst de ui uitgebakken tot deze mooi glazig is. Doe dit niet op te hoog vuur want dan gaat het te hard. Ik heb er knoflook en gember aan toegevoegd en vervolgens gaat de palmkool erbij.

Ik heb het totaal ongeveer een minuut of 20 laten bakken. Dat heeft de kool wel nodig om wat zachter te worden. De rijst kook je terwijl de rest aan het bakken is. Je giet het af en je doet het bij de palmkool.

Ik deed er vervolgens een beetje ketjap manis bij, een kneepje limoensap en peper en zout en klaar was het palmkool recept.

Het is echt een lekker makkelijk en snel recept wat bovendien ook ideaal is om in te vriezen. Je kunt het in de koeling een dag of twee bewaren of vries het in voor later gebruik.

Palmkool recept met rijst en spek
Palmkool recept met rijst en spek

Palmkool recept met rijst en spek

4 van 2 stemmen
GangHoofdgerecht
KeukenHollandse keuken

Eenvoudig maar lekker smakelijk palmkool recept met spekjes en rijst
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 20 minuten
totaal 30 minuten

2 personen

Ingrediënten

  • 150 gr rijst
  • 150 gr spek in blokjes
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 teentje knoflook gehakt
  • 500 gr palmkool gewassen en gesneden
  • 1 tl gember geraspt
  • 2 el ketjap manis
  • 1/2 limoen sap

  • Zet een pan met water op en kook de rijst gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en zet apart.
  • Verhit een wok zonder olie en bak hierin de spek uit. Je gebruikt het vet wat hieruit komt om de rest te bakken. Zijn de spekjes erg mager voeg dan wat olie toe aan de wok.
  • Haal de spek uit de pan (maar laat de olie erin zitten) en voeg nu de ui toe. Bak deze tot mooi glazig. Voeg dan de palmkool, gember en de knoflook toe en bak dit voor een minuut of 10 tot de palmkool gaar is.
  • Voeg de ketjap toe aan de pan en peper en zout naar smaak.
  • Laat het geheel nog even op laag vuur bakken terwijl je het af en toe doorschud.
  • Knijp het sap van de limoen uit over de palmkool en roer het geheel om. Voeg de rijst toe en bak dit even mee. Proef of er nog meer peper en zout bij moet en serveer heet.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 772kcal | Koolhydraten: 95g | Eiwit: 23g | Vet: 34g | Verzadigd vet: 11g | Meervoudigd onverzadigd vet: 7g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 14g | Transvet: 0.1g | Cholesterol: 50mg | Natrium: 959mg | Kalium: 1200mg | Vezels: 12g | Suiker: 18g | Vitamine A: 25006IU | Vitamine C: 239mg | Calcium: 677mg | Ijzer: 5mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.