Aziatische salade met zwarte rijst en veel groente

Salade met zwarte rijst | simoneskitchen.nl

Aziatische salade

Wat een toffe reacties kwamen er afgelopen zondag na het posten van mijn voor- en naverhaal. Vooral op instagram en facebook. Grappig hoe dat tegenwoordig werkt, want mensen lezen de post hier en gaan dan terug naar Insta of facebook om een comment achter te laten… Maar wat eet ik dan zoal wel en niet?

Gezond verstand

Uiteindelijk komt het merendeel aan op gezond verstand en wat voor jou wel en niet werkt. Ik merk dat het voor mij beter is om niet teveel koolhydraten te eten en meer vet. Dat betekent dat ik niet zoveel brood eet, maar des te meer lekkere salades tijdens de lunch. Een salade als dit heeft natuurlijk ook de nodige koolhydraten door de rijst maar is toch lichter verteerbaar dan die boterham. En heeft meer voedingswaarde. Dus twee vliegen in een klap. Natuurlijk eet ik heus ook nog regelmatig even snel een boterham tussendoor, want uiteindelijk is dat wel gewoon makkelijk.

Salade met zwarte rijst | simoneskitchen.nl

Dure rijst

Met deze rijst maakte ik trouwens een beetje een foutje. Ik moest voor een shoot wilde rijst hebben dus ik was bij de Sligro waar vooral veel witte rijst te vinden was en alleen een pot met deze rijst. Dus ik pak de pot, kijk niet verder en ga naar de kassa. Ik vond de eindafrekening best aan de pittige kant, maar dat is wel vaker dus ik maakte me er niet al te druk om. Tot ik in de studio aan kwam en de bon eens beter bekeek. Bleek dat deze rijst maar liefst 20 euro kostte! Belachelijk. Dus dat ga ik niet aanraden voor deze salade. Werkt ook prima met zilvervliesrijst of gewone wilde rijst. De dressing is hier essentieel. Ik had wat twijfels over het blenden met de kaffir lime blaadjes (vind je bij de toko) en deed er eerst eentje in. De dressing was toen echter niet zo spannend en na het toevoegen van nog twee blaadjes ineens super lekker. Grappig hoe dat werkt. Niet overslaan dus!

Aziatische rijstsalade met mango, kool en komkommer

De bereidingstijd gaat uit van mijn zwarte rijst die 50 minuten moest koken. Uiteraard wordt dat korter als je andere rijst gebruikt.

Ingredienten:

  • 150 gr zwarte rijst
  • 2 kaffir lime blaadjes
  • 4 cm gember, in plakjes
  • 200 gr sugarsnaps, iets kleiner gesneden
  • 240 gr rode kool, in fijne reepjes gesneden
  • 150 gr mango, in blokjes
  • 1/2 komkommer in linten
  • basilicum
  • 2 rode chili pepers, zaadlijsten verwijderd en in kleine stukjes gesneden
  • vers geschaafde kokos
  • peper en zout

Kokos dressing:

  • 125 ml kokosmelk
  • 3 kaffir lime blaadjes
  • 1 tl gember, geraspt
  • 2 tl vissaus

 

Bereiding:

  1. Doe de rijst, kaffir lime blaadjes, gemberplakjes en water in een pannetje en zet het op hoog vuur. Breng aan de kook en kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en laat afkoelen.
  2. Maak de dressing door de kokosmelk te mengen met de kaffir lime, gember en vissaus in een maatbeker. Blend alles met de staafmixer tot een glad geheel.
  3. Snij de sugarsnaps wat kleiner en kook ze even heel kort (1-2 minuten)
  4. Doe de rijst, rode kool, mango, sugarsnaps, basilicum en rode peper bij elkaar in een kom. Voeg de helft van de dressing erdoor en meng even goed.
  5. Verdeel over vier kommen en top met rode peper en geschaafde kokos en verdeel de komkommer linten eroverheen

Kaffir lime heeft een unieke smaak dus is moeilijk te vervangen. Je vind het in de toko. Ik koop altijd een grote zak en bewaar de blaadjes in de vriezer. Ik haal er dan uit wat ik nodig heb en kan zo heel lang met die zak doen!

Wil jij graag gezond koken zonder onnodige toevoegingen?

Als je je inschrijft voor de emaillijst ontvang je - behalve de regelmatige nieuwsbrief - gratis alle 12 recepten en foto's uit het eerste hoofdstuk (Slow) van mijn boek Heerlijke Chaos!

We sturen geen spam. Uitschrijven kan op elk moment Powered by ConvertKit
Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Kattengek | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur Houdt van gezond eten en probeert dat consequent vol te houden. Dat lukt soms wel, soms niet. Woont samen met Tom (aka de dude) en hun twee katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *