Salade met zwarte rijst | simoneskitchen.nl

Aziatische salade

Een heerlijke Aziatische salade met rijst, mango, rode kool en komkommer. Makkelijk om te maken en te bewaren.

Wat een toffe reacties kwamen er afgelopen zondag na het posten van mijn voor- en naverhaal. Vooral op instagram en facebook. Grappig hoe dat tegenwoordig werkt, want mensen lezen de post hier en gaan dan terug naar Insta of facebook om een comment achter te laten… Maar wat eet ik dan zoal wel en niet?

20180212 W6A7562

Gezond verstand

Uiteindelijk komt het merendeel aan op gezond verstand en wat voor jou wel en niet werkt. Ik merk dat het voor mij beter is om niet teveel koolhydraten te eten en meer vet. Dat betekent dat ik niet zoveel brood eet, maar des te meer lekkere salades tijdens de lunch. Een Aziatische salade als dit heeft natuurlijk ook de nodige koolhydraten door de rijst maar is toch lichter verteerbaar dan die boterham. En heeft meer voedingswaarde. Dus twee vliegen in een klap. Natuurlijk eet ik heus ook nog regelmatig even snel een boterham tussendoor, want uiteindelijk is dat wel gewoon makkelijk.

Salade met zwarte rijst | simoneskitchen.nl

Dure rijst

Met deze rijst maakte ik trouwens een beetje een foutje. Ik moest voor een shoot wilde rijst hebben dus ik was bij de Sligro waar vooral veel witte rijst te vinden was en alleen een pot met deze rijst. Dus ik pak de pot, kijk niet verder en ga naar de kassa.

Ik vond de eindafrekening best aan de pittige kant, maar dat is wel vaker dus ik maakte me er niet al te druk om. Tot ik in de studio aan kwam en de bon eens beter bekeek.

Bleek dat deze rijst maar liefst 20 euro kostte! Belachelijk. Dus dat ga ik niet aanraden voor deze salade. Werkt ook prima met zilvervliesrijst of gewone wilde rijst.

De dressing is hier essentieel. Ik had wat twijfels over het blenden met de kaffir lime blaadjes (vind je bij de toko) en deed er eerst eentje in. De dressing was toen echter niet zo spannend en na het toevoegen van nog twee blaadjes ineens super lekker. Grappig hoe dat werkt. Niet overslaan dus!

Salade met zwarte rijst | simoneskitchen.nl

Aziatische rijstsalade met mango, kool en komkommer

3.50 van 2 stemmen
GangHoofdgerecht

De bereidingstijd van mijn rijst was 50 minuten. Duur en ook nog eens heel langzaam dus. Voor het maken van het recept heb ik de kooktijd van normale rijst aangehouden
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 10 minuten
totaal 20 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 150 gr rijst
  • 2 kaffir lime blaadjes
  • 4 cm gember in plakjes
  • 200 gr sugarsnaps iets kleiner gesneden
  • 240 gr rode kool in fijne reepjes gesneden
  • 150 gr mango in blokjes
  • 1/2 komkommer in linten
  • basilicum
  • 2 rode chili pepers zaadlijsten verwijderd en in kleine stukjes gesneden
  • vers geschaafde kokos
  • peper en zout

Kokos dressing:

  • 125 ml kokosmelk
  • 3 kaffir lime blaadjes
  • 1 tl gember geraspt
  • 2 tl vissaus
  •  

  • Doe de rijst, kaffir lime blaadjes, gemberplakjes en water in een pannetje en zet het op hoog vuur. Breng aan de kook en kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en laat afkoelen.
  • Maak de dressing door de kokosmelk te mengen met de kaffir lime, gember en vissaus in een maatbeker. Blend alles met de staafmixer tot een glad geheel.
  • Snij de sugarsnaps wat kleiner en kook ze even heel kort (1-2 minuten)
  • Doe de rijst, rode kool, mango, sugarsnaps, basilicum en rode peper bij elkaar in een kom. Voeg de helft van de dressing erdoor en meng even goed.
  • Verdeel over vier kommen en top met rode peper en geschaafde kokos en verdeel de komkommer linten eroverheen

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 277kcal | Koolhydraten: 48g | Eiwit: 7g | Vet: 7g | Verzadigd vet: 6g | Natrium: 263mg | Kalium: 544mg | Vezels: 4g | Suiker: 11g | Vitamine A: 1860IU | Vitamine C: 112mg | Calcium: 77mg | Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.