Zelf cranberry compote maken? Met dit lekkere én super makkelijke recept is dat in no time gedaan.

cranberry compote

Cranberry compote

Het is weer cranberry tijd! Al jaren lang maak ik elk cranberry seizoen die overheerlijke cranberrysaus. Super makkelijk maar vooral geschikt als saus. Een cranberry compote lijkt er natuurlijk wel op, maar is net weer even anders. De consistentie van de compote is meer richting jam. De cranberrysaus – de naam zegt het al – is echt meer een saus die je kunt gieten.

Het grootste verschil in de bereiding is dat je voor de cranberry compote minder vocht gebruikt en meer cranberries. Hierdoor is het eindresultaat veel dikker dan bij de saus.

Cranberry compote maken

Maken van de compote

Om de cranberry compote te maken gebruik ik mijn favoriete specerijen; kaneel en steranijs. Je kunt het verwijderen daarvan makkelijker maken door de specerijen in een klein zakje mee te koken. Dat hoeft niet, je kunt het er ook zo uitvissen maar dat is altijd wel even zoeken. Probeer in ieder geval dan niet van die kleine brokjes steranijs erin te doen, want die vind je pas terug als je erop bijt denk ik.

Verder is het hele proces vrij eenvoudig. Je doet alle ingredienten bij elkaar in een steelpannetje en je brengt het aan de kook. Ik heb het ongeveer een minuut of 30 rustig laten pruttelen totdat alle cranberries kapot gekookt waren. Wil je het langer bewaren dan verdeel je de compote nu over gesteriliseerde jampotjes en je sluit ze goed af. Zo blijft het wel een jaar goed.

Wil je het direct gebruiken dan kun je de cranberry compote eenvoudig bewaren in de koeling. Op die manier blijft het zeker een week of twee goed.

Cranberry compote maken

Hoe lang kun je de cranberry compote bewaren?

Je kunt de cranberry compote in gesteriliseerde potten zeker een jaar bewaren. In de koeling ongeveer 2 weken in een luchtdicht afgesloten pot.

Variaties

Hoewel de cranberry compote op zich heel eenvoudig is kun je er ook makkelijk variaties mee maken. Zo is het ook heerlijk om er wat gember in mee te laten koken. Je kunt een stuk gember gebruiken of gebruik geraspte gember.

Waar komen cranberries vandaan?

De grootste producent van cranberries ter wereld is Ocean Spray uit de Verenigde Staten. Je zult van dit merk dan ook veel cranberries tegenkomen in de winkels. Maar cranberries of vossenbessen worden ook gewoon in Nederland verbouwd en dan vind je ze terug bij de cranberry winkel, waar je ze online kunt kopen.

Van oorsprong komt deze kleine rode bes uit Amerika. De soort is daar inheems, maar wordt inmiddels wereldwijd geteeld op geschikte plekken. Waaronder dus op kleinere schaal in Nederland.

Cranberry compote

Waar wordt cranberry compote traditioneel voor gebruikt?

De traditie van de cranberry compote komt vooral uit Amerika waar het – nog steeds – veel wordt geserveerd bij de traditionele kalkoen tijdens Thanksgiving.

Maar dit veelzijdige bijgerecht is ook heerlijk bij een stukje varkensvlees of over een bolletje ijs. Kortom het is voor zowel zoete als hartige gerechten geschikt.

cranberry compote

Cranberry compote

5 van 1 stem
GangBijgerecht, Saus
KeukenHollandse keuken

Deze heerlijke cranberry compote is perfect om te serveren bij een lekker blokje kaas
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 5 minuten
bereiding 30 minuten
totaal 35 minuten

8 porties

Ingrediënten

  • 400 g cranberries of verpakking van 360 gr
  • 200 ml sinaasappelsap
  • 200 gr suiker
  • 1 kaneelstokje
  • 3 stuks steranijs
  • 1 el rasp van sinaasappel
  • 1 el rasp van citroen

  • Doe alle ingredienten voor de cranberry compote bij elkaar in een steelpannetje en breng aan de kook.
  • Zodra het kookt zet je het vuur iets lager en je laat het rustig doorkoken tot alle cranberries gepopt zijn. Wil je het langer bewaren doe het dan direct over in gesteriliseerde potten en bewaar zo tot wel een jaar (ongeopend)
  • Anders kun je het in een luchtdichte verpakking in de koeling bewaren voor ongeveer 2 weken.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 133kcal | Koolhydraten: 34g | Eiwit: 0.5g | Vet: 0.3g | Verzadigd vet: 0.01g | Meervoudigd onverzadigd vet: 0.05g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 0.1g | Natrium: 2mg | Kalium: 100mg | Vezels: 2g | Suiker: 29g | Vitamine A: 85IU | Vitamine C: 20mg | Calcium: 14mg | Ijzer: 0.4mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.