appel peer tulband | simoneskitchen.nl

Eigenlijk is ie zo gewoon het mooiste!

Oooo ik ben zóóó blij met mijn nieuwe tulband vorm! Vind hem echt prachtig!! En je snapt natuurlijk wel dat je die straks vaak tegen gaat komen op mijn blog. Gewoon, omdat ik het niet kan laten en ook omdat ik nu eenmaal iets heb met tulband. Ik kan de vreemdste combinaties bedenken en ze smaken allemaal lekker. Ik heb nu waarschijnlijk meteen het onheil over mezelf afgeroepen door dat te zeggen maar goed dat zit er toch een keer aan te komen dus dan hebben we het meteen maar gehad toch?
En in weze is het eigenlijk elke keer een variatie op mijn eerste recept. Elke keer als ik een nieuw tulband recept bedenk, print ik de vorige uit en ga dan lopen puzzelen. Als ik bloemsoort a vervang door b, kan ik die smaak dan combineren met dit of dat. Vooral met het vocht dat er in moet kun je veel variaties bedenken. Je kunt er yoghurt in doen, maar ook melk, karnemelk of vruchtensap.

Appel peer tulband met appel compote | simoneskitchen.nl

Maar zo met de chocola is ie dan weer nog lekkerder!

In dit geval heb ik bij deze sinaasappel sap gekocht. Had er nog rasp bij willen doen maar vergeten… De vulling bestaat dit keer alleen uit appel-peer compote. Ik had nog een grote pot daarvan staan dus aardig wat erin gekieperd. Achteraf had er best nog wel het een en ander bijgekund zoals stukjes extra appel, nootjes, choco, rozijnen. O of abrikozen! Ook lekker. Kortom, een nieuwe variant begint zich alweer in dat rare brein van me te vormen… 🙂
In plaats van normale boter heb ik dit keer gebrande boter gebruikt. Heerlijk die caramel achtige smaak daarvan!
Ik ben altijd blij dat mijn deeg net teveel is voor de tulband vorm. Ik heb zo’n mini cakeblikje waar de restanten ingaan. Heb ik meteen een proef cakeje bij de hand. Want de grote moet natuurlijk eerst op de foto en je wilt toch ook wel graag weten hoe ie smaakt, niet?

tulband met appel-peer compote en anijszaadjes | simoneskitchen.nl

appel peer tulband

Tulband met appel peer compote en anijszaadjes

3 van 1 stem

Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 50 minuten
totaal 1 uur 5 minuten

12 personen

Ingrediënten

  • 500 gr bloem
  • 250 gr suiker
  • 16 gr bakpoeder
  • 300 ml yoghurt
  • 200 ml sinaasappelsap
  • 300 gr [url href="http://simoneskitchen.nl/appel-peren-chutney/" target="_blank"]appelpeer compote[/url]
  • 250 gr ei
  • 250 boter
  • 2 tl kaneel
  • 1 tl gember
  • 1/2 tl kruidnagel
  • 1 tl kardemom
  • Ganache
  • 200 gr pure chocola
  • 200 gr slagroom
  • muskaatzaad
  • eventueel zilveren balletjes

  • Verwarm de oven voor op 180 C.
  • Zet de boter in een steelpannetje op het vuur en laat deze, nadat ie gesmolten is, even lekker doorkoken tot je een gebrande boter hebt. (dus niet een verbrande!) Je ruikt als het klaar is doordat het een karamel achtige geur krijgt. De boter zal bruin worden. Laat afkoelen.
  • Mix alle droge ingrediënten bij elkaar in een grote kom (dus bloem, suiker, kaneel, kardemom, kruidnagel, gember en bakpoeder) Meng dit goed door elkaar.
  • Doe de natte ingredienten in een andere kom (yoghurt, ei, sinaasappelsap, compote) en meng dit goed door elkaar.
  • Doe de gesmolten boter erbij en roer tot alles goed gemengd is.
  • Vet je tulband goed in met boter en bestrooi met wat bloem. Klop het overtollige bloem eruit. Stort je beslag in de vorm en zet hem in de oven. Kijk na 45 minuten even of het gaar is met een houten prikker. Zo niet, dan zet je hem nog een paar minuten terug en check het daarna nog een keer.
  • Mocht de bovenkant te donker worden dan kun je hem de laatste paar minuten afdekken met wat aluminiumfolie.
  • Zodra je tulband klaar is laat je hem vijf minuten afkoelen in de vorm en stort hem dan op een cakerek om volledig af te laten koelen.
  • Voor de ganache verhit je de slagroom tot net onder het kookpunt. Giet dit over de stukken chocola en roer tot alles is opgelost en goed gemengd. Schenk of giet dit over de tulband en versier met kerst muskaatzaad.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.