Simone's Kitchen

Maak zelf een lekkere appel-peer compote

Appel-peer compote

Appel-peer compote

Deze heerlijke appel-peer compote is heel eenvoudig om te maken en is ideaal bij een heleboel verschillende herfstgerechten. Of gewoon voor bij de patat met appelmoes. 🙂

Hoe vaak koop jij in de supermarkt een appelmoes of een appelcompote in een potje? Vaak? Heb je het wel eens zelf gemaakt?

Met dit recept voor een eenvoudige appel-peer compote met specerijen hoef je nooit meer naar de winkel te lopen om het te maken. Want dit is echt heel eenvoudig. Hoe lang je het doorkookt is geheel aan jou.

Hoe langer hoe zachter

Wil je een hele zachte appel-peer compote dan laat je het wat langer koken. Ik hou wel van een bite in mijn compote dus ik kook het niet al te lang. Bovendien ligt het er ook nog wel aan wat voor soort appel je gebruikt.

Sommige appels zijn harder dan anderen. Ik hou wel van een beetje zurige appels en van oudsher is de goudrenet natuurlijk bij uitstek geschikt om dit soort gerechten te maken. Maar je kunt elke soort appel gebruiken die je maar wilt. Om het af te maken gebruik ik er ook een lekker peertje bij.

Verhouding

Voor de appel-peer compote gebruik ik een verhouding van 2 op 1. Twee appels dus tegenover 1 peer. Maar dat kun je ook veranderen of maak eens een compote met alleen peer.

Omdat voor mij geen herfst compleet is zonder kaneel en kardemom verwerk ik hier kaneel, kardemijn en wat anijszaad. En om de appel-peer compote weer een klein beetje fris te maken voeg ik een kneepje citroensap toe. Je kunt ook een citroenschilletje meekoken.

Serveren

De appel-peer compote is vervolgens heerlijk om overal bij te eten. Kids zijn er gek op. Serveer het als onderdeel van je ontbijt, het is heerlijk bij bijvoorbeeld een stukje kip of varkensvlees. Of je kunt het zelfs verwerken in bijvoorbeeld pannenkoeken of in een appelcake.

Appelcompote
Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Appelcompote

Een lekkere appel-peer compote die het goed doet bij een hoop verschillende gerechten. Van zoet tot hartig
Voorbereidingstijd: 10 min
Bereidingstijd: 30 min
Porties: 1 portie

Ingrediënten

  • 2 appels
  • 1 peer
  • 2 kaneelstokjes
  • 3 kardemompeulen
  • 1 el anijszaad
  • Sap van ½ citroen
  • 50 ml water
  • 1 el honing

Instructies

  • Schil de appels en de peer, verwijder klokhuis en snij in blokjes. Doe in een steelpannetje. Voeg hier de kaneelstokjes toe, de kardemompeulen (plet deze even en gebruik alleen de zaadjes van de peul), anijszaad, citroensap, water en de honing.
  • Zet op medium hoog vuur en laat rustig inkoken.
  • Na ongeveer een half uur zijn de appelstukjes zacht.
  • Let op dat niet elke appel evenveel tijd nodig heeft dus check tussendoor of de appels en peer al de gewenste zachtheid hebben.
Gang: Bijgerecht
Keuken: Hollandse
Trefwoord: appel, herfst, peer

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recept rating




Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.