AddPepper aug2020 Koffie 4

Er zijn zo veel soorten koffie. Soms zie je door de bonen het bos niet meer! (ha, snap je?) Want hoe zat dat ook alweer met een lungo, en het verschil tussen een café latte en een latte macchiato? En wat is in hemelsnaam een cortado? Dit zijn alle koffies, uitgelegd.

Er zijn tegenwoordig ontzettend veel leuke koffiebars in Nederland. Je kent dat wel, ben je een lekker dagje shoppen, dan krijg je zin in koffie. Je loopt een koffiebar binnen met een menukaart langer dan je arm en dan komt de paniek. “Uh, doe maar gewoon een cappuccino.”
Zonde, want hoe lekker die cappuccino ook kan zijn, misschien is er wel een andere koffiebereiding die je lekkerder vindt, maar gewoonweg niet bestelt omdat je niet weet wat al die namen op de menukaart betekenen. 
Dus daarom voor eens en voor altijd; wat zijn al die verschillende soorten koffie? 

Met of zonder melk.

Laten we beginnen met de koffies op te delen in met en zonder melk. Dan starten we met de koffies zonder melk. De basis voor vrijwel alle koffies is een espresso. Veel mensen laten zich een beetje afschrikken door het woord espresso, omdat ze denken dat het dan een enorm sterke bak gaat worden, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn, en ik leg je uit waarom. 

AddPepper aug2020 Koffie 1 2

Espresso

Toegegeven, een espresso is een sterke koffie. Dus perfect als je van een krachtig en snel kopje koffie houdt. Snel, want een kopje espresso bevat meestal maar 25 milliliter koffie. Een goede twee slokken en het is op. Maar dat is wat voor veel espresso-drinkers zo lekker is. Overigens is het niet zo dat alle espresso’s heel sterk en bitter zijn. Afhankelijk van zowel het brandproces van de bonen als de bereiding kun je juist zoete, zachte of zure tonen proeven in een espresso. 

Americano

De americano is eigenlijk niets meer dan een espresso met een flinke scheut heet water erbij. Deze manier van koffiedrinken is ontstaan in de tweede wereldoorlog. De Amerikaanse soldaten die in Italië gestationeerd waren vonden de sterke bakjes espresso namelijk niet te drinken, en gooide hier dus heet water bij om deze te verdunnen. 

Lungo

Een lungo en een americano worden wat vaker door de war gehaald. En dat is ook wel begrijpelijk. Het zijn alleen nét even iets andere zetmethodes. Een americano en een lungo bevatten weliswaar evenveel volume in het kopje, maar waar de americano bestaat uit een espresso die wordt aangelengd met water, wordt bij een lungo deze hoeveelheid water gebruikt tijdens het zetten. Hiermee krijg je dus een ‘normale’ kop koffie. 

Filterkoffie 

Filterkoffie bestaat in vele soorten en maten. Zo heb je de hario-V60 methode, de Kalita wave filtermethode, de Aeropress, French Press of een Chemex. En dan heb je nog de straffe filterkoffie die je bij je oma altijd drinkt. Al deze methodes induiken zou een lang verhaal worden, maar het komt in principe op hetzelfde neer. De koffie wordt groffer gemalen dan bij een espresso, in een filter geplaatst en langzaam overgoten met heet (geen kokend) water. Daarom worden dit soort methodes ook wel ‘slow coffee’ methodes genoemd. Het zetten duurt namelijk al gauw tussen de 3 en 5 minuten. En dat is wel wat anders dan de gemiddelde 26 seconden voor een espresso. 
Mijn tip? Mocht je een filterkoffie willen proberen (zeker doen!), vraag dan aan de barista wat hij/zij voor iets lekkers heeft, en wat voor smaak je kunt verwachten. Zij kunnen je zeker verder helpen. 

AddPepper aug2020 Koffie 9

Koffie met melk. 

(Espresso) macchiato

Niet te verwarren met een latte macchiato is de espresso macchiato een klein, sterk bakkie. Een espresso met een lepel melkschuim (alleen het schuim) er bovenop. Zo wordt de sterkte van de espresso nèt even iets minder. 

Cortado

Een cortado komt van origine uit Spanje en is daar dan ook immens populair. Maar ook in Nederland begint deze kleine koffie zijn opmars te maken. Een cortado zit eigenlijk tussen een espresso macchiato en een cappuccino in. Zoals elke melkkoffie wordt hij op basis van een espresso gemaakt, meestal in een klein waterglaasje. Vervolgens wordt hij afgemaakt zoals een cappuccino. Dus met opgestoomde melk en melkschuim. Waar een espresso macchiato dus alleen een lepeltje schuim bevat, wordt dit kopje of glas volledig gevuld met zowel opgestoomde melk als melkschuim. 

Cappuccino 

Nederlands favoriet als het op melkkoffie aankomt. Een cappuccino wordt gemaakt op basis van een enkele espresso. Hierna wordt volle melk opgeschuimd door middel van een stoompijpje die op elke espressomachine zit. Door middel van het stoom ontstaat lucht in de melk, en krijg je dat stevige melkschuim. Dat mengt zich met de romige melk die eronder zit, tot een mooi glad en glanzend geheel. Deze melk wordt door de espresso heen geschonken, en zo vormt zich een mooie laag schuim. En die mooie figuurtjes (latte-art) natuurlijk! 

Flat white 

Een flat white lijkt verdacht veel op een cappuccino. Toch zijn er verschillen. Een flat white wordt namelijk gemaakt met een dubbel shot espresso, en iets dunnere melk. Dus minder schuim in verhouding met een cappuccino en een iets sterkere smaak. 

(Café) Latte – koffie verkeerd 

De café latte is eigenlijk de koffie die wij in Nederland kennen als koffie verkeerd. Een dubbele espresso in een groot glas, met hierbij opgestoomde melk. Dit mengt zich door elkaar en heeft geen schuimkraag. Hierdoor krijg je de herkenbare flets-bruine kleur. 

Latte macchiato 

Ook een ontzettend populair drankje in Nederland. De latte macchiato kenmerkt zich door de laagjes in de koffie, die in een lang glas mooi zichtbaar zijn. Om te beginnen wordt melk opgeschuimd en in het glas geschonken. Door dit eventjes te laten staan scheidt de laag melk zich van de schuimlaag. Hierna wordt door de schuimlaag heen een espresso geschonken. De espresso blijft bovenop de melklaag liggen, maar zakt door het schuim heen. Zo ontstaan dus de 3 lagen in een latte macchiato. 

Door al dit gepraat zijn gekregen in een lekkere koffie? Begrijpelijk. Op naar de koffietent bij jou om de hoek!
Zin in iets anders? Maak dan eens deze kruidkoek met koffie en rozijnen. Heb je meteen iets lekkers voor bij de koffie!

Pin deze post

Wil je deze handige post bewaren? Pin dan onderstaande foto op je eigen Pinterest board.

soorten koffie

Delen is fijn!