Chocoladetaart met bosvruchten en hoe maak je een chocolade rand
Wil je dit jaar nou helemaal de blits maken tijdens je feestelijke diner? Maak dan een chocoladerand rondom je chocoladetaart. Het ziet er ingewikkelder uit dan het is.
Chocoladetaart met chocoladerand
Ik kan me nog als de dag van gisteren herinneren dat we onderstaand filmpje online hadden gezet en ik vlak daarna een fotoshoot had bij Culinair Centrum Beverwijk. Tineke, de patisserie guru aldaar, kwam meteen naar me toe…. ‘Zeg dat filmpje van jullie… Dat is toch niet waar he?’ Ze had helemaal blauw gelegen van het lachen. Blijkt namelijk dat de techniek waar Alexandra in het filmpje zo ‘O dat doen we even’ over doet, een heel ingewikkelde procedure is in de patisserie opleiding…. 😉
En nee de methode die je kunt zien in de – lichtelijk amateuristische – film hieronder is niet die ingewikkelde procedure. Dit is de hele eenvoudige Alexandra methode. Werkt ook dus… Misschien wat minder strak maar het uiteindelijke effect is net zo wauw!
Alexandra en ik “deden” deze taart in 2011 geleden. Jee, wat gaat de tijd hard. Maar in het kader van alle recepten hier vergaren mocht dit kunststukje niet ontbreken wel? En mocht je je afvragen waarom de eerste taart een andere rand heeft als de tweede taart; dat komt doordat het ook echt twee verschillende taarten waren. De meningen zijn verdeeld over welke de mooiste is. Overigens kun je de taart ook goed maken met witte chocola. Dit stijft ook goed op en werkt net zo goed als gewone chocola. Oooo ik zie al helemaal een prachtexemplaar met witte chocola en mooi fruit voor de kerst… Mmm, ga het misschien nog wel uitproberen ook.
Hoe dan ook; kijk even naar het filmpje hoe je het moet doen!
Chocoladetaart met bosvruchten
Benodigdheden
- 2 Springvorm van 20 cm
Ingrediënten
- 300 gram pure choclade met tenminste 70% cacao
- 4 el sterke koffie
- 250 gram ongezouten roomboter
- 225 gram rietsuiker
- 8 eieren gesplitst
- 50 gram bloem
- 25 gram cacaopoeder
- 1 theelepel bakpoeder
- 250 gram amandelmeel
- 100 gram bitterkoekjes fijngemalen
- 500 gram blauwebessen en bramen
Voor de chocoladeganache:
- 3 dl slagroom
- 300 gram pure chocolade
- Voor de chocoladeband:
- 200 gram pure chocolade
- bakpapier
Instructies
- Verwarm de over voor op 180˚C. Vet twee bakvormen met een doorsnede van 20cm (en liefst met hoge randen) in. Smelt de chocolade met de koffie au bain marie. Laat afkoelen.
- Mix de boter en suiker tot het mengsel zacht is en voeg dan een voor een de eidooiers toe.
- Meng bloem, cacaopoeder en bakpoeder en spatel in delen door het eibotermengsel. Spatel de gesmolten chocolade, de amendelen en de bitterkoekjes door het beslag. Klop de eiwitten stijf en spatel voorzichtig door het beslag. Verdeel het beslag over de twee bakvormen en bak beide cakes ongeveer 45 minuten of tot de cake gaar is. Bescherm de bovenkant na 30 minuten met wat bakpapier of aluminiumfolie.
- Breng de slagroom aan de kook en schenk over de chocolade heen. De chocolade al roerend laten smelten. Laat de ganache afkoelen.
- Stapel de taarten op elkaar met daartussen de ganache.
- Meet voor de chocoladeband de hoogte van de taart. Knip uit een stuk bakpapier een strook die iets hoger is dan de taart en iets langer dan de omtrek. Leg een tweede stuk bakpapier, groter dan de uitgeknipte strook op je werkblad met daarop de strook. Smelt de chocolade au bain marie. Schenk de gesmolte chocolade op de uitgeknipte strook en strijk uit. Laat iets afkoelen, de chocolade mag niet meer druipen maar moet nog soepel genoeg zijn om rond de taart te kunnen vouwen. Pak de chocoladestrook (met het papier) op en vouw rond de taart. Druk licht aan en zet in de koelkast. Haal de taart ongeveer 20 minuten voor het serveren uit de koelkast en versier de bovenkant van de taart met het fruit. Verwijder de strook papier.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
OOOh Simone, ik vind je nieuwe website echt geweldig, hėėl mooi!!!!!
Wat een heerlijk dessert, zo feestelijk ook!
Dank je wel Sophie!
Dat ziet er gaaf uit en nog best makkelijk te maken. Heel leuk filmpje
Dat is gaaf, niks tempereren, gewoon smelten en kliederen maar.
De rand is nu wat doffer en het zal wat minder knapperig zijn maar ik vind het geweldig! En een stuk minder werk, ook niet onbelangrijk;-)
WOW wat mooi. Ik vroeg me altijd al af hoe ze zo’n rand maken. Ziet er zo fragiel uit. Handig dat jullie een filmpje hebben gemaakt.