Hoe maak je een makkelijke pompoentaart
Deze overheerlijke pompoentaart is super eenvoudig om te maken en je maakt er gegarandeerd iedereen blij mee.
Flakkerende kaarsen, gure wind die om het huis heen blaast en gezelligheid binnen. Dat is waar deze taart me aan doet denken. De geuren die uit de oven komen maken je warm en behaaglijk en als je dan vervolgens een stukje in je mond stopt ben je om!
Een lekkere zoete pompoentaart!
Pompoentaart: als er iets bij de herfst hoort, dan is het zonder enige uitzondering natuurlijk de pompoentaart. En dit is een heerlijk en makkelijk recept om dat zelf thuis in elkaar te knutselen.
Ben je op zoek naar een glutenvrije variant van de pompoentaart?
De allerlekkerste taart met pompoen
Om eerlijk te zijn zou je me elke maand wel een pompoentaart voor kunnen schotelen. Of het nou zomer is of winter of herfst, maar de pompoen en daarmee deze taart, horen wel echt bij de herfst. Het seizoen bij uitstek om je te buiten te gaan aan het maken van een heerlijke pompoentaart.
En hoe leuk is het om je eigengemaakte pompoentaart te serveren tijdens een Halloween feestje. Niet dat je perse moet wachten op Halloween om deze lekkere traktatie te maken.
Ben je op zoek naar meer halloweenrecepten?
Maken van de pompoentaart
Het maken van de pompoentaart is niet ingewikkeld. Ik heb er hier voor gekozen om het deeg zelf te maken, maar heb je daar geen zin in dan kun je er ook voor kiezen om gebruik te maken van kant- en klaar deeg. Je hebt tegenwoordig veel verschillende mogelijkheden om het in de supermarkt te kopen.
Nog beter is dat je ook vrij makkelijk pompoenpuree kunt kopen uit blik. Ik koop dit meestal bij Amazing Oriental van het merk Libby. Dit is zonder enige toevoeging en het fijne is dat het wat minder vochtig is dan homemade pompoenpuree.
Gebruik je een blikje dan is 1 blikje meestal wel genoeg maar zorg dat je nog wat extra achter de hand hebt om eventueel aan te vullen.
Wil je deze basis pompoentaart wat pittiger hebben dan kun je wat meer gember toevoegen of zelfs een beetje chili is hier erg lekker in. Serveer met lekker veel slagroom en eventueel wat nootjes over de bovenkant.
Bewaren
Je kunt de pompoentaart in de koelkast bewaren voor ongeveer 4 dagen. Invriezen is ook goed mogelijk.
Omdat ik nu eenmaal fan ben heb ik diverse variaties op het thema op de site staan. Probeer zeker eens de pompoentaart met pistachecrumble of de glutenvrije variant.
Pompoen taart
Benodigdheden
Ingrediënten
Deeg
- 310 gr bloem
- 226 gr boter
- 56 gr suiker
- snufje zout
- 3 el ijskoud water
Pompoenvulling:
- 1 grote flespompoen
- 1/2 tl kaneel
- 1/2 tl gemalen gember
- 1/2 tl nootmuskaat
- 3 eieren
- 2 el suiker
- 200 ml slagroom
- handje walnoten
Instructies
- Maak je pompoen schoon en snij in blokjes. Je kunt de schil er om laten zitten en het pas verwijderen als het geroosterd is, of je kunt het meteen pellen. Wat je zelf het makkelijkste vind. Doe in een bakblik en rooster de pompoen in de oven (op 200 C) tot ze gaar zijn. Je kunt dit al een dag van tevoren doen zodat je de puree klaar hebt als je met je pompoentaart begint. Het roosteren duurde bij mij ongeveer een uur maar het ligt aan de soort pompoen en de grootte van je stukken.
- Zodra het gaar is haal je het uit de oven, laat afkoelen en verwijder de schil. Pureer tot je een gladde puree hebt.
- Maak het deeg van de pompoentaart door de droge ingredienten bij elkaar te doen in een keukenmachine en even kort te pulseren. Snij de boter in blokjes en doe dit erbij. Puls weer met de machine tot je een soort grove korrels hebt. Terwijl de machine draait doe je er een voor een de eetlepels ijskoud water bij. Het zal er als kruimels uit blijven zien maar als je het tussen je vingers samen knijpt moet het bij elkaar blijven. Draai de kom boven een aanrecht om, kneed het deeg tot een samenhangende bal en doe er plasticfolie omheen en leg het minimaal 30 minuten in de koelkast.
- Verwarm ondertussen je oven voor op 180 C.
- Rol het deeg uit en bedek er je bakblik mee. Bak je deeg eerst blind voor 30 minuten (doe bakpapier op het deeg en bedek met bakbonen, gedroogde bonen of rijst) Verwijder je bakpapier, bestrijk met eidooier en bak nog eens tien minuten tot goudbruin. Laat afkoelen.
- Meng de pompoenpuree met de slagroom, de specerijen, de eieren en de suiker en klop tot het goed gemengd is. Giet dit in de afgekoelde taart vorm, verdeel de walnoten eroverheen en zet dit in de voorverwarmde oven voor 45 minuten of tot het gaar is.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Hoeveel gram puree is een flespompoen? Heb nog 500gram puree liggen maar weet niet of het genoeg is
500 gram is wel genoeg hoor. De fles pompoen is zwaarder maar als je de pompoen roostert verliest het veel vocht. Meestal hou je dan uiteindelijk iets meer dan 400 gram purée over
Hoi Simone, lees ik er nou overheen of ben je vergeten te vermelden dat de kruiden er nog in moeten? De noten gaan die er achteraf op, of gelijk al bij de laatste 45 minuten?
Het staat in de oven, ik ben benieuwd!
Gr Majella
He Majella!
Ah suf. Ik heb het nu toegevoegd. De noten kun je er al opdoen voor je het gaat bakken of je kunt ze er achteraf ook opdoen. Kan allebei! Het kan dat ze in de oven iets te bruin worden.
Wat bedoel je met pompoenvulling? Is dat de inhoud van de flespompoen of is het nog vruchtvlees van een tweede pompoen?
Ziet er té lekker uit.. ik probeer je recept dinsdag uit!
Nee hoor dat is gewoon de pompoen dus niet nog een tweede.
O ik zie het al. Pompoenvulling is het kopje en daaronder staan de ingrediënten voor de vulling. Zal het even aanpassen!
Pingback: Op de snijplank... Pompoen | Simone's Kitchen
Pingback: Mijn 5 favoriete pompoen recepten | Simone's Kitchen
Wat een mooie foto’s! Ziet er geweldig uit. Zelf doe ik nooit wat met halloween, maar als ik deze taart zie lijkt dat me toch wel heel leuk!
En het fijne van deze is natuurlijk dat ie ook na of voor Halloween prima smaakt!
Hi Simone,een leuk idee van de pompoentaart. ik heb er ook nog een paar liggen op de tuintafel, afkomstig uit mijn moestuin! Het deeg 30 minuten voorbakken, lijkt me wel wat te lang. 15 minuten moet voldoende zijn,daarna gaat het immers ook nog terug in de oven.Nicole
Ja het lijkt wel lang maar toch bak ik ze bijna altijd een half uur voor. Twintig minuten met gewicht en tien minuten zonder… Maar misschien hou ik gewoon van een lekker krokante buitenkant… 🙂