Rocky road is typisch zo’n gerecht waar ik al vaker iets van had gehoord. Ik had me nooit gerealiseerd hoeveel het lijkt op onze Hollandse Arretje Nof. Het is bijna hetzelfde al zit er in een rocky road meer vulling.

Rocky road met marshmallows | simoneskitchen.nl

Rocky road

Het werd dan ook tijd dat ik eens zelf een rocky road ging maken. En ja hoor, het maakt de hype waar, want wat is dit lekker! Wat je erin doet is een beetje afhankelijk van wat je lekker vindt. Je kunt hem maken met marshmallows zoals ik hier deed, maar je kunt het ook meer a la Arretje Nof maken en het vullen met koekjes. Ik maakte al eens een versie van een rocky road met oreo koekjes bijvoorbeeld.

Rocky road met marshmallows | simoneskitchen.nl

Koelkastcake

In Amerika wordt een Rocky Road ook wel een refridgerator cake genoemd of een koelkastcake, vertaald in het Nederlands. De reden daarvoor is natuurlijk vrij simpel, want je bakt deze cake niet, maar je zet hem eenvoudig in de koeling. Hoe simpel wil je het hebben? Afhankelijk van het land van oorsprong worden er andere dingen in gestopt. Maar het fijne van de koelkastcake is dat het eigenlijk nietzoveel uitmaakt wat je erin stopt. Het is lekker met alles. Kleine stukjes fudge zijn ook heerlijk. Of – als je die niet hebt – kun je ook gewone fudge kopen en die zelf in kleine stukjes snijden.

Rocky Road | simoneskitchen.nl

Overigens is het niet helemaal duidelijk waar de Rocky Road zijn oorsprong vindt. Volgens sommigen is het Amerikaans, maar volgens andere bronnen ligt de oorsprong in Australië.

Maar eigenlijk vind je het in Australië, Amerika én in Engeland regelmatig op het menu. Ik zou me dan ook geen zorgen maken over de herkomst en gewoon genieten van de smaken van deze chocoladerepen. Want dat is het in feite. Een arretje nof is wat zachter van structuur door de hoeveelheid boter die hierin gaat. Die hoeveelheid is veel minder ten opzichte van de chocola in dit recept.

Vulling

De basis voor je rocky road recept is de chocola en de boter. Die smelt je au bain marie tot een glad geheel. Nu komt het aan op het mengen van de chocola met de vulling. Ik gebruikte hier marshmallows, gedroogde cranberries, pecannoten en biscuitjes.

Maar qua variatie kun je dit ook heel lekker maken met bijvoorbeeld pepernoten en ander Sint snoepgoed. Ik maakte ook al eens een rocky road met paaseitjes!

Rocky road met marshmallows | simoneskitchen.nl

Rocky Road met marshmallows

5 van 2 stemmen
GangKoek
KeukenAmerikaans

In deze tijd van het jaar kun je de Rocky Road voor serveren ook bestrooien met wat fijngehakte candy canes en poedersuiker voor een extra feestelijk effect
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
Koeling4 uur
totaal 4 uur 15 minuten

8 personen

Materiaal

  • bakblik 20 x 20

Ingrediënten

  • 250 gr chocola donkere
  • 135 gr boter
  • 200 gr biscuitjes gebroken
  • 100 gr mini marshmallows of grote marshmallows in stukjes gesneden
  • 50 gr gedroogde cranberries
  • handje pecannoten gehakt

  • Smelt de boter en de chocola samen in een pannetje au bain marie.
  • Doe alle andere ingredienten samen in een ruime kom en overgiet met de gesmolten chocola. Roer alles goed door. Je wilt dat elk ingrediënt een beetje choco coating heeft.
  • Doe alles over in een bakvorm bekleed met bakpapier. Druk stevig aan met een lepel en zet dit minimaal 4 uur in de koelkast.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 446kcal | Koolhydraten: 54g | Eiwit: 3g | Vet: 27g | Verzadigd vet: 15g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 8g | Transvet: 1g | Cholesterol: 36mg | Natrium: 253mg | Kalium: 141mg | Vezels: 3g | Suiker: 34g | Vitamine A: 422IU | Vitamine C: 0.01mg | Calcium: 32mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.