Hoe pel je een gekookt ei

Eieren pellen. Soms vliegt de schil gewoon van het ei af, en soms is het de grootste struggle om een eitje een beetje mooi te pellen. Hoe komt het dat eieren zo verschillend pellen? En wat kun je eraan doen om te zorgen dat elk ei lekker makkelijk pelt? 

Versheid. 

Vaak heeft het gemak van het pellen te maken met de leeftijd van het ei. Is een ei super vers, dan pellen ze waarschijnlijk lastiger. Dat komt omdat het eiwit en het vlies hieromheen nog dicht tegen de schaal aan zit, en na verloop van tijd wordt dit minder. Nu zeggen we niet dat je oude eieren moet kopen, want vers is wel het lekkerst. Er zijn wat dingen die je eraan kunt doen om het pellen gemakkelijker te maken. 

Laten schrikken. 

Deze truc ken je waarschijnlijk, en is echt noodzakelijk om eieren goed te kunnen pellen. Na het koken houd je de eitjes direct onder koud stromend water. Hierdoor krimpt het eiwit iets, en zal de schil makkelijker loskomen. Zorg dat je de eieren lang genoeg laat schrikken. 

Hoe pel je gekookte eieren

Prikken. 

Prik een gaatje onderin het ei met een heel kleine naald of speciale eierprikker voordat je het ei kookt. Hierdoor zal een klein beetje lucht ontstaan tussen de schil en het eiwit, en het ei makkelijker pellen na het koken. 

Pel tips: schudden, rollen, lepel. 

Op internet vind je genoeg tips die allemaal claimen de ultieme manier te zijn om een eitje te pellen. Bijvoorbeeld: 

Plaats het gekookte ei in een plastic bakje met wat water. Doe een deksel op het pannetje en schud hard. Hierdoor breekt de schil en zal deze loskomen van het ei. Met als resultaat elke keer een mooi gepeld ei, en een mini workout (win-win!) 

Het rollen van je ei is ook een optie. Heb je het ei laten schrikken, rol deze dan over een hard oppervlak zoals een snijplank of het aanrecht. Hierdoor rol je letterlijk het ei uit zijn schil. Deze methode is wat minder geschikt voor zacht gekookte eieren. Ook moet je oppassen dat je niet te hard drukt en hierdoor het ei plet. 

Met een lepel haal je ook gemakkelijk het ei uit zijn schil. Tik de onderkant van de schil eraf tot je een lepel tussen de schil en het ei krijgt. Draai de lepel rondom het volledige ei, deze is nu los van de schil en kun je er makkelijk uit halen. 

Meteen al je pel-technieken uitproberen? Met deze recepten gaat dat sowieso goedkomen. Voor deze gevulde eieren moet je namelijk alle eitjes pellen. Of maak deze asperges met een zacht gekookt eitje

Delen is fijn!