Dat ik een enorme koffiefan ben, is vast geen geheim meer. Maar hoe maak je nou eigenlijk de perfecte espresso? Daar komen aardig wat stappen bij kijken en daar neem ik je in mee!

Het is best een kunst om een goede espresso te zetten. Hoeveel gram heb je precies nodig voor een dubbele espresso? Hoe moet je de koffie malen? Op welke temperatuur moet je deze zetten? Wat is de beste espressomachine? Wat is de doorlooptijd van een espresso? Zoals je kunt zien, zijn er een heleboel vragen die je moet beantwoorden om de beste espresso te maken. Dus, hoe doe je dat? Wij leggen het graag uit!

de perfecte espresso

Vind de juiste balans

De ene espresso is de andere niet. Hoe kan dat? Het geheim zit in de balans van een aantal factoren. Een perfecte espresso wordt geserveerd in een kopje van 25 ml en heeft een ideale temperatuur van 67°C. Je maakt deze door ongeveer 7 gram koffie te gebruiken en deze onder de juiste druk te zetten. De doorlooptijd is ongeveer 22 tot 27 seconden. Deze precisie kunnen we halen uit de melange, de maling en het aandrukken.

Melange

De eerste en beste stap die je moet nemen is door kwalitatieve koffiebonen te kiezen. Je kunt een melange maken van bijvoorbeeld verschillende soorten Robusta bonen en Arabicabonen. Ook de grootte van de bonen en de verdeling ervan is belangrijk. Kies voor de beste bonen, want dit heeft invloed op de smaak.

Maling

Daarnaast hebben we de maalgraad. Je moet kiezen voor een fijne maalgraad omdat je zo een groter oppervlak tussen de koffie en het water kunt bedekken. Resultaat? De smaken komen snel vrij. Je hebt dus goede maalschijven nodig om dit proces te optimaliseren.

Aandrukken

De manier waarop je de koffie aandrukt, heeft invloed op zowel de temperatuur als de doorloopsnelheid van de espresso. De makkelijkste tip is om een tamper te gebruiken die ook goed aansluit op het filterbakje. Met een tamper kun je de juiste kracht uitoefenen en de koffie recht aandrukken. Doe je dit schuin? Dan krijg je een slechtere extractie en een minder perfecte espresso!

De extractie

We weten dus dat de extractietijd belangrijk is. Wanneer de koffie te lang in contact komt met het water, krijg je een bittere smaak en dat wil je voorkomen. Aan de andere kant kan water dat te heet is, zorgen voor dezelfde uitkomst. Je wilt dus precies genoeg smaak uit de bonen halen om een zure koffie te vermijden. Een perfecte espresso heeft een lange nasmaak.

Overige tips

Je hebt dus ongeveer 7 tot 9 gram koffie nodig. Bewaar de bonen niet in de machine (als je ze niet gebruikt), want de smaak van de koffie wordt beïnvloed door de temperatuur en luchtvochtigheid in de omgeving. Denk eraan dat de juiste extractietijd tussen de 22 en 27 seconden ligt. Je zou een pistonmachine kunnen gebruiken als je deze tijd zelf wilt bepalen. Tot slot: laat de espressomachine even opwarmen voordat je de koffie gaat zetten. Bij de meeste machines wordt dit aangegeven. Geniet ervan!

Ook fan van een goede koffie? Check dan zeker ook eens deze recepten met koffie in de hoofdrol.

Delen is fijn!