Asperges met ei

Asperges met zacht gekookt ei

Soms is simpel het allerlekkerste en dit eenvoudige gerecht van asperges met ei en prosciutto is daar een goed voorbeeld van. Makkelijk om te maken, snel klaar en heerlijk. Ideaal als bijgerecht tijdens de kerstdagen bijvoorbeeld.

Maar ook zonder kerstdagen is dit een heerlijke maaltijd. Het is koolhydraatarm en je kunt het goed combineren met andere ingrediënten om er een complete maaltijd van te maken.

Niet te lang koken

Essentieel bij groene asperges is wel dat je ze niet te lang kookt. Niets is viezer (vind ik dan) dan snotterige asperges. Ik kies er meestal voor, zoals hier, om de asperges niet te koken maar te grillen of te bakken. Het komt de smaak ten goede. En je gerecht van asperges met ei ook.

Grillen

Wil je de asperges grillen? Let dan op dat je de grillpan niet te hoog op het vuur zet. De asperges moeten wel de tijd krijgen om te garen. Hoe lang dat duurt is heel erg afhankelijk van het formaat en de dikte van de asperges. Houtige onderkantjes breek of snij je van de asperges af.

Bestrijk ze licht met wat olijfolie en gril ze dan rustig in de pan tot je mooie grillstrepen krijgt. Uiteraard kun je ze ook in een gewone koekenpan bakken. Dat deed ik voor dit gerecht aangezien je de asperges hier bakt met knoflook en citroen. Dat kun je ook nog als laatste stap doen nadat ze in de grillpan zijn geweest.

Asperges met ei

Het lekkerste is het om de asperges te serveren met een zachtgekookt eitje. Ik moet eerlijk bekennen dat het voor de foto niet helemaal goed ging met die eieren. Ze waren net een tikkie te lang gekookt. Lekkerder is het als het eigeel nog zacht is. Het fungeert dan ook als een saus bij de asperges.

Maar hou je niet van zacht gekookte eieren dan is er ook niks mis met een hardgekookt eitje natuurlijk.

Om je asperges met ei compleet te maken serveer je er mooie plakken prosciutto op. Het zoutige van de ham combineert fijn met de asperges en het ei! Besprenkel met wat olijfolie en wat zout en je hebt een topgerechtje!

asperges met ei

Asperges met zacht gekookt ei en prosciutto

5 van 1 stem
GangBijgerecht
KeukenHollands

Heerlijk makkelijk bijgerecht met een zacht gekookt eitje en prosciutto
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 5 minuten
bereiding 5 minuten

2 personen

Ingrediënten

  • 250 gr groene aspergetips
  • 1 el olijfolie
  • 1 citroen
  • 4 eieren
  • 4 plakken prosciutto
  • 2 teentjes knoflook

  • Breng een grote pan met water aan de kook
  • Verhit een koekenpan op medium vuur. Voeg de knoflook toe, citroensap en rasp toe. Voeg de asperge toe en bak deze tot de asperges gaar zijn. Ongeveer 3-5 minuten.
  • Kook de eieren naar wens zacht of hard, pel ze en snij doormidden.
  • Om te serveren doe je wat asperges op een bord, hierop de prosciutto en de eieren.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 242kcal | Koolhydraten: 12g | Eiwit: 17g | Vet: 16g | Verzadigd vet: 5g | Cholesterol: 338mg | Natrium: 235mg | Kalium: 480mg | Vezels: 4g | Suiker: 4g | Vitamine A: 1420IU | Vitamine C: 37mg | Calcium: 99mg | Ijzer: 5mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.