Aardbeiensoep met prosciutto
Wat is er nu lekkerder dan een lekker frisse aardbeiensoep of aardbeiengazpacho? Ideaal voor een warme zomeravond voor als je wilt genieten van het zoete van de aardbeien.
Aardbeiensoep
Het is misschien niet meteen waar je aan denkt maar deze aardbeiensoep is een heerlijk gerechtje dat je kunt gebruiken als voorgerecht, dessert of gewoon als koude verfrissing bij warm weer. In tegenstelling tot wat je misschien denkt is de aardbeiensoep niet perse heel zoet. Het is eigenlijk een gazpacho met aardbeien. De combinatie van smaken maakt dit echt een heel lekker en makkelijk gerechtje. Bovendien is – in tegenstelling tot wat je je misschien voorstelt – de aardbeiensoep niet heel zoet.
Er gaat namelijk ook allerlei hartige smaken doorheen zodat je een mooie combinatie hebt van het zoete van de aardbeien met het hartige van de andere smaken.
Maken van de aardbeien gazpacho
Eerlijk gezegd weet ik ook niet goed welke naam nu het beste past bij dit gerecht. Is het een aardbeiensoep of is het een aardbeien gazpacho? Hoe je het ook noemt; het is echt heel erg lekker. Het lekkerste overigens als de aardbeien in het seizoen zijn, maar het fijne van dit gerechtje is dat je het ook heel makkelijk met diepvries aardbeien kunt maken.
Wil je dit bijvoorbeeld serveren tijdens de feestdagen dan kun je dat prima doen met diepvries aardbeien. Niemand die dat merkt. Wel even goed laten ontdooien voor je ze in de blender of keukenmachine doet. Anders krijg je aardbeienijs. Ook lekker, maar misschien niet wat je voor ogen had.
Wat gaat er verder nog door de soep?
Behalve de aardbeien gaat er een halve paprika in de aardbeiensoep, een halve komkommer en wat verse basilicum. Je kunt de soep makkelijk vegetarisch houden door er geen prosciutto bij te serveren maar die keuze is aan jou. Je kunt het ook alleen met verse aardbeien en eventueel misschien wat croutons serveren.
Aardbeiensoep met prosciutto
Benodigdheden
Ingrediënten
- 400 gr aardbeien kroontjes verwijderd
- 1/2 rode paprika fijngehakt
- 1/2 komkommer zaadlijst verwijderd en fijngehakt
- peper en zout naar smaak
- 1/2 bosje verse basilicum
- 4 el balsamicoazijn
- 250 ml tomatensap
- dunne plakken rauwe ham of prosciutto om te serveren
- 1 el olijfolie
Instructies
- Hou een paar mooie aardbeien achter voor de garnering en doe de rest in een keukenmachine samen met de paprika, komkommer, azijn en een paar takjes van de basilicum en draai de machine even tot alles gepureerd is. Je kunt dit ook doen met een blender of een staafmixer.
- Optioneel kun je de aardbeiensoep door een zeef halen, maar ik vind dat over het algemeen niet nodig. Die keus is aan jou.
- Zet de soep minimaal 30 minuten in de koeling om koud te worden.
- Garneer met de rauwe ham en wat basilicumblaadjes en nog wat van de overgebleven aardbeien.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Pingback: Supersnelle en makkelijke gazpacho | Simone's Kitchen
Pingback: 31 Recepten Met Aardbeien: De Veelzijdigheid Van Het Zomerkoninkje
Heel veel plezier Simone! Ik ben erg benieuwd wat je daar te zien gaat krijgen!
Dankjewel Emma! Ik ben ook heel benieuwd.. 😉