Aardappel recept met romige kruidenkaas en prosciutto
Aardappel recept met romige kruidenkaas
Dit aardappel recept maak je het liefst met jonge aardappeltjes. Heb je die niet of is het niet het seizoen check dan het liefst voor aardappelen waar de schil goed van te eten is. Te oude aardappels zorgt er niet voor dat dit een succesvol recept wordt.
Ideaal dus om het te maken met aardappels die een dun velletje hebben. Twijfel je, vraag het dan na bij de groenteboer. Tegenwoordig zijn de omschrijvingen op de verpakkingen ook vrij duidelijk.
Dit aardappel recept is een ideaal voorgerechtje om te maken met kerst of pasen. Het is lekker en makkelijk om te maken. En wie lust er nou geen aardappels?
Aardappels bakken
Om dit gerechtje te maken begin je met het koken van de aardappels. Gebruik je dit als voorgerecht neem dan aardappels met een fatsoenlijk formaat. Niet een krieltje maar ook zeker geen aardappels ter grootte van een klein kinderhoofd. Je kookt ze tot ze net gaar zijn. Zeker niet te lang koken. Haal uit de pan, laat goed uitstomen en verdeel ze dan over de klaarstaande bakplaat.
De oven verhit je flink hoog voor op 240˚C. De aardappels plet je nu een voor een op de bakplaat met een lepel of je hand. Helemaal plat hoeft niet maar je breekt ze even zodat je zometeen krokante stukjes krijgt na het bakken. Besprenkel met olie, peper en zout.
Terwijl de aardappels aan het bakken zijn bereid je de topping voor van kruidenkaas. Je mengt hiervoor de roomkaas met de verse kruiden en je brengt dit op smaak met peper en zout.
Je kunt in plaats van de kruidenkaas ook creme fraiche gebruiken als dat je voorkeur heeft. Dat maakt het geheel iets lichter. Niet een groot verschil maar wel een optie. Als je het wat lichter wilt maken kun je natuurlijk ook light roomkaas gebruiken.
Zodra de aardappels iets zijn afgekoeld verdeel je de kruidenkaas over de aardappels en dek je het af met een plakje prosciutto. Serveer met lekker veel tuinkers erover.
Aardappel met romige kruidenkaas en prosciutto
Ingrediënten
- 12 jonge aardappels laat het vel eraan
- olie om de bakplaat in te vetten
- 2,5 el extra virgin olijfolie
- 1 teen knoflook gepureerd
- 2 el verse peterselie fijn gesneden
- 1 el verse tijm blaadjes, fijn gesneden
- 1 el verse basilicum fijn gesneden
- 150 gram roomkaas creme fraiche kan ook
- 12 plakjes prosciutto
- 1 bakje tuinkers
Instructies
- Kook de aardappels voor 15 minuten in kokend water met genoeg zout. Laat uitlekken en iets afkoelen.
- Bak de aardappels in de oven voor ongeveer 20-30 minuten of tot ze krokant zijn en goudbruin. Laat afkoelen voor ongeveer 10-15 minuten.
- Klop de knoflook, de kruiden en de creme fraiche bij elkaar in een kom en doe een eetlepel van het mengsel op de aardappel. Leg er een plak prosciutto op en serveer op een bedje van waterkers.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend.
Wat heb ik nu nodig bij die aardappeltjes met romige kruidenkaas creme fraiche, ricotta of roomkaas???
He Rita! Ah ik zie dat dat er niet heel duidelijk staat. Maar je kunt het alledrie gebruiken. Ik heb creme fraiche gebruikt. Heb het nu aangepast.
Ziet er weer schitterend en heerlijk uit!
Prettige jaarwisseling en een mooi, creatief 2015 toegewenst.
Groetjes, Naomi
Dankjewel Naomi! Jij ook!
Hoi simone,
Dit recept wil ik gaan maken met kerst, ik heb alleen een vraagje.
Wat bedoel je hiermee: Verdeel de aardappels over een licht ingevette bakplaat of dek af met bakpapier.
Iets afdekken is wat anders dan ze op een bakplaat leggen, daarom snap ik het niet helemaal.
Alvast bedankt voor een reactie.
Groetjes,
Hoi Maxime,
Ah ja dat staat er niet zo heel erg duidelijk.. 😉 Sorry. Ik bedoel dat je de bakplaat of kunt invetten of kunt bedekken met bakpapier. Het bakpapier gaat dus niet op de aardappels maar op de bakplaat en daarop komen dan de aardappels. Ik heb het inmiddels aangepast in de omschrijving!
Succes en fijne feestdagen!
Bedankt voor de snelle reactie!
Voor jullie ook fijne feestdagen 🙂