Kruidenkaas met gerookte zalm – voorgerechtje
Kleine glaasjes gevuld met kruidenkaas en afgemaakt met gerookte zalm. Het is een feestelijk voorgerecht met gerookte zalm, geschikt voor de kerstmaaltijd maar natuurlijk ook voor de paasdagen (of willekeurig welke andere feestdag)
Kruidenkaas met gerookte zalm
Deze kruidenkaas met gerookte zalm is een lekker en snel gerechtje dat je goed als amuse kunt gebruiken voor een kerst diner of andere feestelijke gelegenheid. Wissel af met de presentatie; kan zowel op een amuse lepel als in een amuse glaasje. Het kost je echt letterlijk maar een paar minuten om dit op tafel te zetten dus ideaal als je nog op het laatste moment aanpassingen aan je kerstdiner moet maken!
Liever geen zalm
Ben je geen liefhebber van zalm of is de helft van je gezelschap geen liefhebber van zalm dan kun je dit ook makkelijk vervangen voor bijvoorbeeld uitgebakken spekjes. De zalm laat je dan weg en dit vervang je door de spekjes.
Zo maak het voor iedereen een lekker gerecht.
Wat gaat er in de kruidenkaas met gerookte zalm?
- gerookte zalm
- sjalotje
- bieslook
- peterselie
- verse roomkaas
- olijfolie
- zout
- peper
De gerookte zalm kun je eventueel ook vervangen door zalmeitjes. Die zijn ook mooi roze van kleur en makkelijk om op de kruidenkaas te leggen.
Kerstvoorgerecht binnen 10 minuten
Wil je dus een last minute kerstgerechtje maken dan staat deze kruidenkaas met gerookte zalm binnen 10 minuten op tafel. En niet alleen ziet het er feestelijk uit; het is gegarandeerd een succes.
Vaak gestelde vragen:
Ja je kunt dit voorgerecht al van tevoren klaarmaken. Dek het dan in de koeling wel af met een stukje plastic folie om te voorkomen dat de zalm uitdroogt.
Je kunt de zalm vervangen voor bijvoorbeeld uitgebakken spekjes als je geen vis wilt serveren. Of visseneitjes of een andere soort visfilet. Denk ook eens aan makreelfilet of tonijn (sashimi-stijl).
Ben je op zoek naar meer makkelijke voorgerechtjes voor de kerstdagen? Check dan ook eens deze lekkere geroosterde peer of een makkelijke waldorfsalade of wat denk je van deze sushi in een glaasje?
Kruidenkaas met gerookte zalm
Ingrediënten
- 120 g gerookte zalm
- 1 sjalotje
- 2 el bieslook gehakt
- 2 el peterselie peterselie
- 500 gr verse roomkaas bv philadelphia
- 2 el olijfolie
- zout
- peper
Instructies
- Je kunt de kruiden in dit gerecht vervangen door elke soort kruiden die jezelf lekker vind. Dille is een klassieke combinatie met zalm maar een beetje koriander kan ook prima
- Snij de sjalot fijn. Hou het heel even een 30 seconden onder heet water en droog op een stuk keukenpapier
- Snij de zalm in dunne strips
- Laat de kaas een beetje uitlekken in doe vervolgens in een grote kom. Voeg de sjalotjes, olijfolie en de gehakte kruiden toe. Voeg een beetje zout en peper toe en meng het goed door.
- Verdeel het mengsel over de (kleine!) glazen en doe een paar reepjes zalm er bovenop. Decoreer met een paar takjes van de kruiden die je hebt gebruikt en doe in de koelkast tot je klaar bent om te eten.
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Misschien kijk ik er overheen, maar voor hoeveel personen is dit gerechtje?
Afhankelijk van de porties ongeveer 6-8 personen
Hai Simone,
Pas deze week ben ik op jouw site gestuiten en ik raak meer en meer onder de indruk van jouw werk. Prachtig mooi vormgegeven, heerlijke recepten en voorzien van geestig commentaar.
Deze kerst ga ik een paar van jouw recepten uitproberen. Dankjewel voor deze mogelijkheid. Met een beetje opletten moet het dan wel goed komen met mijn kerstdineetje en ik laat je zeker weten hoezeer jouw creaties bij onze gasten in de smaak viel!
Rest mij jou/ jullie heel fijne feestdagen te wensen.
Met hartelijke groet, Petra de Lange
O wat leuk om te horen Petra! Ik ben heel benieuwd hoe de recepten zijn bevallen! in ieder geval vast heel veel kookplezier en hele fijne feestdagen! Groetjes,
Simone