Kleine glaasjes gevuld met kruidenkaas en afgemaakt met gerookte zalm. Het is een feestelijk voorgerecht met gerookte zalm, geschikt voor de kerstmaaltijd maar natuurlijk ook voor de paasdagen (of willekeurig welke andere feestdag)

Zalm met kruidenkaas

Kruidenkaas met gerookte zalm

Deze kruidenkaas met gerookte zalm is een lekker en snel gerechtje dat je goed als amuse kunt gebruiken voor een kerst diner of andere feestelijke gelegenheid. Wissel af met de presentatie; kan zowel op een amuse lepel als in een amuse glaasje. Het kost je echt letterlijk maar een paar minuten om dit op tafel te zetten dus ideaal als je nog op het laatste moment aanpassingen aan je kerstdiner moet maken!

Liever geen zalm

Ben je geen liefhebber van zalm of is de helft van je gezelschap geen liefhebber van zalm dan kun je dit ook makkelijk vervangen voor bijvoorbeeld uitgebakken spekjes. De zalm laat je dan weg en dit vervang je door de spekjes.

Zo maak het voor iedereen een lekker gerecht.

Wat gaat er in de kruidenkaas met gerookte zalm?

  • gerookte zalm
  • sjalotje
  • bieslook
  • peterselie
  • verse roomkaas
  • olijfolie
  • zout
  • peper

De gerookte zalm kun je eventueel ook vervangen door zalmeitjes. Die zijn ook mooi roze van kleur en makkelijk om op de kruidenkaas te leggen.

Zalm met kruidenkaas

Kerstvoorgerecht binnen 10 minuten

Wil je dus een last minute kerstgerechtje maken dan staat deze kruidenkaas met gerookte zalm binnen 10 minuten op tafel. En niet alleen ziet het er feestelijk uit; het is gegarandeerd een succes.

Vaak gestelde vragen:

Kan ik de kruidenkaas met zalm van tevoren klaarmaken?

Ja je kunt dit voorgerecht al van tevoren klaarmaken. Dek het dan in de koeling wel af met een stukje plastic folie om te voorkomen dat de zalm uitdroogt.

Waar kan ik de zalm mee vervangen?

Je kunt de zalm vervangen voor bijvoorbeeld uitgebakken spekjes als je geen vis wilt serveren. Of visseneitjes of een andere soort visfilet. Denk ook eens aan makreelfilet of tonijn (sashimi-stijl).

Ben je op zoek naar meer makkelijke voorgerechtjes voor de kerstdagen? Check dan ook eens deze lekkere geroosterde peer of een makkelijke waldorfsalade of wat denk je van deze sushi in een glaasje?

Zalm met kruidenkaas
Zalm met kruidenkaas

Kruidenkaas met gerookte zalm

3.93 van 13 stemmen
GangVoorgerecht
KeukenHollandse keuken

Een lekker fris en makkelijk voorgerechtje dat er toch feestelijk uitziet. Gebruik hiervoor kleine glaasjes. Het is snel teveel!
clock
voorbereiding 10 minuten
totaal 10 minuten

8 personen

Ingrediënten

  • 120 g gerookte zalm
  • 1 sjalotje
  • 2 el bieslook gehakt
  • 2 el peterselie peterselie
  • 500 gr verse roomkaas bv philadelphia
  • 1/2 limoen sap & rasp
  • 2 el olijfolie
  • zout
  • peper

  • Je kunt de kruiden in dit gerecht vervangen door elke soort kruiden die jezelf lekker vind. Dille is een klassieke combinatie met zalm maar een beetje koriander kan ook prima
  • Snij de sjalot fijn. Hou het heel even een 30 seconden onder heet water en droog op een stuk keukenpapier
  • Snij de zalm in dunne reepjes. Dit gaat makkelijk met een keukenschaar, maar kan natuurlijk ook met een mesje.
  • Doe de roomkaas in een kom. Voeg hieraan toe de limoenrasp, limoensap, sjalotjes, olijfolie en de gehakte kruiden. Roer alles goed door en proef of het nog peper en zout nodig heeft.
  • Verdeel het mengsel over de (kleine!) glazen en doe een paar reepjes zalm er bovenop. Decoreer met een paar takjes van de kruiden die je hebt gebruikt en doe in de koelkast tot je klaar bent om te eten.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 270kcal | Koolhydraten: 4g | Eiwit: 7g | Vet: 26g | Verzadigd vet: 13g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 8g | Cholesterol: 67mg | Natrium: 315mg | Kalium: 128mg | Vezels: 0.2g | Suiker: 3g | Vitamine A: 966IU | Vitamine C: 2mg | Calcium: 66mg | Ijzer: 0.3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.